5x wat ik heb geleerd van reisbloggen

Reismeisje 29 juni 2016

Reisblog 1 GvdW 6479

Toen ik zo’n 3 jaar geleden met Reismeisje begon, was dat puur en alleen vanuit een passie voor reizen en schrijven. Zolang ik me kan herinneren schrijf ik. Van korte verhalen als kind tot gedichten in mijn puberteit en ingezonden stukken toen ik nog wat ouder was. Vanaf het moment dat ik het reizen ontdekte, werd dat ook een favoriet onderwerp om over te schrijven. Van simpelweg wat we meemaakten tot wat een bestemming met me deed tot de bijzondere ontmoetingen die we hadden. Als ik maar kon schrijven. De stap naar een eigen reisblog was 3 jaar geleden dan ook een logische voor me. De URL ‘Reismeisje’ ontstond even natuurlijk en voor ik het wist schreef ik dagelijks over reizen. Ik had nooit durven hopen dat Reismeisje uiteindelijk uit zou groeien tot een eigen bedrijfje en zelfs één van de grootste reisblogs in Nederland. Met dank aan jullie! Vandaag wil ik iets meer vertellen over wat de afgelopen jaren (reis-)bloggen me hebben geleerd. Een persoonlijk kijkje in het leven achter Reismeisje Knipogen.

1. Bloggen gaat om passie, discipline en eerlijkheid. Ik krijg heel vaak vragen over het starten van een blog. Hoe je dat doet en hoe je er bovenal geld mee kunt verdienen. Ik adviseer mensen die vanuit die insteek een eigen blog willen starten er nog eens heel goed over na te denken. Het lijkt vanaf de buitenkant misschien eenvoudig; je kiest een URL, een onderwerp om over te bloggen, begint met een Wordpress site, start een Facebook, Twitter en Instagram op en gaan met die banaan. Hoewel dit in basis zeker het begin van je blog kan zijn, komt er zó veel meer bij kijken. In mijn ervaring kun je alleen een succesvol blog krijgen als je vanuit een passie schrijft, gedisciplineerd en steady blogt en bovenal eerlijk en authentiek bent in alles wat je doet. En dat in veel gevallen gedurende jaren en zonder dat dit in het begin het vertrekpunt is. Hoewel het soms hard werken is, werk ik elke dag met ontzettend veel plezier aan Reismeisje. Juist omdat het echt vanuit m’n hart komt. Zowel de onderwerpen als het schrijven en het runnen van een eigen bedrijfje.

2. Reismeisje is Wendy en Wendy is Reismeisje. In de eerste maanden waarin ik begon met bloggen vond ik het spannend veel van mezelf te laten zien. In zowel tekst als beeld. Als je letterlijk en figuurlijk veel van jezelf laat zien, maakt dat je op een bepaalde manier erg kwetsbaar. Iedereen kan iets van je gaan vinden en voor ‘altijd’ zal Reismeisje online aan je naam blijven kleven. Na een paar maanden kwam ik echter tot twee conclusies. De eerste was dat ik zelf vooral blogs volg die júist heel persoonlijk zijn. Dat het feit dat de bloggers achter die blogs hun gezicht laten zien voor mij juist iets extra’s geeft, omdat je er een soort band mee krijgt of zo. De tweede conclusie was dat ik het eigenlijk wel prima begon te vinden als Reismeisje gekoppeld aan mij persoonlijk te vinden zou zijn. Online of waar dan ook. Ik ben namelijk best wel een beetje trots op wat ik, samen met Gerben en The Webmen, in de afgelopen jaren neer heb gezet Knipogen. Het kan altijd beter, maar waarom zou ik niet willen dat mensen het gezicht achter Reismeisje zouden leren kennen?! En dus ben ik na een paar maanden voorzichtig aan begonnen met steeds meer van mezelf in Reismeisje te leggen. Tot het punt dat Reismeisje gelijk staat aan Wendy en Wendy is Reismeisje.

3. Hoe persoonlijk ook, ik houd zelf de regie. In het verlengde van bovenstaande, is er natuurlijk wel een grens aan wat ik van mezelf op Reismeisje laat zien. Ik ga heel ver en heb geen geheimen, maar er zijn dingen die persoonlijk zijn en die niet voor iedereen bedoeld zijn. In het begin vond ik het lastig die balans goed te vinden. Tot ik me besefte dat ik altijd nog zelf de regie in handen heb en dus ook zelf kan bepalen wat ik wel of niet deel. Eigenlijk net zoals in het dagelijkse leven Knipogen.

Reisblog 2 GvdW 8688

4. Een blog staat nooit ‘uit’. Toen ik op een gegeven moment de smaak echt goed te pakken had en dagelijks begon te bloggen op Reismeisje, kwam er ook meer druk op te staan. Enerzijds een druk die ik mezelf oplegde van dagelijks moeten bloggen en anderzijds ook een druk omdat ik steeds meer vaste lezers kreeg en die gewend raakten aan dagelijks nieuwe content. Ook begon ik steeds meer te doen met social media en startte ik een eigen YouTube kanaal. Allemaal heel gaaf en leuk om mee bezig te zijn, maar het punt met een online bedrijfje is ook dat het nooit ‘uit’ staat. Je sluit het niet aan het einde van een werkdag af en in het weekend zijn er natuurlijk ook lezers die graag iets nieuws willen zien. Op een gegeven moment was ik er, naast een fulltime baan, echt 7 dagen per week mee bezig. Ik legde mezelf van alles op waardoor ik langzaam minder plezier kreeg in dat waarom ik ooit met Reismeisje was begonnen: schrijven over één van mijn passies. Vanaf dat moment heb ik besloten ’s avonds niet meer constant reacties te checken en minimaal 1 dag per week niet met Reismeisje bezig te zijn. Gezonder en ik kreeg mijn enthousiasme weer terug!

5. The sky is the limit. Hoewel een constant en origineel (reis-)blog dus echt niet zo eenvoudig is als het van buitenaf misschien lijkt en het hard werken kan zijn, vind ik het elke dag opnieuw een feestje om met Reismeisje bezig te zijn. Om nieuwe dingen te ontdekken, creatieve ideeën uit te werken en tegen mogelijkheden aan te lopen die ik nooit van m’n leven had bedacht. Ik geloof echt dat met een goed, origineel en authentiek blog the sky the limit is. Hoewel de hele blog wereld de afgelopen jaren ook in Nederland booming is geworden, denk ik dat er nog steeds maar een fractie van de mogelijkheden wordt toegepast. Net zoals dat we een paar jaar geleden nog nauwelijks van een blog hadden gehoord, zullen er de komende jaren nog veel andere spannende dingen gaan gebeuren. Ik hoop dat ik daar met Reismeisje onderdeel van zal gaan zijn Lachen.

Dat zijn de 5 dingen die ik met name persoonlijk heb geleerd na 3 jaar (reis-)bloggen. Het is sowieso één grote ontdekkingsreis waar ik nog lang niet klaar mee ben! Nu ben ik benieuwd naar jullie mening over Reismeisje! Vertel, wat vind je het leukste aan het blog en wat zou je bijvoorbeeld graag meer willen zien?

#reisblog #bloggen

5 reacties

 • Jeroen

  29 juni 2016 om 07:49

  Ga vooral zo door! Je (eigenlijk jullie) bent goed bezig. Hou het vooral dicht bij jezelf, dat maakt het puur. Vind de landinformatie sectie echt top. Mooie toevoeging maar het blijft om de verhalen en de reis gaan. Heb inmiddels meer als genoeg inspiratie opgedaan door de blog.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   29 juni 2016 om 16:13

   Superleuk om te horen Jeroen :-). Thanks!

 • Mandy

  29 juni 2016 om 07:53

  3 jaar alweer, wat vliegt de tijd! Ik vind echt dat je (jullie) het super doet(n). Ik lees Reismeisje altijd met veel plezier. Ik hoop dat ik er nog heel lang van mag genieten.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mandy

   29 juni 2016 om 16:13

   I know, wat vliegt de tijd he?! Dank Mandy, daar word ik blij van!

 • Elisa

  30 juni 2016 om 00:37

  Ik vind je blog altijd heerlijk om te lezen en om even bij weg te dromen. Wordt altijd blij van alle mooie foto's. Zelf ben ik net begonnen en dit vind ik dan ook een heel fijn artikel. Ik merk dat ik soms wat meer van de feiten ben en nog niet zo veel van mijzelf eraan toe durf te voegen. Dat ga ik zeker meer doen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Elisa

   30 juni 2016 om 13:49

   Dank Elisa. Superleuk om te lezen! De foto's zijn het prachtige werk van Gerben :-). Veel succes met bloggen!

 • Robert | Traveljunks

  30 juni 2016 om 19:07

  Ik herken veel in wat je schrijft en ben ook lang zoekende geweest in het hoever ga ik met mezelf in het complete plaatje. Ik volg je dan bijna vanaf het begin, wat ik destijds niet in de gaten had. Voor mij doet vooral je(jullie) enthousiasme het i.c.m. de manier van reizen. Ga mooi zo door!

  Beantwoorden

 • Marieke

  01 juli 2016 om 09:19

  Wat fijn om te lezen! Voor mij is het een combinatie van je schrijfstijl en het authentieke en eerlijke waardoor ik je blog zo graag volg.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.