5x moeilijkste momenten tijdens reizen

Reismeisje 26 oktober 2016

Reizen en moeilijke momenten. Hm. Kan misschien op het eerste oog een wat vreemde, niet kloppende combi lijken Knipogen. En dat is het in 80% van de gevallen natuurlijk ook, want reizen is bovenal leuk, verrassend en simpelweg te gek! Dat gezegd hebbende, blijft reizen wel iets anders dan puur vakantie vieren en loop je onderweg best wel eens tegen iets aan. Of jezelf. Omdat ik denk dat dit vast erg herkenbaar voor jullie moet zijn, leek het me leuk daar eens een artikel aan te wijden. Vandaag vertel ik je dus over de 5 moeilijkste momenten die ik tijdens het reizen tot nu toe heb mee gemaakt. Komen ze, in willekeurige volgorde!

busrit Ecuador

1. 20 uur ziek onderweg in een hobbelende bus door Peru en Ecuador. Brrrrr. Door dit alleen al op te schrijven, herleef ik het moment bijna weer Roepen. Het is nog niet eens zo lang geleden, want het was tijdens het eerste deel van onze wereldreis. We stapten 's avonds in de zoveelste nachtbus in Peru. We hadden ietsje meer betaald, zodat we een tikkeltje meer comfort en veiligheid hadden. Hapje eten, boekje, beetje kletsen. Tot zo ver niets aan de hand. Tot het donker werd. En we de Andes over gingen. Slingerend en schuddend. Binnen een half uur renden de eerste mensen naar het mini toiletje en gooiden hun hele maaginhoud er uit. Op zich kan ik dat best handelen, maar op een gegeven moment begon ik mezelf toch ook iets minder fris te voelen...Die nacht was echt m'n ergste reisnacht ever! Ik ben wel 10x naar de wc geweest; overgeven, diarree, alles tegelijk. Vre-se-lijk. 's Ochtends kwamen we in alle vroegte aan in het Noorden van Peru, op een of ander shabby busstation. Beroerd dat ik was. Maar hey, daar konden we even niets aan doen want we moesten door. In een taxi naar een ander busstation, daar 4 uur hangen en toen weer een bus in die ons in ongeveer 8 uur naar het Zuiden van Ecuador bracht. Man man. Ik heb daarna echt 5 dagen bij moeten komen en was 3 kilo lichter.

2. Creepy grensovergang tussen India en Nepal. Een reismomentje dat al weer jaren geleden is, maar ik toch nooit ben vergeten! En niet omdat het zo leuk was...Na een lange busrit door India kwamen we in het Noorden bij de grensovergang Nepalganj aan. Het was nog net licht en we liepen met onze backpacks op de grens over richting Nepal. Toen we bij de laatste Indiase grenspost kwamen, bleek dat we bepaalde stempels uit Nepal moesten hebben voor we überhaupt het land in konden komen. I know, klinkt heel apart. Maar hey, wat doe je er aan als je daar staat? Uiteindelijk besloten we dat Gerben de grens in z'n eentje over zou steken met onze paspoorten, die vreemde stempels zou regelen en mij en onze spullen dan weer op zou komen halen bij de Indiase grenspost. Op zich prima, alleen werd 30 minuten wachten 2 uur en zat ik ondertussen in het donker met een stel schimmige Indiërs in een nog schimmiger kantoortje Knipogen. Ik heb me wel eens prettiger gevoeld. Gelukkig kwam Gerben uiteindelijk dan toch en konden we samen de grens over naar Nepal.

Ethiopie

3. Bang voor malaria in Ethiopië. Gerben is nooit ziek. Afkloppen, maar serieus bijna nooit. Het gevolg is dan ook dat als hij aangeeft zich niet lekker te voelen, het vaak wel serieus is. Toen we door Ethiopië reisden en we na 2 intensieve weken een mooie hike door de bergen aan het maken waren, werd hij van het ene op het andere moment koortsig en niet lekker. Het werd zelfs zo erg dat hij niet verder wilde lopen (say what?!) en ik een auto moest aanhouden, die ons een lift kon geven naar een dorp waar we eerder waren geweest. Daar plofte hij op bed neer en werd hij eigenlijk steeds beroerder. Hij had flinke verhoging, overal spierpijn en was rillerig. Echt heel vervelend. Ik maakte me best zorgen, omdat ik bang was voor malaria; een serieus probleem in Ethiopië. Ik besloot wat rond te gaan vragen, maar dat frustreerde alleen maar...Uiteindelijk viel het allemaal mee en was het waarschijnlijk voedselvergiftiging, maar ik heb me echt wel een aantal dagen flink zorgen gemaakt.

4. Stammenoorlog in Papoea Nieuw Guinea. Dit is een heel recent en vrij apart reismoment geweest. Het was namelijk spannend en in zin wat moeilijk, maar tegelijkertijd ook een van de meest bijzondere reiservaringen ooit! Tijdens onze reis door Papoea Nieuw Guinea kwamen we namelijk letterlijk in een stammenoorlog terecht. Papoea Nieuw Guinea is ongelofelijk authentiek en rauw. Er leven enorm veel verschillende stammen, die jarenoude vetes op hun eigen manier uitvechten. De wet stelt voor hen niets voor, ze hebben hun eigen regels en tradities. Dat hebben we geweten! In Tari was een heuse stammenoorlog uitgebroken met 12 doden aan beide kanten. Het dorpje was verlaten, huisjes plat gebrand en overal liepen strijders gehuld in oorlogskleding en -kleuren. Een bijzonder gezicht, maar ook angstaanjagend. Ook al hadden ze het niet op ons gemunt, als je ergens tussen in staat, ga je er mooi wel aan...

Palestina

5. Met je neus op de feiten in Palestina. Oef. Wat vond ik dat heftig. We weten natuurlijk allemaal wel iets van de eeuwige strijd tussen Israëliërs en Palestijnen. Feit is alleen dat het voor mij, tot een aantal jaren terug, een ver van mijn bed show bleef. Iets wat ik op het nieuws zag, even bij meeleefde en weg was het weer. Tot ik er dus met mijn neus op stond tijdens een reis die we door Israël en de Palestijnse gebieden maakten. Ik kan niet beschrijven hoe heftig het was om het verschil in rijkdom/armoede te zien, je in een stad als Hebron letterlijk in oorlogsgebied te wanen en uit eerste hand te horen hoe vreselijk moeilijk het dagelijkse leven voor de Palestijnen is. En dan hun gastvrijheid die zo hartverwarmend is! Dat alles heeft me echt diep geraakt en me absoluut anders naar dit conflict in het Midden-Oosten doen kijken.

Dit waren 5 van mijn moeilijkste momenten tijdens reizen die we gemaakt hebben. Vaak zijn moeilijke momenten op de een of andere manier ook weer bijzonder en onvergetelijk. Doen ze wat met je. Ik ben benieuwd hoe dat voor jou is? Vertel, wat is jouw moeilijkste moment tijdens een reis geweest?

#reizen #backpacken #ethiopie #israel #papoea nieuw guinea #peru #India #nepal

1 reactie

  • Loes | loesensuusopreis.wordpress.com

    26 oktober 2016 om 19:30

    Ziek zijn op reis herken ik wel zeg! Pfoee, toen wij op Sumatra door omstandigheden 's nachts moesten vertrekken (met een boot, gek busje)... man man.. wat waren wij ziek! Uiteindelijk bleek ook dit een voedselvergiftiging te zijn. Duurde gelukkig ook niet ontzettend lang. Je leest het in de link! Verder hebben we ook meegemaakt dat iemand uit ons hotel is verdronken, dit was ontzettend heftig en moeilijk. En een familielid is uit de zee gered tijdens een mislukte snorkeltocht in Kenia.

    https://loesensuusopreis.wordpress.com/2016/05/26/een-kijkje-in-ons-reisdagboek-bandung/

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.