Antimalaria maatregelen

Reismeisje 19 juni 2014

Klamboe

Laatst schreef ik al een artikel over het slikken van malariapillen. Not my cup of tea, maar helaas toch wel net even wat beter om te doen als je naar Afrika gaat. Een steek van de malaria tropicana mug die daar rond fladdert wil je liever niet mee maken. En dus heb ik gisteravond braaf mijn tweede malariapilletje genomen. Dit keer heb ik na lang twijfelen toch gekozen voor lariam. I know, de vervelende verhalen rondom deze pil zijn niet zuinig, maar ik wilde het toch eens uitproberen. Zeker omdat het een stuk goedkoper is dan malarone en je er bovendien maar 1x per week aan hoeft te denken. Voordeel is ook dat je met lariam 3 weken vóór vertrek moet beginnen, dus als ik last krijg van die nare bijwerkingen kan ik nog overstappen op malarone. Ik moet zeggen dat ik een tikkeltje misselijk ben na een maaltijd en intenser droom, maar verder merk ik eigenlijk niets. Houden zo! Los van of je wel of niet aan de malariapillen gaat, is het sowieso het belangrijkste om andere antimalaria maatregelen te nemen. Doel: niet gestoken worden :-) .


Klamboe!
Big time. Zou ik, zeker als je naar Afrika gaat, echt meenemen. In de middenklasse en iets duurdere hotels zul je ongetwijfeld een klamboe vinden, maar in met name hostels kun je ’t vergeten. De malariamug steekt alleen ’s avonds en ’s nachts, dus juist dan is het belangrijk dat je jezelf goed beschermt. En om nou helemaal aangekleed in bed te kruipen is in het hete Afrika ook niet echt een optie ;-) .


Lange mouwen.
’s Avonds wil je natuurlijk wel lekker van je eten kunnen genieten of op een terrasje een potje zitten kaarten. Hoe verleidelijk ook, doe dat niet in je korte broek en hemdje. Ik heb altijd een aantal van die simpele longsleeves bij me en zo’n harembroek. Zit lekker luchtig en toch ben je helemaal bedekt. Muggen komen trouwens af op donkere en felle kleuren; beter om dus wit of zachte pasteltinten te dragen.


DEET.
Tja en dan het gewraakte DEET. Vies plakkerig spul. Maar wel heel effectief. Muggen haten het. En dus gaat er ook bij deze reis naar Oeganda een flesje DEET mee in mijn toilettas.   Eigenlijk zijn dit soort antimuggen maatregelen nog belangrijker dan het slikken van malariapillen. Je kunt het namelijk als nog oplopen, hoe braaf je ze ook slikt. En dan is het altijd nodig om zo snel mogelijk bij een arts of ziekenhuis te komen.

Welke antimuggen maatregelen neem jij verder?

#reizen #backpacken #Afrika #reistips #Rwanda #malaria #oeganda

4 reacties

 • Mandy

  19 juni 2014 om 08:25

  Ik ben benieuwd hoe Lariam bij jou valt. Doe voorzichtig! Ik heb verder helaas geen tips voor je.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mandy

   19 juni 2014 om 13:00

   Komt toch, thanks!!x

   Beantwoorden

 • Robert

  19 juni 2014 om 08:52

  Ik heb Lariam 1x gebruikt voor een reis. Dat intenser dromen had ik niet, want ik kon de eerste twee dagen na het slikken van een pilletje niet echt slapen. De twee vrienden waarmee ik destijds op reis was gebruikten ook Lariam, maar hebben er niets van gemerkt. Ik probeer sindsdien het gebruik zoveel mogelijk te vermijden. Afgelopen jaar in Madagaskar moets ik er weer aan geloven. Dit keer heb ik malerone gebruikt en gelukkig geen bijwerkingen gehad. Zal voor iedereen anders zijn ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert

   19 juni 2014 om 13:00

   Ja denk ik ook inderdaad. Blijft toch beetje rotzooi voor mijn gevoel...

   Beantwoorden

 • joep

  20 juni 2014 om 15:47

  als je op tijd weet dat je malaria pillen nodig hebt kun je ook kijken naar een zorgverzekering die ze vergoed,
  ik zit bij voorbeeld bij cz (jongeren) en die vergoedden alles, ook reisinjecties. :)

  Beantwoorden

 • Lieveke de Jong

  24 juni 2014 om 07:33

  Ikzelf zorg dat ik ' savonds na het donker niet op straat kom. Gezien Afrikanen dit ook maar weinig doen, vind ik dat ik er helemaal niets te zoeken heb. Erg handig tegen de muggen

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.