5x reizen met weinig budget

Reismeisje 20 september 2016

Ik krijg wekelijks veel vragen over wat een wereldreis kost, hoe je zo veel geld bij elkaar spaart of wat reizen door een bepaalde bestemming kost. Zelf worstelde ik daar jaren geleden ook mee, omdat het soms gewoon erg lastig is om goede budget informatie te achterhalen. Veel is achterhaald of überhaupt niet te vinden...Daarom blog ik regelmatig over wat het reizen door een specifiek land ons heeft gekost en maak ik er een break down bij van onderdelen als transport, eten/drinken en tourtjes. Door al dat gereis zou je misschien denken dat we een geldboompje in de achtertuin hebben Tong uitsteken, maar dat is natuurlijk niet zo. Vandaag geef ik je dan ook praktische tips om te reizen met weinig of een klein budget. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Budgettips liften 4947

1. Reis veel over land en lift. Toegegeven, door voornamelijk over land te willen reizen sluit je meteen al behoorlijk wat te gekke bestemmingen uit. Klopt. Maar gelukkig blijven er nog minstens zo veel mooie, bijzondere landen over! Vliegen maakt reizen duur en door dus over land te reizen kun je erg veel besparen. Reis met lokale bussen en durf ook zeker regelmatig te kiezen voor old school liften. Dat klinkt misschien wat studentikoos of zelfs gevaarlijk, maar geloof me; in heel veel landen is liften voor locals de normaalste zaak. Sterker nog, hun enige manier om van A naar B te komen. Je ontmoet de leukste mensen en reist bovendien ook nog eens gratis. Reizen over land vind ik zelf ook altijd het leukste, omdat je dan echt veel ziet van een land en haar inwoners. Kortom, een perfecte en budgetvriendelijke manier om te reizen!

2. Slaap bij locals thuis. Nog zo eentje waar mensen thuis me soms vreemd bij aan kijken Knipogen. Slapen bij de locals. In Nederland zie ik het ook niet zo snel gebeuren dat een toerist bij ons aanbelt en vraagt om een slaapplaats, maar ook hiervoor geldt dat dit in veel verre landen heel anders ligt. Zeker als ze een paar centen aan je kunnen verdienen. Heel veel locals hebben vrijwel geen inkomen en proberen wat bij te verdienen door een slaapplaats aan toeristen aan te bieden. Soms is dat echt in de vorm van een klein guesthouse, maar nog beter zijn de echte local stays. Die dus niet zo georganiseerd zijn. Comfort vind je er vast niet, maar wel gezelligheid, een echt lokale ervaring en voor een fractie van de kosten die je anders kwijt was geweest.

Budgettips marktjes 0581

3. Kook zelf of struin lokale marktjes af. Het ligt een beetje aan welk land je bezoekt, maar eten en drinken kunnen toch wel ongemerkt een deel van je budget opsnoepen. Zeker als je 3x per dag flink buiten de deur bunkert! Wij zoeken op reis vaak naar hostels of appartementjes waar een prima keuken bij zit, zodat we lekker zelf kunnen kokkerellen. Gezellig en ook nog eens goedkoop. Zeker als je dat een paar keer per week doet. En anders zijn lokale marktjes ook altijd een goed idee. Vraag een beetje rond en je komt snel genoeg te weten waar de locals hun boodschappen doen. Vaak kun je er het zoetste fruit, meest verse groenten, lekkerste noten en vers bereide hapjes krijgen, voor een paar cent. Zo bespaar je toch al snel weer een paar euro per dag!

4. Maak keuzes in tourtjes en deel de kosten. Één van de grootste kostenposten op reis is vaak het doen van tourtjes. Hikes, duiktochten, uitstapjes naar authentieke stammen, dat soort dingen. En alles klinkt vaak even gaaf. Probeer er toch een keus in te maken en niet alles georganiseerd te willen doen. Soms kun je bepaalde uitstapjes bijvoorbeeld ook prima op eigen gelegenheid doen of met een local. Mocht je wel een tourtje boeken, probeer dan altijd de kosten te delen. Vraag in je hostel om je heen of er anderen zijn die hetzelfde tourtje willen gaan doen of kijk online of reisfora. Als je wat flexibel bent, is de kans groot dat je iemand gaat vinden met wie je de kosten van zo'n tourtje lekker kunt delen. Ideaal toch?

Budgettips surfen 7884

5. Heb iets te bieden in ruil voor kost en inwoning. Dit geldt vooral als je ietsje langer wilt gaan reizen. Ook al heb je geen extreem talent Tong uitsteken, er zijn overal ter wereld plekken waar je kunt werken in ruil voor bijvoorbeeld kost en inwoning. En dat werken heeft dan een wat meer relaxte vorm dan in Nederland het geval is hè. Geef bijvoorbeeld 's ochtends Engelse les en hang 's middags in je hangmat, geef een paar uurtjes per dag surfles en wordt zelf nog beter of pluk koffiebonen in Colombia en verken daarna de prachtige jungle. Er zijn zo veel mogelijkheden! En dan kost het reizen ansich je op dat moment helemaal niets.

Dat zijn de praktische tips die ik voor je heb als je op reis bent en maar weinig budget te besteden hebt. Heb jij nog aanvullende tips?

#reistips #budget #reizen #backpacken

6 reacties

  • Jeroen

    20 september 2016 om 07:44

    Ik probeer nog steeds een manier te vinden om het geld pinnen in het buitenland goedkoper te krijgen. Elke keer een paar euro moeten betalen omdat je in het buitenland zit vind ik maar niets. Gevolg is dat je dan vaak wat grotere bedragen opneemt met alle risico's van dien. Dus als daar iemand iets voor weet... ik hoor het graag.
    En zelf koken is inderdaad ook iets wat altijd veel scheelt en nog leuk is om te doen ook! Helemaal fan van als het zo uit komt.

    Beantwoorden

    • Carla Jeroen

      20 september 2016 om 07:57

      Ik heb een Rabobankpakket waar ik niet hoef bij te betalen om vreemde valuta te pinnnen. De catch is natuurlijk dat dat een wat duurder pakket is, dus alleen voordelig als je veel in het buitenland zit (en ook hun credit card hebt etc.), maar voor ons scheelt het zeker. Maar bij buitenlandse pinautomaten die een vast bedrag vragen om te pinnen moet je dat bedrag natuurlijk nog steeds betalen.

      • Reismeisjenl Carla

        20 september 2016 om 08:40

        Goede tip Carla! Dank.

    • Reismeisjenl Jeroen

      20 september 2016 om 07:58

      Dat is inderdaad waar! Als je dat, gedurende een langere reis, bij elkaar optelt is het echt een flink bedrag he...

      • Jeroen Reismeisjenl

        20 september 2016 om 13:42

        Daarom dus, is een klein kapitaal bij elkaar. Toch eens kijken naar de oplossingen hier aangedragen. Wellicht interessant om toch eens van bank te wisselen op deze manier.

    • Krieg Jeroen

      20 september 2016 om 08:09

      Er zijn bepaalde Belgische banken waar je geen transactiekosten betaald voor geld opnemen in het buitenland. Als Nederlander kun je daar gewoon een bankrekening openen.

      • Reismeisjenl Krieg

        20 september 2016 om 08:41

        Goede!

    • Anouk Jeroen

      21 september 2016 om 08:01

      Dan moet je echt een revolut kaart aanvragen (download de app). Ideaal omdat je geen opnamekosten en koersbeslag betaald. Ook het aanschaffen van deze kaart is gratis!:)

      • Jeroen Anouk

        21 september 2016 om 11:48

        Ook hier ga ik eens naar kijken. Bedankt voor de tip!

  • Mies

    20 september 2016 om 07:59

    Ik reis altijd zoveel mogelijk 's nachts! Zo kom je op een nieuwe bestemming terwijl het je het geld voor een overnachting bespaart: win•win!

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Mies

      20 september 2016 om 08:41

      Ja, dat doen wij inderdaad ook vaak ;-). Al kosten bussen in Zuid-Amerika soms evengoed best wat...

  • Femke

    20 september 2016 om 09:27

    Super handige tips! Blij mee

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Femke

      20 september 2016 om 10:15

      You're welcome :-)!

  • Lisa van FlipFlopGlobetrotters.com

    20 september 2016 om 17:02

    Leuk artikel en goede tips! Op ons blog geef ik ook nog een aantal tips om goedkoper te reizen. Denk bijvoorbeeld eens aan house exchange of house sitting, en bespaar op vliegtickets door lang van tevoren te boeken en op accommodatie door door langer op 1 plek te blijven. http://www.flipflopglobetrotters.com/7-budget-travel-tips-for-short-term-travel/

    Beantwoorden

  • Sarah

    21 september 2016 om 02:47

    Zoals je al zei is werken een mooie besparing. Wij doen zelf graag vrijwilligerswerk en op onze reis van 8 mnd door Z amerika hebben we 5 weken gewerkt bij esperanza verde (peru) dit kende we van het programma floortje naar het einde van de wereld. Ook via workaway.info hebben we een maand paarden getraind in de bergen van Ecuador(Otavalo). Leuke ervaringen waar door we ook langer konden reizen. Ook zijn we regelmatig te vinden als couchsurfers. Leuke manier om locals en een plek te leren kennen.

    Beantwoorden

  • Desirée

    23 september 2016 om 18:33

    Veel internationale vrienden maken tijdens je reizen en hen vervolgens opzoeken :-D Zie je die nieuwe omgeving vanuit het oogpunt van de locals en doe en zie je net andere dingen en je bespaart geld uit voor accomodatie. Afgelopen zomer twee vriendinnen, die ik heb leren kennen in Peru, opgezocht in Noord Italië en Zwitserland. Was super! (Zeker in Zwitserland fijn om kosten uit te sparen)

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.