5x waarom de Canarische Eilanden de max zijn

Reismeisje 16 december 2016

De Canarische Eilanden. Ik denk dat er serieus geen Europese bestemming is waar het verschil tussen imago en realiteit groter is. De Canarische Eilanden staan bij veel mensen toch bekend als een kopie van de Spaanse costa's Knipogen. Toeristisch, druk, schreeuwerige hotels en vooral weinig authentiek leven. Hoewel dit ongetwijfeld ook wel op de Canarische Eilanden te vinden is, is de realiteit zo veel diverser en rijker! Een aantal jaren geleden ontdekte ik de Canarische Eilanden voor het eerst en werd ik enorm verrast. Door de rauwe landschappen, prachtige strandjes, perfecte surfomstandigheden en het zalige eten. Het werd een van mijn meest favoriete bestemmingen binnen Europa. Waarom precies? Dat vertel ik je vandaag!

Canarische eilanden zwart strand

1. Zwarte, mystieke stranden. Do I need to say more?! Kijk dit prachtige plaatje nou! Het is weliswaar geen strandje waar je je handdoekje 1-2-3 op legt om even lekker te gaan zonnen, maar wat mij betreft wel een van de redenen waarom de Canarische Eilanden landschappelijk zo uniek zijn; de pikzwarte stranden. De Canarische Eilanden zijn vulkanisch van oorsprong, wat je onder andere terug zit in de zwarte strandjes, waar het witte zand zich heeft gemengd met oude asdeeltjes en lava sporen. Bijzonder toch? Je vindt dit soort zwarte strandjes op allerlei eilanden, maar ik vond zelf met name het strandje bij El Golfo op Lanzarote het gaafste. Te meer omdat je daar ook nog een groene lagune vindt, wat een deels ondergelopen vulkaan is. Het groen van die lagune in combinatie met het zwarte strand en blauwe water geeft het geheel een mystiek, magisch sfeertje. Prachtig!

2. Heerlijke, authentieke dorpjes. Misschien verwacht je het niet bij de Canarische Eilanden, maar geloof me; er zijn meer dan genoeg authentieke dorpjes te vinden waar de locals hun leven leven alsof het nooit anders is geweest. Over het algemeen heb je wel een auto nodig om dit soort off the beaten track plekken te kunnen bereiken, maar het is het meer dan waard! Een van mijn favoriete Canarische dorpjes is Teror op Gran Canaria. Teror heeft een heel eigen, kleurrijke bouwstijl en barst van de traditioneel Canarische sfeer. Op zondag vindt de wekelijkse markt plaats, wat zeker een aanrader is.

Canarische eilanden surfen

3. Lekker surfen. Op veel Canarische eilanden kun je fantastisch surfen. Op Fuerteventura dus ook. Er worden superveel (wind-)surf wedstrijden georganiseerd. En met reden! De condities zijn hier qua watertemperatuur, stroming, golfslag en wind namelijk perfect! Hoewel ik zelf absoluut geen beste surfer ben, vind ik het wel te gek om te doen en heb ik op Fuerteventura dan ook lekker op m'n plank geoefend Knipogen. Er zijn verschillende plekken waar je goed kunt surfen, maar mocht je een beginner zijn of het allemaal wat spannend vinden, kan ik het strand bij Corralejo aanraden. Het water is daar rustig en de stranden zijn lekker breed en overzichtelijk. Een ideale plek om lekker wat te oefenen op je surfbord!

4. Prachtige, rauwe natuur. Echt iets wat ik zelf niet 1-2-3 bij de Canarische Eilanden had verwacht; groen, gave hike trails en machtige bergen. Think again, want je vindt het er dus mooi wel! Het ligt een beetje aan wat je zoekt, maar vooral de wat minder bekende eilanden als La Gomera en La Palma zijn prachtig als je van mooie natuur houdt. Maar ook het superbekende Gran Canaria is dan het overwegen waard, want de binnenlanden van dit eiland zijn de ruigste van allemaal. Vulkanen, rotsformaties en gave vergezichten vind je er te over. Die diversiteit qua natuur had ik van tevoren echt niet verwacht!

Canarische eilanden eten

5. Lekker eten en zalig klimaat. Tja. Beiden niet bepaald onbelangrijk. Als Bourgondiër vind ik lekker eten en drinken echt de max! Dan zit je op de Canarische Eilanden goed! De Canarische keuken lijkt natuurlijk erg op de Spaanse keuken, maar bestaat wel uit nog meer visgerechten. Smaken zijn intens en kruidig en de wijnen zijn vol en pittig. Zalig! En dan dat klimaat...De Canarische Eilanden kennen een subtropisch klimaat, waardoor het er in onze winter over het algemeen zelfs nog lente achtig aanvoelt. Ons najaar en maart-mei zijn daarmee heerlijke maanden om hier te genieten van een fijn klimaat.

Kortom, de Canarische Eilanden zijn wat mij betreft echt een nearly perfect bestemming binnen Europa. Je vindt er alles; natuur, actie, mooie stranden, heerlijk eten en een fijn klimaat. Wat meer heb je nodig?! Wil je meer weten over deze bestemming? Volg dan de Canarische Eilanden via Facebook of Twitter!Vertel, ben jij al eens op de Canarische Eilanden geweest? Welk eiland is jouw favoriet?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

@Europa @Spanje #canarische eilanden #bucketlist #europa #reistips

3 reacties

 • Dominique || dominiquetravels.com

  16 december 2016 om 09:39

  Ik ben nog nooit geweest, maar het begint wel te kriebelen als ik dit allemaal zo lees!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   16 december 2016 om 10:30

   Zeker de moeite Dominique! Prachtige eilanden zijn 't en lekker dichtbij ;-).

 • Loes | Loes en Suus op Reis

  16 december 2016 om 14:56

  Leuk hè, die eilanden. Ben het helemaal met je eens.
  Wij zijn al eens op Cran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura geweest. Heerlijke eilanden. Vooral Tenerife beviel heel goed. Die zwarte stranden zijn inderdaad magisch. Het is ook fijn dat het er zelfs in winter 30 graden kan zijn. Ik wil terug ;)

  Beantwoorden

 • Diane

  16 december 2016 om 18:28

  Wij zijn in februari een weekje geweest onder het motto van lekker even bijkomen en uitrusten in een lekker temperauurtje. Wij zijn op Lanzarote geweest en inderdaad, wat een verassend eiland. De mooie natuur, prachtige stranden en een diversiteit aan landschappen hebben ervoor gezorgd dat het geen weekje uitrusten werd, maar we elke dag vroeg op pad gingen om zoveel mogelijk van het eiland te zien. Een tip voor Lanzarote: Ga naar het noorden naar Orzola en pak de boot naar het eilandje La Graciosa. Dit hele eiland is een nationaal park en je kan bij aankomst meteen een mountainbike huren voor ongeveer 8 euro voor de hele dag en het hele eiland rond fietsen. Met werkelijkwaar de mooiste stranden!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.