6x waarom reizen en vakantie niet hetzelfde zijn

Reismeisje 31 oktober 2016

Reizen versus vakantie

'Wat zullen jullie uitgerust zijn na zo'n maandenlange vakantie!' Een veel gehoorde opmerking als ik over onze wereldreis vertel. Hm. Het maakt meteen duidelijk dat degene die de opmerking plaats, nooit echt gereisd heeft Knipogen. Zonder dat ik daar mee hautain wil doen. Het is gewoon echt zo dat reizen en vakantie vieren niet hetzelfde zijn! Sterker nog, we hebben zelfs tot 2x toe een soort mini-vakantie in onze wereldreis gehad. Op de Galapagos en Tobago. Om even bij te komen van het gereis en alle indrukken. Ik hoor diezelfde mensen al grinniken Tong uitsteken. Vandaag vertel ik waarom reizen en vakantie voor mij niet hetzelfde zijn. Hopelijk wordt het zo een stukje duidelijker...

1. On the go versus tranquilo. Toegegeven, dit hangt een beetje van je exacte manier van reizen en vakantie vieren af, maar ik denk dat een gemiddelde reiziger tijdens een reis meerdere plekken aan doet en daarmee de hele tijd on the go is. Als je op vakantie gaat, doe je dit over het algemeen vanuit een bepaalde basis. Misschien maak je veel uitstapjes of ga je zelfs naar een tweede plek, maar dat is altijd nog anders dan om de 2-4 dagen verder trekken.

2. Uuuuren bezig zijn met geld fixen versus geen zorgen. Als je naar en verre bestemming reist en over land reist, wil je niet met al te veel geld op zak lopen. En dus zul je op verschillende plekken aan je geld moeten zien te komen. Laat dat nu juist niet overal even gemakkelijk gaan...Sommige banken accepteren elkaars pinpassen niet, er zit een belachelijk lage limiet qua opname op of de eerste 3 banken die je bezoekt zijn gesloten. Kortom, als je reist kun je soms uren bezig zijn met zoiets simpels als het regelen van geld.

Reizen locals

3. Contact met locals versus meer op jezelf. Of je nu binnen Europa op vakantie gaat of geniet van een all inclusive reis naar Barbados; je hebt over het algemeen niet superveel contact met locals als je op vakantie bent. Los van de winkeltjes en een kletspraatje op straat of in je hotel. Als je reist is dat contact met locals echt een stuk intenser en persoonlijker. Soms krijg je vervoer aangeboden van locals en zit je uren met iemand in een auto. Of je slaapt zelfs bij ze. Voor mij is dit een wezenlijk verschil met op vakantie gaan. 

4. Veiligheid kan een ding zijn versus no issue at all. Het ligt aan de exacte bestemming waar je heen reist, maar in veel verre landen is veiligheid wel een dingetje. Als je op vakantie gaat naar dat soort bestemmingen is dat meestal binnen de veilige muren van een accommodatie. Inclusief transfers. En als je op vakantie bent binnen Europa is die veiligheid al helemaal geen issue. Niet echt. Als je echter reist door landen die niet per se veilig zijn, moet je soms echt op je qui vive zijn. Geen waardevolle spullen zichtbaar bij je hebben, 's avonds liever niet over straat gaan, in bussen je tas altijd in de gaten houden, dat soort dingen. Geeft toch een ander gevoel.

5. Reizen met echt lokaal vervoer versus iets meer comfort. Ook al maak je tijdens een vakantie gebruik van het openbaar vervoer, die tripjes zijn niet te vergelijken met de manier waarop je als reiziger over land met lokaal vervoer reist. Sowieso vanwege het beperkte comfort, maar ook vanwege de enorm lange afstanden die je soms moet overbruggen. Zeker in Zuid-Amerika kun je maar zo 15 uur in een bus zitten om van A naar B te komen. Iets wat je op vakantie niet zult hebben, maar wat voor mij wel een essentieel onderdeel van reizen is.

Reizen cultuur

6. Gebruiken die minder relaxt zijn versus lekker in je korte broek. Er zijn best veel landen die een compleet andere cultuur hebben dan de onze. Landen waar gebruiken ook anders zijn en je bijvoorbeeld als vrouw niet zo maar in je korte broek rond kunt lopen. Laat staan in een bikini! Als iets bij een vakantie hoort is het toch wel een lekker zonnetje en slenteren op je slippertjes. In bijvoorbeeld India en Iran hebben we extreme hitte gehad, maar dan heb je je wel aan te passen. Daar kies je op dat moment natuurlijk ook voor, maar het is dus wel een ander gevoel dan vakantie vieren geeft.

En zo kan ik nog wel eventjes door gaan Tong uitsteken! Voor mij zijn er genoeg redenen te bedenken waarom reizen en vakantie vieren niet per se hetzelfde zijn. Vakantie vieren kan heerlijk zijn en tegelijkertijd is reizen voor mij vele malen meer bijzonder en intenser. Beiden hebben iets! Ik ben heel benieuwd of jij je hierin herkent? Krijg je ook regelmatig de opmerking dat je zo lekker veel op vakantie gaat als je gaat reizen??

 

#reizen #backpacken

13 reacties

 • Naomi

  31 oktober 2016 om 02:16

  Heel herkenbaar! En punt 2 ook jammer genoeg. In Myanmar een hele dag (onze laatste dag nog wel) bezig geweest om aan omgerekend 20 euro te komen. Alles was dicht, pinpassen werkten niet (hoewel ze dat eerder wel deden), onze meegenomen dollars waren niet goed genoeg ?! hoewel ze aan de eisen voldeden, het was boven de 40 graden, onze darmen hadden er ook even geen zin meer in etc etc. Een perfecte dag dus haha.. Gelukkig wilde uiteindelijk een lokaal iemand onze dollars toch wel wisselen..

  Zulke toffe dagen heb je op vakantie niet! :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Naomi

   31 oktober 2016 om 11:20

   Haha, jouw reactie is ook weer heel herkenbaar Naomie ;-).

   Beantwoorden

 • Rianne

  31 oktober 2016 om 07:43

  Herkenbaar. Hoewel ik op reis wel het drukke leven hier in Nederland even helemaal los kan laten. Je bent er echt even helemaal uit. Op vakantie lukt me dat eigenlijk nooit. Een paar dagen vakantie op reis is wel heerlijk!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Rianne

   31 oktober 2016 om 11:21

   Helemaal eens Rianne! Dat kan echt heerlijk en nodig zijn!

   Beantwoorden

 • Margreet Pruis

  31 oktober 2016 om 08:29

  Grappig : jullie zijn nu zeker wel goed uitgerust na die wereldreis...Ik ben nog moe van onze rondreis door India. Zoveel indrukken, zoveel gezien, de hitte, slechte wegen enz Een rondreis is behoorlijk vermoeiend, maar zou zo weer terug willen

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   31 oktober 2016 om 11:21

   Haha, snap je helemaal!

   Beantwoorden

 • Nanda

  31 oktober 2016 om 08:44

  Herkenbaar! Wij hebben altijd een vakantie nodig als we terug komen, die nemen we alleen nooit echt. haha ;-) Gelukkig hebben we ons eigen bedrijf en doen we een weekje rustig aan

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Nanda

   31 oktober 2016 om 11:22

   ;-) Kijk. Dat is inderdaad ideaal!

   Beantwoorden

 • Nicolette

  31 oktober 2016 om 09:36

  Klopt als een bus. Het eten is ook een puntje trouwens. Als je op vakantie bent ga je lekker all out bij restaurants met westerse gerechten of culinaire hoogstandjes van het desbetreffende land. Wanneer je reist ga je back to basic en eet je wat de lokals eten. En dat kan zo maar inhouden dat je ontbijt, lunch én diner uit niet meer bestaat dan witte plak rijst met droge kippenpootjes... Maar hey, that's all part of the experience! Haha!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Nicolette

   31 oktober 2016 om 11:22

   Oei, heel waar Nicolette. Soms kun je enorm verrast worden, maar vaak genoeg bestond ons eten 3x per dag uit rijst met bonen inderdaad ;-).

   Beantwoorden

 • Dionne

  31 oktober 2016 om 10:03

  Wij proberen het een beetje te combineren. Trekken van plek naar plek, al dan niet met OV. Maar op de plek aangekomen wel even tijd om te lezen, zwemmen of spelletje doen. Alhoewel dat wel is veranderd sinds we met kinderen reizen. Anders houdt de helft van ons gezelschap het niet vol.
  Maar het beleven van avonturen, elke paar dagen ergens anders slapen, het eten in kleine lokale tentjes en vooral zo min mogelijk andere toeristen tegenkomen. Voor ons geen animatie of vermaak.
  Wij gaan ons gewoon vervelen en moeten door na max 1 week, of we nou reizen of vakantievieren.
  Dus ook op vakantie gaan wij lekker vaak op pad. En reizen kan naar mijn idee ook wel binnen Europa. Wel even beter zoeken, zeker in de zomervakantie.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dionne

   31 oktober 2016 om 11:23

   Klinkt als een perfecte mix Dionne :-)!

   Beantwoorden

 • Diane

  31 oktober 2016 om 10:07

  Yup...herkenbaar! Van een verre reis krijgen we inderdaad de opmerking "en als jullie terug zijn weer uitgerust en fris aan het werk" Think again. Vaak hebben we maar 1 of 2 dagen thuis om weer te aclimatiseren voordat we aan het werk moeten vanwge de vakantiedagen van werk. Geestelijk ben je idd wat uitgeruster in mijn geval...je bent weg van de dagelijkse dingen, je werk, de routine. Maar lichamelijk helemaal gesloopt. In februari pakken we wel een "vakantie" van een klein weekje, waarvan we dan zeggen..."dan doen we lekker ruatig aan en lekker chillen". Uiteindelijk zijn we dan ook nog elke dag op pad. Just can't sit still

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Diane

   31 oktober 2016 om 13:55

   Ja same here ;-). Met alles wat je zegt!

   Beantwoorden

 • stephanie

  31 oktober 2016 om 12:22

  Top artikel! Veel mensen in mijn omgeving snappen dit verschil niet helemaal ben ik bang.
  Reizen en vakantie vieren zijn twee hele verschillende dingen...
  Reizen is de wereld en jezelf beter leren kennen, vakantie is rust nemen en bijtanken. :)
  x

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl stephanie

   31 oktober 2016 om 13:55

   Fijn te horen Stephanie ;-).

   Beantwoorden

 • Anke

  31 oktober 2016 om 12:25

  Zoooo herkenbaar… ben als 20-er veel lang op reis geweest en kreeg toen ook zulke opmerkingen. In 2017 ga ik met mijn gezin 4 maanden een camperreis maken door Zuid-Europa en dat zie ik ook zeker niet als vakantie. De eerste opmerking kwam gister: "nou, de vakantie voor volgend jaar is iig al rond he?"

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Anke

   31 oktober 2016 om 13:56

   Hahaha, typisch Anke. En heel herkenbaar. Moeilijk uit te leggen soms he?

   Beantwoorden

 • Angelique Micheels

  31 oktober 2016 om 14:24

  Mensen die geen verre reizen maken of gaan backpacken denken dat wij lekker een maand 'vakantie' hebben gevierd. Ik ervaar ook dat het toch wel heel intens is en dat je soms echt moe bent van een drukke planning. Je wilt zoveel mogelijk indrukken krijgen van een land en soms heb je geen tijd, om het zo maar te zeggen, om te relaxen. Toch kies ik liever voor een reis waarin ik het echte land leer kennen. Dat maakt het ook zo bijzonder! Het gaat om de overall experience. Ik kies het liefste landen uit die heel divers zijn. Landen waar ik kan duiken, hiken, cultuur kan opsnuiven, beetje relaxen op het strand of juist coole activiteiten kan doen (skydiven, cliff jumping, bungy swing etc.) Dat is voor mij ultiem genot :D... Je bucket list afwerken haha. Adventure awaits!

  Beantwoorden

 • Christian De Witte

  31 oktober 2016 om 14:36

  Heel goed omschreven. Ik hou mij lekker binnen Europa om te reizen. (Ook kwestie van gezin en werk) Maar begrijp je volkomen en vakantie neem ik dan buiten Europa en geniet dan ook ten volle van.

  Beantwoorden

  • gerben Christian De Witte

   31 oktober 2016 om 17:51

   Hoi Christian,

   leuk te horen. En met Europa is ook niets mis hé! We hebben een prachtig continent waar zoveel te zien valt! Het feit dat veel reizigers "later" in Europa gaan reizen heeft denk ik ook deels te maken met dat het voor veel backpackers misschien wat duur is en ze denken dat ze dat met kinderen altijd nog kunnen doen. Dat doet dus geen enkele afbreuk aan de toffe ervaringen die je er kunt op doen!

   Beantwoorden

 • Sarah

  31 oktober 2016 om 17:57

  Heel erg herkenbaar!
  Ik denk dat reizen ook meer toevoegt aan je persoonlijke ontwikkeling en aan die van een relatie aangezien je met heel veel soorten situaties te maken krijgt en je jezelf en je partner daardoor goed leert kennen. Een echte ontdekkingstocht!
  Daarnaast voegt reizen voor mij ook echt iets toe aan mijn kijk op de wereld, ik vind immers tocg dat je ergens pas echt iets van kan vinden als je er geweest bent.
  Reizen is voor mij echt heel erg waardevol al kan het zo vermoeiend zijn haha!

  Beantwoorden

 • Suzanne

  01 november 2016 om 17:29

  Haha, heel herkenbaar! Wij zijn nu op huwelijksreis in Zambia, Botswana, Namibië en zuid Afrika met een grote landrover en tent op het dak. Heel erg gaaf, maar ik heb in de afgelopen 4 weken nog geen letter uit een boek gelezen! Vaak proberen we na een week of 5/6 reizen nog wel een laatste week 'vakantie' te nemen door ergens een weekje te gaan surfen of duiken aan het strand! Doen we nu door lekker de wijnvelden en bergen rondom kaapstad in te gaan :-)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.