Ashtanga yoga opleiding in Spanje: nog 6 weken

Reismeisje 03 september 2018

Kreta Nikon zwembad2

Het schiet aardig op. Nog maar 6 weken te gaan en dan zit ik in Spanje. Zuid-Spanje. 4 weken lang. 200 uur les. In ashantaga yoga. Het is iets waar ik al jaren over droom. Soms was die droom heel expliciet en reëel. Ging ik zelfs op onderzoek uit. Benoemde ik het tegen de mensen om me heen. Veel vaker was die droom meer latent. Aanwezig, maar onder de oppervlakte. Overschaduwd door het dagelijkse leven. Door de drukte er van en door alles wat er verder maar in mijn leven speelde. Er was gewoon weinig ruimte voor. Tot dit jaar. Die droom werd ineens méér dan een droom alleen. Een enorme drive kwam naar boven. Een gevoel van 'dit moet ik doen'! Voor mezelf. Gewoon omdat het goed voelt. Omdat ik weet dat het me veel zal gaan brengen. Ook al heb ik op dit moment nog geen idee wát of in welke vorm. Voorheen was juist dat deel het probleem. Hetgeen wat me tegen hield. Ik moest er van mezelf toch wel echt wat mee gaan doen. Meteen 5 klassen in een week kunnen vullen. De allerbeste ashtanga yoga lerares worden die maar in me zat. Geen excuses.

Daar ben ik voorbij gegroeid. Voorbij dat moeten en steeds met één been in die onbekende toekomst bezig zijn. Staan te prutsen. Het haalde me weg uit het hier en nu. Uit het simpelweg genieten van wat er nú voor me staat en wat ik nu uit zoiets als een ashtanga yoga opleiding kan halen. Ongeacht wat de toekomst ook zal brengen.

En dus heb ik mezelf een poosje geleden ingeschreven. Ik heb gekozen voor een kleine accommodatie waar 3 heel goede ashtanga docenten die 200 uur les verzorgen. Een crash course. Heel bewust. Ik wil worden ondergedompeld. Volledige focus kunnen hebben. Niets wat me afleid. En ik wilde heel specifiek een opleiding die gegeven wordt door mensen die zelf al jaren ashtanga yoga beoefenen. Ashtanga is voor mij een compleet eigen vorm van yoga. Het is dynamisch, intensief en vraagt een ontzettende focus en kracht van je lijf. De afgelopen 15 jaar heb ik lessen gevolgd bij verschillende docenten en daar zat voor mij veel verschil in. Heel veel. Het is belangrijk voor me dat iemand die les geeft hierin, de ashtanga ook echt heeft doorlééft. Elk pijntje, elke stretch en elk verlies van die focus. Iemand die gek is op deze specifieke vorm van yoga. Het is belangrijk voor me dat het iemand is die met zijn/haar pootjes op de grond staat. De aarde voelt, nuchter is en ashtanga op een heerlijk relaxte manier in het leven van alledag weet te plaatsen. En het is belangrijk voor me dat er een bepaalde kennis aan ten grondslag ligt. Ik ben best empirisch. Wil graag dingen weten en begrijpen. Onderzoeken ook. Het maakt me blij als ik iemand tegenover me heb, die wéét waar hij het over heeft. Die kennis heeft van zaken en, in dit specifieke geval, ashtanga in een groter geheel weet te plaatsen. Waar het vandaan komt, hoe er naar het lichaam wordt gekeken en mij vervolgens de ruimte geeft om daar mijn eigen ding van te vinden. Zoiets.

Uiteindelijk vond ik dus een plek waar dit alles bleek te kloppen. In Spanje, tegen de grens met Portugal aan. We zullen met maximaal 10 deelnemers zijn en er zijn dus 3 docenten die met een gezonde dosis nuchterheid en humor tegen ashtanga aan kijken. Lekker eten, een zwembadje er bij en 200 uur ondergedompeld worden in van alles wat met ashtanga, anatomie van het lichaam en boeddhistische filosofie te maken heeft. Ik vind het superspannend en kijk er tegelijk ook enorm naar uit. Nog 6 weken te gaan. 6 weken waarin ik me vooral voor wil gaan bereiden door zelf meer ashtanga te gaan beoefenen. 1x per week volg ik sowieso een eigen les van 5 kwartier en af en toe doe ik thuis wat asana's (oefeningen). Ik heb me echter voor genomen om vanaf vandaag elke ochtend de dag met ashtanga te gaan starten. Een kwartiertje. Gewoon wat oefeningen die dan goed voelen. Niet te ingewikkeld of met druk. Gewoon om in de flow te komen. Er elke dag van deze 6 weken een klein beetje mee bezig te zijn. 

Wat ik er ná deze opleiding mee ga doen? Geen idee. Niet echt. Les geven zou een logische zijn, maar ik zie het wel. Ik wil me voor nu focussen op de weg er vóór. Daar van genieten, leren en vooral veel lachen ook. The rest will follow. Ik houd jullie op de hoogte ♥.

 

#reismeisje #ashtanga yoga #persoonlijk #Spanje #europa

1 reactie

  • Jeroen

    25 september 2018 om 15:09

    Inmiddels drie van de zes weken voorbij. Nog drie te gaan. Al een beetje in de flow aan het komen? Aftellen is nu écht begonnen denk ik? Ik wens je alvast heel veel succes, plezier, ontspanning en inzichten toe.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.