7 tips voor wintersport beginners

Reismeisje 20 januari 2016

Wintersport 1

Wintersport. Naast het maken van verre reizen is dat echt wat ik het allerleukste vind! Als kind al kon ik me ontzettend verheugen op dat ene weekje sneeuw per jaar. Van de berg suizen, tussen de middag een lekker bordje Kaiserschmarrn en ’s avonds opwarmen in de sauna. Heerlijk! We zitten nu natuurlijk midden in het wintersportseizoen, dus leek het me leuk om eens een artikel te schrijven met handige tips voor wintersport beginners. Ben je dus van plan om voor het eerst op de latten te gaan staan? Dan hoop ik dat je iets aan deze tips hebt! En anders misschien ook Knipogen.

1. Ga buiten het hoogseizoen om. Laatst schreef ik al eens een artikel met budgettips voor wintersport, waarin ik tipte om buiten de drukke krokus- en kerstvakantie te gaan. Dat scheelt niet enorm in de kosten, maar ook in het aantal mensen. Als je net fris bakken op je ski’s of snowboard staat, is het erg fijn om lekker de ruimte op de piste te hebben. Probeer dus zeker buiten het hoogseizoen om te gaan als je wilt gaan beginnen met wintersporten!

2. Neem wat lesjes op een borstelbaan. Het ligt een beetje aan je aanleg, maar in principe kun je met een aantal lessen op een borstelbaan in Nederland al best wel iets. Je komt er in elk geval wel een eenvoudige echte piste mee af en weet in basis hoe je af moet remmen. Dan nog kan het fijn of goed zijn wat lessen in de buitenlucht te nemen, maar het is natuurlijk net zo leuk om met je familie of vrienden te oefenen. Neem dus wat lesjes in Nederland en probeer het gewoon. Uiteindelijk is skiën of snowboarden oefenen-oefenen-oefenen…

Wintersport

3. Leen materiaal of huur spullen. Wintersport kan best een duur geintje zijn. Zeker als je daar alle materiaalkosten bij op telt. Als je voor de eerste keer gaat wintersporten is het daarom wel aan te raden kleding en je ski’s of board te lenen of huren. Op die manier hoef je niet meteen enorme kosten te maken voor iets waarvan je nog niet helemaal zeker bent of je het wel leuk gaat vinden.

4. Ga mee op een groepsreis. Wintersport is voor mij meer dan het skiën of boarden alleen. Het gaat juist ook om de gezelligheid die er bij komt kijken! Met familie of vrienden in een gezellig, Oostenrijks huis en proosten met schnapps Tong uitsteken. Dat werk. Als je echter geen mensen in je omgeving hebt die van het wintersporten zijn, kan een groepsreis een aanrader zijn. Tegenwoordig heb je verschillende aanbieders van een single vakantie, waarbij je gezellig met een groep gaat wintersporten. En het is nog allemaal geregeld ook. Ideaal!

5. Kies voor een skiweekend. Wintersporten kan best pittig zijn. Zeker als je een volle week gaat, elke dag op de latten staat en ’s avonds ook nog aanschuift bij de après-ski Knipogen. Een ideale manier om een eerste keer te wintersporten is te kiezen voor een skiweekend. Meestal ga je dan een dag of 4-5, waarvan je er minimaal 3 op de latten kunt staan. Perfect voor een eerste kennismaking met een wintersportreis!

Wintersport pistes

6. Ga voor brede pistes. Als beginner heb je vooral behoefte aan brede, glooiende pistes waar je ongestoord kunt oefenen. Let daar op als je je eerste wintersportvakantie uitzoekt. Meestal worden die pistes aangemerkt als ‘blauw’, maar dat zegt lang niet alles. Voorbeelden van gebieden waar veel ruimte is om rustig van de berg te glijden zijn Ötztal Arena en Gerlos in Oostenrijk en La Plagne in Frankrijk.

7. Ga wat later in het seizoen. Hoewel je vanaf eind december vaak supergoede condities hebt in de skigebieden en de sneeuw vaak goed blijft liggen, is dit nog wel een erg koude periode met bijbehorend onvoorspelbaar weer. Vanaf halverwege februari kun je duidelijk het verschil merken in temperatuur en zonneschijn. Als beginner wil je liever niet in de mist komen te staan of worden overvallen door een sneeuwbui. Nu weet je dat natuurlijk nooit helemaal, maar wat later in het seizoen heb je meer kans op comfortabele condities.

Dat zijn mijn tips voor beginnende wintersporters. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ben jij al eens op wintersport geweest? Wat vond je er van? 

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mij geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

#Wintersport #reistips #skien #snowboarden

2 reacties

 • Jessica

  20 januari 2016 om 13:23

  Leuk artikel! :) Ik ga binnenkort voor het eerst echt op wintersport, ik ben benieuwd! Wel al vaak naar een sneeuwhal geweest, maar snowboarden in de buitenlucht is denk ik toch net iets anders.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jessica

   21 januari 2016 om 00:07

   Thanks lady ;-). Superleuk! Waar ga je heen? Je gaat het vast heerlijk hebben!

 • gerben

  21 januari 2016 om 14:24

  Oooooow wintersport, altijd leuk hoor!!!!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.