8 redenen waarom iedereen zou moeten reizen

Reismeisje 06 mei 2016

Reizen 1

Alleen al bij het lezen van de titel van dit artikel zullen een aantal van mijn vrienden fronsen…Want eerlijk is eerlijk. Ik heb niet heel veel mensen om me heen die net zo dol op reizen zijn als ik. Laat staan er voor kiezen een wereldreis te gaan maken Knipogen. En hoewel dat natuurlijk helemaal geen bal uit maakt, vind ik zelf dat het reizen me een leuker persoon heeft gemaakt. Dat reizen iets met me doet waarvan ik zou willen dat iedereen het ervaart. Vandaag vertel ik je wat dat dan is en waarom je iets mist als je niet reist. No offence.

1. Je gaat meer relativeren. Echt met stip op één wat mij betreft. Hoeveel je je thuis ook kunt bedenken dat je het goed hebt, op reis door een ver land zie je pas echt hóe goed. Er is zo ontzettend veel armoede, oorlog, onveiligheid en onzekerheid op de wereld. In dat licht vallen ‘onze probleempjes’ echt mee.

2. Het maakt je toleranter. Ik geloof dat ik van mezelf al een behoorlijk tolerante dame ben, maar door het reizen ben ik me er pas echt bewust van geworden hoe belangrijker die tolerantie is. Het open staan voor andere culturen, respect hebben voor andersdenkenden. Juist door het in contact komen met mensen die een compleet ander leven leiden of opgevoed zijn in een volstrekt andere traditie, is mijn blik op de wereld nog opener geworden.

 Reizen 2

3. Je leert flexibel te zijn. De bus die onverwacht niet rijdt, een bestemming die erg tegenvalt, een trein waarin je 5 uur lang moet staan; als je zelfstandig reist, leer je al snel flexibel te zijn. Het heeft geen zin om met je Hollandse, nuchtere en to the point mentaliteit in Oeganda de weg te gaan vragen of in India je eerste klas zitplaats in de trein op te eisen. Go with the flow en maar zien waar het schip strand.

4. Je maakt herinneringen voor het leven. Natuurlijk zijn er meer dingen die je kunt en nooit meer vergeet. Vast. Toch blijft reizen erg speciaal vind ik. De avond dat we met een Nepalees gezin op het dak van hun huis sterren keken, het gezamenlijk eten bij een Palestijns gezin in Hebron, de eerste blik op Machu Picchu; het zijn van die momenten die voor eeuwig in mijn geheugen staan gegrift. Dat doet reizen met je.

 Reizen 3

5. Het verandert je blik op de wereld. We leven natuurlijk in een land met persvrijheid en hebben toegang tot superveel nieuwsbronnen. Toch is het nieuws altijd gekleurd. Wordt er een bepaald beeld geschetst van Iran als gevaarlijke schurkenstaat, Palestijnen die verantwoordelijk zijn voor de zoveelste intifada in Israël en van Colombianen die allemaal sympathiseren met de FARC. Ok, ik chargeer nu een beetje, maar je begrijpt m’n punt Knipogen. Zodra je zelf gaat reizen en landen met je eigen ogen ziet, verandert je beeld. Van dat ene land en uiteindelijk zelfs van de wereld. De wereld is niet zwart-wit.

6. Je leert jezelf op een andere manier kennen. Dit klinkt misschien wat zwaar, maar het is een feit dat reizen je vaak in compleet andere situaties brengt dan ooit daarvoor. Alleen al door de cultuurverschillen, taalbarrières en vervoerbeperkingen wordt je gedongen om creatief te zijn. Open te staan. Naar nieuwe oplossingen te zoeken. Je leert jezelf echt van een andere kant kennen!

7. Je leert inspirerende, andere mensen kennen. Op reis ontmoet je regelmatig de leukste mensen met de meest bijzondere, inspirerende levensverhalen. Mensen die je thuis bij de groentenboer niet 1-2-3 spreekt. Of het nu gaat om een Tibetaanse monnik die naar India is gevlucht of een oude dame die op haar 60ste het backpacken ontdekt, reizen brengt je gewoon in contact met dit soort mensen. Mensen die je anders naar dingen laten kijken.

Reizen 4

8. Je wordt er relaxter van. Dat is tenminste de bedoeling Tong uitsteken. Soms moet je even in het reizen raken en los komen van ‘wat hoort’ of een bepaald schema wat je in je hoofd hebt, maar als dat eenmaal is gelukt, ben je relaxter dan ooit. I promise!

Dat zijn wat mij betreft redenen waarom iedereen zou moeten reizen. Of wat het reizen in elk geval voor mij betekent. Ik ben heel benieuwd hoe jij hier tegen aan kijkt; wat doet reizen met jou?

#reizen #backpacken

5 reacties

 • Inge

  06 mei 2016 om 07:42

  Absoluut waar.. als je je onder locals bevindt geeft dat een heel ander beeld van hoe mensen zijn, je bent dan helemaal los van alle door media opgetekende meningen en schokkerende foto's. In the end zijn we allemaal gewoon mensen met vergelijkbare gevoelens, zorgen en emoties. Ik ben altijd blij als ik tijdens onze reizen tijd met locals kan doorbrengen. Wat je zegt, het geeft inspiratie en maakt de wereld een stuk minder zwart-wit.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Inge

   06 mei 2016 om 08:03

   Mooi gezegd Inge. Amen :-).

 • Jeroen

  06 mei 2016 om 07:52

  Met name het maken van herinneringen. Het zelf meemaken, zien en ontdekken van iets nieuws. Staan op die plek, het voelen.
  Of dat nu het verkeer in een drukke stad in India is of op Antarctica een biertje (of nog wat meer biertjes) drinken met een officier van de Chileense marine.
  Dit zijn dingen die je je leven bijblijven. Spullen vergaan of gaan stuk maar de herinneringen blijven.
  En door het reizen krijg je ook nog eens de rest van bovenstaande punten gratis in je schoot geworpen. Hierdoor word je een rijker persoon in mijn beleving.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   06 mei 2016 om 08:04

   Helemaal mee eens Jeroen! Het maakt je inderdaad zo veel rijker dan welk materieel ooit zou kunnen.

 • Margreet Pruis

  06 mei 2016 om 08:05

  Helemaal mee eens ! Reizen is geweldig ! Je leert er veel van. Je word er erg flexibel van en beseft idd. meer hoe goed wij het in Nederland hebben ! Wij zijn op dit moment aan het verhuizen . Wat bezit je enorm veel in Nederland. Dan denk ik vaak aan de mensen in Ethiopie bijvoorbeeld. Die leven in krotten en op een paar pannen en potten na bezitten ze eigenlijk niks. Ze moeten elke dag uren lopen om water te halen. Dan hoor je mij ook echt niet zeuren als er alleen maar koud water uit de kraan komt in je hotel of als er bij het ontbijt alleen maar jam is ! Ik vind reizen schitterend omdat alles anders is dan in Nederland. Ik geniet van de prachtige mensen in het buitenland, hun gastvrijheid en hun vriendelijkheid en geniet intens van de natuur !

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet Pruis

   06 mei 2016 om 08:58

   Nou precies Margreet. Ik kan het niet meer met je eens zijn :-). We zijn op alle fronten in Nederland zo 'rijk'! Succes met verhuizen ;-)!

 • Desiree

  06 mei 2016 om 08:16

  Reizen maakt mijn bestaan rijker. Juist door steeds plaatsen te bezoeken die buiten mijn comfortzone liggen. Zoals IJsland terwijl mijn man van de zon en warmte houdt, Thailand terwijl ik een controlefreak ben. Het heeft ons zoveel gebracht.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Desiree

   06 mei 2016 om 08:59

   Heel herkenbaar ;-). Ik ben ook best een tikkie een controlfreak, maar door het reizen heb ik echt geleerd dat los te laten. En het komt altijd goed he, dat is het mooie.

 • Richard

  06 mei 2016 om 08:39

  Heel herkenbaar! Ik reis zelf (werk en privé) zo'n 200 dagen per jaar, en ben het helemaal met je eens. Vooral om punt 1 kan ik weleens een hele discussie met iemand aangaan die weer eens klaagt over iets in NL. De toegevoegde waarde van reizen uitgelegd krijgen aan mijn (nauwelijks reizende) omgeving...dat is en blijft hoe dan ook toch wel erg lastig!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Richard

   06 mei 2016 om 09:00

   Ja he? Dat herken ik wel. Je moet het toch zelf ervaren, zoals met veel dingen. Maar wat een zaligheid joh! 200 dagen reizen per jaar. Zo kom je nog eens ergens ;-)!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.