7x tips van een fulltime travel Instagrammer en blogger

Reismeisje 10 november 2016

Al langere tijd heb ik contact met Tom. De Instagrammer en blogger achter Travel Tom Tom. Naast een briljante naam Knipogen, is het deze reislustige meneer gelukt een enorm groot bereik via social media op te bouwen, waardoor hij al jaren een reizend leven leidt. Say what?! Yep.  Superinteressant om een kijkje in zijn (reis-)leven te kunnen nemen, dacht ik zo. Vandaag dus een gastblog van Tom waarin hij alles vertelt over zijn reizende leven en praktische tips geeft om fulltime Instagrammer en travelblogger te kunnen worden. Enjoy!

 TravelTomTom

Meet the blogger!  Hi! Mijn eerste gast blog bij Reismeisje en ik ben maar wat trots dat ik van Wendy de kans heb gekregen om mijn gezicht te laten zien aan het Nederlandse reis publiek Lachen. Ondanks dat ik met @traveltomtom in totaal meer dan 130.000 volgers verzameld heb op social media ben ik toch nog relatief onbekend in Nederland. Mede doordat ik pas een jaar actief blog op mijn eigen reiswebsite. Inmiddels reis ik wel in totaal al meer dan 5 jaar over de wereld en het laatste half jaar als een vrij succesvol luxury en adventure travel blogger. Deze fulltime job zorgt ervoor dat ik wekelijks in de meest geweldige hotels en resorts slaap of zeiltochten op ‘s werelds meest exclusieve plekken maak. Met het starten van een reisblog wilde ik vooral mensen inspireren om de wereld te verkennen en aan te zetten om voor het avontuur te kiezen. Ik heb me nooit laten leiden door datgene wat de omgeving van mij verwachtte, maar altijd gedaan wat ik leuk vond. Ook als dat betekent dat mijn toekomst wat onduidelijk is. Is het verkeerd dat ik geen toekomstplannen heb en niet weet wat ik over een jaar doe? Tja. Wat als ik juist een geweldig gevoel vind? Als je geen bestemming hebt, kun je ook niet verdwalen: vrijheid is het mooiste gevoel dat er is voor is Knipogen. Ik krijg regelmatig vragen over mijn reizende leven als travelblogger; hoe ben je begonnen? Heb je tips? Vandaag geef ik je 7 praktische tips! Ik hoop dat je er iets aan hebt.

1. Vastberadenheid. Als allereerste moet reizen echt je passie zijn. Je moet reizen niet gewoon leuk vinden, het moet iets zijn dat je gelukkig maakt. Een succesvol blogger worden is zeker niet makkelijk en ik kan wel 20 redenen bedenken waarom dat zo is. Als reizen niet echt in je bloed zit dan wordt het heel moeilijk om een travelblog te starten waar je enthousiast en regelmatig leuke artikelen schrijft. Er zullen veel tegenslagen en teleurstellingen op je blog-pad komen en daar zul je doorheen moeten. Geef vooral niet te snel op, de meeste bloggers worden pas succesvol na een aantal jaren.

2. Vind je niche. Er zijn zoveel mensen die een travelblog starten en de grote vraag is natuurlijk: op welke manier onderscheid je je van de massa? Als je over van alles en nog wat schrijft zullen mensen je vast vinden, maar als mensen je linken aan een specifieker thema dan gaan mensen ook over je praten. Ga op zoek naar een thema dat bij je reisstijl past: backpacken, een bepaald land/continent of persoonlijke reisverhalen. Al reizend vind je je weg wel in de blogging wereld en zul je er ook achter komen met welk thema je volgers je het meeste linken. In mijn geval waren dat voornamelijk tips voor reizen door Azië. Inmiddels is dat overgegaan in luxe travel tips, hoewel dat ook grotendeels te maken heeft met het financiële plaatje, aangezien ik een manier heb gevonden om geld te verdienen door in luxe resorts te slapen Knipogen.

Travel tomtom 3

3. Netwerk. Het hebben van een netwerk is heel belangrijk. Probeer in contact te komen met andere bloggers en leer van elkaar. In mijn geval is alles in een sneltrein vaart gekomen nadat ik door andere bloggers genoemd werd in hun artikelen: beste travel bloggers op Snapchat (username: traveltomtom) en Instagram @traveltomtom. Deze artikelen werden vervolgens gepubliceerd in wereldwijd bekende reis magazines en betekenden voor mij de start van een fulltime carrière als reisblogger.

4. Wees Informatief. Het uitgebreid beschrijven van je reisavonturen is leuk voor mensen die je persoonlijk kennen, maar voor het hebben van een succesvol blog zul je ook onbekende mensen naar je website moeten trekken. Als je enkel en alleen je avonturen beschrijft dan zullen veel bezoekers snel afhaken. Verwerk je avonturen in informatieve blogs en schrijf eventueel blogs over onderwerpen die veel gegoogled worden en waar je toevallig veel vanaf weet om zo bezoekers naar je website te trekken.

5. Social media. Voor mij zijn social media heel belangrijk geweest en het kan het perfecte middel zijn om je blog een kickstart te geven. Het hebben van veel volgers maakt het makkelijker mensen naar je blog te trekken. Zonder mijn meer dan de ruim 100.000 volgers die ik ondertussen via Instagram heb, was ik waarschijnlijk nooit gekomen waar ik nu ben. Het cross promoten van je blog op je verschillende social media kanalen is daarbij heel belangrijk. Post je nieuwe artikelen op Facebook en Twitter over je Instagram account en vice versa. Er zijn vele social media kanalen en ik probeer ze allemaal bij te houden.

6. Geloofwaardigheid. Zoals ik in het begin al aangaf moet reizen moet een passie zijn. Probeer zoveel mogelijk op reis te zijn en geloofwaardigheid te kweken bij de mensen die je volgen. Ik ben in totaal al bijna 5 jaar op reis en op bijna alle continenten meerdere malen geweest. Natuurlijk is het niet makkelijk om telkens maar weer op pad te zijn, maar het wekt verbazing en trekt daardoor aandacht. Het maakt je uniek ten opzichte van andere bloggers. Laat je volgers zich afvragen waar je nu weer uithangt en wat je de komende maanden gaat doen; maak hen nieuwsgierig.

7. Kies je taal. Wil je een grote vis zijn in een kleine vijver of liever een kleine vis in een grote vijver. Je zult je moeten afvragen of je in het Nederlands wilt bloggen of in het Engels. Ik heb nooit getwijfeld, maar ik kan je zeggen dat in het Engels bloggen niet zo makkelijk is als dat het lijkt. In je eigen taal is het veel makkelijker je gevoelens uit te drukken op papier. Een van de redenen dat Wendy bijvoorbeeld heel duidelijk kiest voor Nederlands. Je bereik is in het Engels natuurlijk wel veel groter, maar uiteraard heb je ook vele malen meer concurrentie.

Dat zijn mijn tips om fulltime travel Instagrammer en blogger te worden. Mocht je vragen hebben laat dan een reactie achter en ik zal ze met alle plezier beantwoorden of stuur me een berichtje via Instagram of Facebook. Vertel, spreekt een reizend bestaan jou aan?

#reisblog #bloggen #reizen

5 reacties

 • Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken

  10 november 2016 om 12:30

  Interessant om te lezen! Wat een bijzonder leven moet je hebben, Tom! Ik ben het eens met al je tips, maar ik vroeg me af hoe je over email marketing denkt. Vooral als je in het Engels blogt, is dit belangrijk, toch? Ik heb een NLse en Engelse reis- en digitalnomadblog en ik merk grote verschillen in social media gebruik en interactie online. Ik kan hier overigens nog lang niet van leven, maar aan motivatie geen gebrek, dus het komt wel!

  Beantwoorden

 • Shamira | Kompas24

  10 november 2016 om 17:27

  Handige tips, maar vooral je intro spreekt me aan! Vooral doen wat je leuk vindt en daar voor gaan. Ik blog omdat ik veel plezier en voldoening haal uit het doen van research, het op digitaal papier zetten van mijn reiservaringen en dit te combineren met mijn hobby fotografie. Daarom ben ik er ook mee begonnen, niet om er geld mee te verdienen.

  Van mijn hobby mijn beroep mogen maken zou natuurlijk wel ontzettend gaaf zijn, maar dat is niet mijn insteek. Het moet vooral leuk blijven!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Shamira | Kompas24

   11 november 2016 om 08:07

   Zo is het Shamira! Helemaal eens!

 • Danique Aaftink

  11 november 2016 om 01:06

  Leuk artikel Tom! Helemaal eens met punt 2. Kies je niche. Ik deed dat ook voor mij blog De Reizende Vegetariër www.reizendevegetarier.nl . Van reizen en eten word ik namelijk zó blij! Als vegetariër en bijna vegan is eten af en toe een uitdaging tijdens het reizen en daarom wil ik mensen helpen en inspireren. Echt leuk om te doen! Ook de interactie die je met lezers op social media hebt vind ik tof. Wanneer je hoort dat je mensen ook echt daadwerkelijk inspireert. Wauw, dat vind ik zó mooi. Geld verdienen met dat wat ik het meest graag doe zou geweldig zijn. Misschien ooit maar voor nu jeuken mijn handen weer om de volgende tips en reiservaringen van Mongolië en Spanje op te schrijven. Eerst maar eens slapen ;)

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  11 november 2016 om 10:58

  Goede tips! Ik bewonder al lange tijd je foto's maar nu ik weet dat je ook blogt, zal ik zeker af een toe een kijkje nemen op je website! Je bezoekt zoveel gave locaties!

  Beantwoorden

 • Jeroen

  11 november 2016 om 13:05

  Leuk! Ik ga je blog eens wat fanatieker volgen :-D

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.