8 tips om te voorkomen dat je op reis beroofd wordt

Reismeisje 13 oktober 2016

Toen we onze wereldreis begonnen te plannen en duidelijk werd dat we gedurende het eerste deel door Zuid-Amerika zouden reizen, besloten we meteen wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Voor het geval we beroofd zouden worden. Dat klinkt misschien overdreven, maar Zuid-Amerika staat niet voor niets als een van de onveiligste continenten bekend...We hielden er serieus rekening mee dat het wel een keertje mis zou gaan. Toen we dus in Brazilië in het vliegtuig stapten naar Frans Polynesië, en Zuid-Amerika definitief verlieten, waren we erg blij dat alles helemaal goed was gegaan. Het is me echt 100% mee gevallen zelfs! Natuurlijk, grote steden in Zuid-Amerika zijn niet altijd een pretje, maar ik heb me nergens echt heel onveilig gevoeld. Dat komt ook omdat we op de een of andere manier wel 'bewust' door Zuid-Amerika hebben gereisd denk ik. Omdat ik veel vragen krijg over (on)-veiligheid op reis, leek het me goed hier eens een artikel aan te weiden. Vandaag geef ik tips om te voorkomen dat je op reis beroofd wordt. Je moet zeker ook een beetje mazzel hebben, maar dit gaat je in elk geval ook helpen:

Veiligheid

 1. Vertrouw op je gut feeling. Echt. By far de belangrijkste tip. Als je mensen spreekt waar het op reis wel eens mis is gegaan, zeggen ze bijna altijd dat ze van tevoren al niet zo'n lekker gevoel hadden bij een straatje, situatie of busrit. Je voelt zelf meestal meteen wel of iets ok is. Vertrouw je het niet? Keer dan echt om of stap gewoon niet in die bus.

2. Neem nooit meer geld mee dan in je 'dag portemonneetje' past. Gerben en ik hebben beiden onze eigen moneybelt, waar onze paspoorten, pasjes en een stapel dollars in zitten. Daar lopen we echter nooit, NOOIT, zo maar mee rond. Alleen op reisdagen logischerwijs. Als we een paar dagen op een bepaalde bestemming zijn, hebben we alleen een klein dag portemonneetje bij ons. Zo'n simpel, klein ding waar gewoon wat contant geld in past. Op die manier zie je er niet meteen uit alsof je een dik pak geld onder je shirt draagt Knipogen en heb je bovendien ook echt niet veel af te geven, mocht het toch mis gaan.

3. Kijk mensen altijd aan. Gerben moet hier nog wel eens om lachen, maar ik ben er van overtuigd dat het werkt. Ik probeer op straat vaak oogcontact met mensen te maken. Juist ook als ik het allemaal wat grimmig vind. Op die manier hoop ik een signaal af te geven dat ik alles en iedereen om me heen zie. 

4. Wees gepast wantrouwig ten opzichte van te enthousiaste locals. Ok. Dit klinkt misschien in eerste instantie wat onaardig. Ik ben de eerste die vind dat je open moet reizen en juist veel contact met locals op moet zoeken. Als je echter merkt dat een bepaalde taxichauffeur, hostel baas of gids net te eager is en je maar blijft achtervolgen, laat het dan gaan. Mijn ervaring is dat dat over het algemeen niet de mensen zijn die je moet vertrouwen...Loop in plaats daarvan af op het taximannetje wat rustig in een hoekje op z'n beurt staat te wachten bijvoorbeeld.

Veiligheid kleding

5. Loop er een tikkeltje shabby bij. Als backpacker waarschijnlijk je second nature Tong uitsteken. Zodra je op reis strak in de kleertjes zit en er een grote spiegelreflex om je nek hangt, straal je wel uit dat je over centen beschikt. Wat dat betreft is het beter er een tikkeltje shabby bij te lopen en niet meteen je camera overal mee naar toe te nemen. 

6. Verstop spullen in je hostel. Bij berovingen denk je natuurlijk snel aan situaties op straat. Toch worden de meeste backpackers juist in hun hostel overvallen. Niet letterlijk, maar dat je terug komt van een leuk uitstapje en je laptop of geld ineens weg is. Het ligt erg aan wat voor hostel het is, maar wees hier alert op. Als er geen kluis aanwezig is, verstoppen we onze waardevolle spullen meestal op verschillende plekken in de kamer en in onze backpack. Om het in elk geval een stukje moeilijker te maken Knipogen.

7. Ga niet stappen. Nou ja, helemaal niet. Gewoon niet overal. Juist dan kom je namelijk vaak in situaties waar het wat schimmig kan zijn. Midden in de nacht over straat naar huis met een paar caipirinha's achter de kiezen gebeurt dan nogal snel. En dan ben je een gemakkelijk slachtoffer. Pas dus een beetje op met stappen, zeker in grote steden.

Veiligheid locals

8. Sluit je aan bij locals als je het niet vertrouwt. Zit je in een bus en vertrouw je je buurman niet? Of loop je in een straatje dat toch wat tricky is? Probeer dan aansluiting te zoeken bij (andere) locals. Begin een praatje en zorg dat je er letterlijk niet alleen voor staat.

Dat zijn de tips die ik uit eigen ervaring kan geven. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Wat doe jij op reis om te voorkomen dat je beroofd wordt?

 

 

#reizen #backpacken #reistips #veiligheid

5 reacties

 • Jeroen

  13 oktober 2016 om 07:56

  Ik probeer mijn dure spullen er oud te laten zien, een stuk tape over een lenskap of body, half afgepelde stickers op een laptop of dergelijke. Gewoon het eruit laten zien of het al tijden mee gaat en niet veel waard meer is.
  Daarnaast inderdaad heel erg bewust van je omgeving zijn en ook zeker over komen (ook al ben je dat niet). Een beetje het oogcontact van hierboven.
  Niet teveel geld bij je hebben is ook een goede of het in elk geval niet zichtbaar hebben.
  En als het dan toch mis gaat... zorg dat je wat los geld in je zak hebt en eventueel een verlopen creditcard. Ze gaan de datum echt niet checken tijdens een beroving ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   13 oktober 2016 om 09:55

   Haha, die is ook goed ja ;-). Je spullen ouder proberen te maken!

   Beantwoorden

 • Manouk - Groetjes uit Verweggistan

  13 oktober 2016 om 11:47

  Hoe doen jullie dat met Gerben zijn spullen? Mijn vriend heeft ook een spiegelreflex en een flinke hoeveelheid lenzen. Maar die neem je niet voor niets mee.. Of laat je die achter in een hotel in de stad?

  Beantwoorden

  • gerben Manouk - Groetjes uit Verweggistan

   13 oktober 2016 om 12:46

   Hoi Manouk,

   Goede vraag! Dit is iets waar ik soms op reis nog wel mee worstel. Wanneer ik het idee heb dat de omgeving niet veilig is, dan laat ik mijn hele tas inderdaad vaak achter in het hotel (maar dat vind ik moeilijk hoor :-)).
   Wanneer we in een koe hotel zitten dan laat ik het meestal wel met een gerust hart achter. Maar niet altijd. Voor die gevallen gevallen heb ik een packsafe en een extra slot. Een packsafe is een stalen net dat ik om mijn tas met camera-apparatuur doen en het vervolgens vastleg om iets. Bij voorkeur iets dat vast zit aan de muur of vloer, denk aan een stang in de douche of de toiletpot, Dan krijgen ze die tas eigenlijk niet mee zonder dat ze goede apparatuur bij zich hebben. En dan heb ik nog een extra slotje dat ik soms om de deur van onze kamer doe (soms kan dat ook niet). Op deze manier krijg ik er wat meer vertrouwen in dat mijn spullen veilig zijn. Heb je hier iets aan?

   Beantwoorden

 • Bart

  13 oktober 2016 om 14:35

  Wij reizen op dit moment door Zuid-Amerika en ik heb een oude portemonnee met waardeloze oude pasje en een paar dollar / vreemde valuta erin om af te geven als het mis zou gaan. Ik hoop hem niet nodig te hebben maar je weet maar nooit!

  Beantwoorden

  • Gerben Bart

   13 oktober 2016 om 15:31

   Heel verstandig, je weet maar nooit. En dikke kans dat ze daar genoegen mee nemen!

   Beantwoorden

 • Sander

  13 oktober 2016 om 16:00

  Heel herkenbaar, wij hadden dat met Lima, Maar viel ons reuze mee! ik heb juist altijd de moneybelt om (behalve als ik ga stappen of het idee heb dat ik in een situatie kan komen dat ik met geweld beroofd kan worden), wel is die zo onzichtbaar en plat mogelijk en onder de broek, zodat ze mijn hele broek moeten uittrekken om dat ding te pakken. En ik heb altijd een tweede portemonnee om af te geven (het geld voor die dag). Zakkenrollers kunnen er zonder meer niet zo snel bij. Ik heb altijd het idee dat wanneer iemand op jouw kamer komt (schoonmaak o.i.d.) hij, zij toch wel alle tijd neemt wanneer ze kwaadbewust zijn, Dus dat heeft naar mijn mening weinig zin. Het kan bij mij (waarschijnlijk) niet gejat worden zonder dat ik het in de gaten heb. En o ja! Let goed op grote groepen drukke kinderen die alles en iedereen aanraken of met 10 man om je heen gaan staan in de metro o.i.d. Zakkenrollers!

  Beantwoorden

  • gerben Sander

   13 oktober 2016 om 17:24

   Thanks voor de input Sander! Kan ik me ook wel in vinden hoor, er is voor beide "oplossingen" wel wat te zeggen. Wij redeneren echter, afhankelijk van de bestemming, vaker zo dat de kans dat een schoonmaker de kamer doorzoekt, kleiner is dan dat je op straat overvallen wordt. Wat nou waarheid is...

   Beantwoorden

   • Sander gerben

    13 oktober 2016 om 21:41

    Idd. Belangrijkst is volgens mij dat je continu alert bent... ;-)

    Beantwoorden

 • Margot

  13 oktober 2016 om 22:48

  Hoi!

  Geen bange attitude
  Wat ik altijd doe als ik Door een straat loop waarvan ik achteraf denk.. hmm niet de beste plek... Of als ik het idee heb dat iemand mn pad kruist die ik niet vertrouw, vooral als het laat is; ik doe alsof ik zelfvertrouwen heb, niet bang ben. Ik loop rechtop en kijk idd de mensen aan. Ik loop in een niet al te snelle maar zeker niet langzame tred. En als ik verdwaald ben en het is donkerkelijke doe ik alsof ik gewoon weet waar ik heen ga.. (tenzij je de weg wilt vragen natuurlijk..) dus ik laat zo min mogelijk merken dat ik me bang of onzeker voel.

  Heb zelf zkeer 10 maanden gereisd in totaal. Voornamelijk azie en Oceanië en ben nog nooit beroofd of wat dan ook!

  Ik heb overigens een kettinkje met mijn daggeld erin. Past super veel in en niemand d ziet dat het mn portemonnee is! En daarnaast hangt het op een plek waar mensen niet zomaar naar graaien

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margot

   14 oktober 2016 om 08:03

   Dat is ook een goede extra tip inderdaad! En helemaal eens, gaat om je houding en instelling.

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.