5x misverstanden over reizen

Reismeisje 13 juli 2016

Misverstanden 1 GvdW 8393

Dagelijks krijg ik vragen over reizen. Over de wereldreis die we nu maken, welk budget je voor bepaalde bestemmingen nodig hebt of de beste reisroute om van A naar B te komen. Elke vraag beantwoord ik persoonlijk, maar aangezien regelmatig hetzelfde soort vragen terug komen of soortgelijke verzoekjes om tips, leek het me handig daar eens een artikel over te schrijven. Zeker omdat er behoorlijk wat misverstanden bestaan over reizen Knipogen. Vandaag vertel ik je wat wat mij betreft de grootste misverstanden zijn en wat juist wel handige tips zijn! Ik hoop dat je er iets aan hebt.

1. Om te reizen moet je rijk zijn. Ik denk dat dit misschien wel het grootste misverstand over reizen ever is! Het lijkt me duidelijk dat reizen geld kost, maar je hoeft absoluut niet loaded te zijn om de meest mooie bestemmingen ter wereld te zien. Wat mij betreft heeft alles gewoon te maken met het maken van keuzes. Zowel op reis als ook thuis. Zo hebben wij er bijvoorbeeld heel bewust voor gezorgd dat onze vaste lasten thuis laag liggen. Dat betekent inderdaad dat we niet in het allergrootste huis wonen, geen groot nieuw flatscreen of andere dure apparaten in huis hebben en jaarlijks goed checken of we niet te veel betalen aan verzekeringen en dergelijke. Dat stelt ons in staat elke maand zo veel mogelijk te sparen, waar we dus mooie reizen van maken. Ook op reis zelf heeft het alles met keuzes te maken. Heb je iets minder te besteden? Kies dan voor een fan-tas-tisch en goedkoop land als India of maak gebruik van couchsurfing. It's as simpel as that!

2. Als je langer reist, is het een grote vakantie. Nu ik zelf ervaar hoe het is om maanden van huis te zijn, kan ik echt zeggen dat dit niet zo is. Verre van zelfs. Begrijp me niet verkeerd; het langer kunnen reizen en het steeds ontdekken van nieuwe bestemmingen is te gek! Het is alleen niet hetzelfde als 2-3 weken op vakantie gaan. Dan maak je toch andere keuzes, hoef je minder op je budget te letten en voelt het gewoon echt meer aan als letterlijk een vakantie. Na een paar maanden kreeg ik bijvoorbeeld behoefte om me ergens een beetje thuis te gaan voelen. Te aarden. Als je op vakantie bent, is dat helemaal niet aan de orde Knipogen. Of wat te denken van al die praktische zaken als het regelen van buskaartjes, het überhaupt van A naar B komen of het pinnen van lokaal geld; alles kost serieus veel tijd. Hoe gaaf langer reizen dus ook het: het is niet een grote, lange, zomerse vakantie.

Misverstanden 2 GvdW 5489

3. Prijsvergelijkingssites geven de allerbeste prijs. Forget it! Ook hiervoor geldt, dat ik dit de afgelopen maanden zelf meerdere keren heb ervaren. We reizen natuurlijk veelal op de bonnefooi, maar soms boeken we ook accommodaties vooruit. Voorheen boekte ik nog wel eens een accommodatie via zo'n vergelijkingssite, maar vervolgens zag ik de prijzen in de accommodatie zelf hangen en dan bleek dat ik zelfs te veel had betaald! Uit recent onderzoek in opdracht van InterContinental Hotels Group is zelfs gebleken dat 3/4 van de Nederlanders te veel betaalt, dus ik ben niet de enige...Maar 6% van de ondervraagden uit datzelfde onderzoek boekt rechtstreeks bij de accommodatie, terwijl dat dus in veel gevallen goedkoper is en bovendien tijd bespaart. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft IHG zelfs de laagste prijs garantie gelanceerd; als je rechtstreeks bij hen boekt, betaal je gegarandeerd de laagste prijs. Superhandig, want onder IHG vallen maar liefst 5.000 hotels wereldwijd in verschillende prijsklassen.. Hoewel het dus in eerste instantie aantrekkelijk lijkt om via een vergelijkingssite te boeken, zou ik echt aanraden overnachtingen rechtstreeks bij de betreffende accommodatie te boeken. Of je dat nu vooraf doet of er als echte backpacker op de bonnefooi heen gaat. 

4. Onontdekte bestemmingen zijn te gevaarlijk om alleen naar toe te reizen. Nee, nee en nog eens nee Knipogen. Er zijn natuurlijk bestemmingen waar ik graag heen zou reizen, maar die op dit moment niet bepaald aan te raden zijn. Denk aan Pakistan, Afghanistan en Yemen. Geen haar op mijn hoofd die daar nu naar toe zou reizen. Dat lijkt me vrij duidelijk. Ik heb het hiermee echter vooral over bestemmingen die bij ons (helaas) nog steeds een negatief of onveilig imago hebben, terwijl dat gebaseerd is op een situatie van jaren terug. Er zijn veel van dat soort bestemmingen en ik krijg er behoorlijk wat vragen over. Mijn tip is echt: verdiep je in een land, vorm er een eerlijke mening over en gebruik vooral je gezonde verstand. Laat je niet afschrikken door wat er allemaal wel niet zou kunnen gebeuren of wat het thuisfront van een bepaalde bestemming denkt. Zorg dat je weet waar je het over hebt en maak dan je keuze. Grote kans dat je in een onontdekt land de tijd van je leven zult hebben en de locals je met open armen zullen ontvangen!

Misverstanden 3 GvdW 7442

5. Mijn Nederlandse pinpas en creditcard werken overal. Echt een belangrijke als je op reis gaat. Geld. Hoewel je tegenwoordig gelukkig op de meeste plekken wel kunt pinnen met je Nederlandse betaalpas, komt het bij mij toch nog heel regelmatig voor dat ik geen geld uit de muur krijg. Geen idee waar dat dan mee te maken heeft, maar relaxt is het natuurlijk niet. Voor die situaties hebben we altijd een stapeltje Amerikaanse dollars bij de hand. Dat heeft ons serieus al meerdere keren gered Knipogen! Vergeet trouwens ook niet je pinpas op 'wereldwijd' te zetten voor je op reis gaat. Heel vervelend als je in Colombia op het vliegveld staat en je alleen maar binnen Europa blijkt te kunnen pinnen...

Dat zijn een aantal van de misverstanden over reizen, in relatie tot de vragen die ik regelmatig krijg. Heb jij nog leuke en handige aanvullingen?

Dit is een gesponsord artikel. Het is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

 

#reizen #reistips

5 reacties

 • Margreet Pruis

  13 juli 2016 om 08:31

  Er zijn natuurlijk ook heel veel mensen die echt niet zo'n verre reis kunnen betalen, omdat ze maar net rond kunnen komen. Maar ik hoor ook wel eens mensen die 2 weken met kinderen naar Terschelling gaan en niet in de gaten hebben dat ze dan net zoveel geld uitgeven als ons. Ook is het inderdaad ook vaak een kwestie van keuzes maken. Zo gaan wij weinig uit, weinig uit eten en koop weinig kleding. Voor dat geld ga ik liever op reis. Verder hoor ik vaak : ben je niet bang om te vliegen ivm het terrorisme ? Nee dus want dan zou je nergens meer naar toe kunnen... Die bankpas wereldwijd is idd. heel belangrijk. Wij hadden vorig jaar naar Mexico/guatemala/belize de bankpas op wereldwijd gezet en toen we op bestemming waren had de Rabobank de pas geblokkeerd, want ze vonden het vreemd dat er ineens in mexico werd gepind grrrr. We moesten toen de bank bellen. De volgende reis hebben we toen de bank gebeld en gezegd dat we op reis gingen , dat ze er een notitie van in de computer moesten maken, zodat ons dat niet weer zou overkomen ! Dat kan dus ook nog

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   13 juli 2016 om 09:47

   Wat herkenbaar allemaal ;-)! Helemaal eens. Ik heb dat inderdaad ook een keertje gehad met m'n pinpas. Andere bank, maar heel irritant...En wij geven inderdaad verder ook relatief weinig uit. Alles voor het reizen :-)!

   • Romano Reismeisjenl

    13 juli 2016 om 10:38

    Heel herkenbaar. Wij zijn 1 of 2 maande later als jullie aan onze Reis begonnen en Wij Hebben andere bestemingen in het schema. Maar we volgende jullie blog met veel plezier en herkennen er veel in terug. Super ha vooral door.

    • Reismeisjenl Romano

     13 juli 2016 om 11:31

     Wat leuk om te horen Romano! Geniet nog heel erg van jullie reis :-).

 • Jeroen

  13 juli 2016 om 11:48

  Ik hoorde hier laatst: Waarom gaan rezien, als ik die zogenaamde bijzondere plekken zien kan ik ze ook googelen of op google maps bekijken. Waarom dus al die moeite doen.
  Ik ben maar weg gelopen...

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   14 juli 2016 om 17:42

   Haha, mooi ;-). En wat een ongelofelijk stomme opmerking zeg...

 • Dominique || dominiquetravels.com

  13 juli 2016 om 21:36

  Ik zou zelfs de oorlogsgebieden niet uitsluiten ;) Socotra - een eiland van Yemen - lijkt me een super bijzondere locatie voor een reis en ondanks de oorlog relatief veilig.

  Beantwoorden

  • Dominique || dominiquetravels.com Dominique || dominiquetravels.com

   13 juli 2016 om 21:39

   Oeps, Socotra is op dit moment ontoegankelijk vanwege gesloten vliegvelden in Jemen. Ik zou het wel willen bezoeken als een directe vlucht van een andere locatie mogelijk was geweest ;)

   • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

    14 juli 2016 om 17:43

    Ik begrijp je punt ;-). Er zijn inderdaad zo veel gebieden en landen die het bezoeken waard zijn, maar (deels ten onrechte!) een negatief/onveilig imago hebben...

 • Sander

  13 juli 2016 om 22:06

  Oei ja, dat van die pinpas herken ik! Bolivia was zo'n drama! Gelukkig dat daar de creditcard ons niet in de steek liet. Ps. En qua vooruitboeken, ik heb altijd het idee dat waar een partij tussen zit er ook geld aan verdiend wordt. Waag gewoon een brutaal mailtje aan het desbetreffende hotel dat je kunt boeken voor X bedrag op website Y.... Kijken wat ze doen. Zij kunnen minder bieden en toch meer verdienen... Als ze niet toehappen, kun je altijd nog via de website boeken. Heeft mij meerdere keren een mooie besparing opgeleverd.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sander

   14 juli 2016 om 17:44

   Vervelend als dat gebeurt he?! En dank voor de aanvullende tip. Mijn ervaring is ook echt dat het duidelijk scheelt als je gewoon rechtstreeks via het hotel boekt.

 • Daantje

  13 juli 2016 om 22:37

  Yup....herkenbaar! Pinpas...same here. En inderdaad, de keuzes die je maakt bepalen het voor later. Elk jaar proberen we een verre reis te maken, ondanks dat de detailhandel geen vetpot is tegenwoordig. En zelfs nu dat we bijna klaar zijn met de badkamer verbouwen, gaan we morgen tickets boeken naar Sumatra. Omdat het kan!! (met de juiste keuzes). Maar zo heeft ieder zn eigen prioriteit. ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Daantje

   14 juli 2016 om 17:45

   Heel mooi gezegd Daantje :-). En helemaal eens!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.