5x tips voor de ideale roadtrip

Reismeisje 31 oktober 2020

Roadtrip tips

Roadtrips. Ik houd er van! Of het nu gaat om tochten waarbij we vanaf ons eigen huis startten óf roadtrips die we tijdens reizen door verre landen maken; ik geniet er altijd maximaal van. Reizen met een eigen auto geeft gewoon zo’n gevoel van vrijheid. Links kunnen gaan waar de massa rechts gaat. Onontdekte pareltjes vinden. Dat ene leuke restaurantje, waar geen toerist te vinden is. Heerlijk! Dat is denk ik wat voor mij écht reizen is. Dat heeft niet zo zeer te maken met hoe ver een bestemming geografisch verwijderd is van Nederland, maar veel meer met de manier waaróp je reist. Lokale, authentieke ervaringen. Daar draait het voor mij om. En dat is precies waar je met een eigen auto een stuk flexibeler in bent! Ondertussen heb ik er al aardig wat leuke roadtrips op zitten en weet ik uit eigen ervaring waar je op moet letten, om je roadtrip ervaring zo geweldig mogelijk te laten zijn. In deze blog deel ik graag al mijn tips met je!

Roadtrip plannen

#1 Plan niet te veel

Toegegeven, dit moet een beetje bij je passen; het niet totaal uitstippelen van je roadtrip. En toch raad ik je dit echt als eerste tip aan! Als je gaat roadtrippen weet je natuurlijk waar je start en, als dit niet bij het beginpunt is, waar je gaat eindigen. Daarnaast zul je ongetwijfeld een aantal plekken onderweg hebben, die je sowieso wilt bezoeken of zien. Zo was de roadtrip die ik door Oeganda en Rwanda maakte, eigenlijk gebouwd rondom het spotten van berg gorilla’s en wilde ik in Argentinië hiken in Patagonië en een deel van de ‘seven lakes route’ rijden. Dat waren voor mij mooie punten op de route, waar ik vervolgens mijn roadtrip om heen creëerde. De mooiste ervaringen waren echter diegene, die níet gepland waren. Mensen die ik onderweg ontmoette, kleine dorpjes die ik passeerde en zonsondergangen die ik nooit meer zal vergeten. Juist door ruimte te houden in de route die je wilt volgen, zowel geografisch als zeker in tijd, beleef je een bestemming nóg meer. Plan dus niet te veel tijdens je roadtrip.

Bridgestone onderhoud

#2 Onderhoud en veiligheid

Als je gaat roadtrippen, of dat nu met je eigen auto is óf met een huurauto, raad ik je aan je auto goed te checken vóór vertrek. Denk aan het checken van het oliepeil, de koelvloeistof, de ruitenvloeistof, de aanwezigheid van een gevarendriehoek, de bandenspanning et cetera. Ik weet uit eigen ervaring hoe vervelend het kan zijn als je dat niet goed checkt voor vertrek… Zo ben ik zelf tijdens een reis eens stil komen te staan met een lekke band. En geen gevarendriehoek of veiligheidshesje in de auto. Erg vervelend en dat wil je natuurlijk niet. Voorkom dat dus, door je auto vóór vertrek goed te checken!

Als je met je eigen auto reist, komt dit natuurlijk  grotendeels neer op het simpelweg goed onderhouden van je auto. Tijdens de mini roadtrip over de Veluwe die we laatste maakten, werd ik me daar, op een andere manier, ook weer bewust van. We testten toen namelijk de nieuwe Bridgestone A005 EVO all-seasonband; wát een verschil merkten we! In geluid, maar bovenal in stabiliteit en grip op het wegdek. Sowieso is het goed om elke 2 maanden de bandenspanning te checken, maar doe dit zéker als je van plan bent een roadtrip te maken. Je rijdt zuiniger en veiliger.

Bekijk hier onze ervaringen met de all-seasonbanden van Bridgestone

Roadtrip routekaart

#3 Download een app of rijd met een ouderwetse kaart

Als je gaat roadtrippen buiten Europa, wil je niet de hele tijd routes streamen met je telefoon. Dat kost bakken met geld. Zelf vind ik het altijd leuk om in verre landen met een ouderwetse routekaart te rijden. Dat heeft iets gezelligs. Iets charmants. Nog los van het feit dat wegen in verre landen niet altijd goed weer gegeven zijn in digitale kaarten… Als je liever niet met een kaart op je schoot roadtript, kan ik je de app Maps.me aanraden. Deze app kun je gratis (!) downloaden en bevat kaarten van superveel bestemmingen wereldwijd. Het enige wat je vóór vertrek even moet doen, is de kaart downloaden van het gebied waar je wilt gaan roadtrippen. Vervolgens kun je ter plekke je telefoon op vliegtuigmodus zetten, terwijl je toch kunt navigeren met je telefoon. Ideaal!

Roadtrip afstanden

#4 Onderschat afstanden niet

Eentje die ik zelf meerdere keren heb ervaren; het onderschatten van afstanden. In Nederland hebben we uiteraard goede wegen. Je weet dan wat reëel is qua kilometers die je in een uur af kunt leggen. In heel veel andere landen, ook binnen Europa, zijn wegen echter beduidend slechter. Al mag je dan ergens 80 kilometer per uur rijden, in de realiteit kun je misschien niet harder dan 60 kilometer per uur rijden. Op Kreta hebben we dat nog niet zo lang geleden meegemaakt; we dachten een afstand van 100 kilometer op binnendoor weggetjes toch wel in 1.5 uur te kunnen afleggen. Fout gedacht. Dat werd 2.5 uur. In basis maakt dit niet uit, je bent immers op reis, maar als je ergens op een bepaald moment wilt zijn is het goed om wat extra tijd in te calculeren.

Roadtrip verzekering

#5 Zorg dat je goed verzekerd bent

Of je nu in je eigen auto een roadtrip maakt óf een auto huurt op reis, zorg dat je goed verzekerd bent. Én dat je de juiste papieren bij je hebt, waaruit die verzekering ook blijkt. Het laatste wat je wilt, is ergens stil te komen staan en discussie krijgen over schade. Zeker niet in een ver, vreemd land, waar de regels misschien anders zijn. Check dus vóór vertrek goed hoe je verzekerd bent.

Dat zijn mijn tips voor het maken van de ideale roadtrip! Ben jij van plan om de komende tijd binnen Nederland te gaan roadtrippen? Let dan dus vooral op tip 2: onderhoud en veiligheid. Wanneer je alles goed hebt gecheckt van tevoren, begin je veilig én een stuk meer ontspannen aan je roadtrip en weet je dat je tijdens het reizen zelf maximaal kunt genieten.

Heb jij nog aanvullingen voor het maken van de ideale roadtrip? Laat het zeker weten in de comments!

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

Kortingscode voor uw huurauto

#roadtrip #reistips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.