5x haat-liefde verhouding met India

Reismeisje 22 oktober 2014

Owww India…Iedereen die wel eens in dit enorme land is geweest, zal waarschijnlijk wel weten wat ik bedoel met haat-liefde verhouding ;-) . Aan de ene kant is India fascinerend, supermooi en heel bijzonder om door heen te reizen. Aan de andere kant wordt je er soms gillend gek en is ’t gewoon te veel. Te veel geluiden, te veel stank en te weinig privacy. Ik zet 5 redenen op een rijtje waarom ik gek ben op India en er tegelijkertijd een hekel aan heb.


India haat liefde 1

1. Indiers zijn over het algemeen supervriendelijk en geïnteresseerd in reizigers, maar dat betekent ook dat je op elke straathoek 3x op de foto moet met ze. Want hé, een foto met een exotische Hollandse staat altijd mooi op de schoorsteenmantel :-? . Meestal vind ik het helemaal niet erg om even te ‘poseren’, maar soms kan het ook wel vervelend worden. Mannen slaan nogal snel een niet zo fris ruikende arm om je heen en voor je het weet heb je een hele schare groupies die staat te kijken. Dan ben ik er wel klaar mee.


India haat liefde 2

2. Privacy is een concept dat niet door de Indiërs is uitgevonden ;-) . Op zich denk ik dat wij er in het Westen misschien ook wel in doorgeslagen zijn, maar na 8 uur hobbelen in een bus vol op elkaar gepakte mensen waarbij de buschauffeur het nodig vindt er nog maar een paar in te laten stappen, vliegt het mij wel eens aan. Asociaal of niet; dan heb ik gewoon behoefte aan lucht om mee heen…


3. De Indiase cultuur staat erg ver van de onze af. Waarden en normen zijn volstrekt anders en het kastensysteem doet zeer in ons Nederlandse gevoel van gelijkwaardigheid. Hoe moeilijk is het soms ook vindt om in India de enorme verschillen tussen arm en rijk te zien en te ervaren dat je nooit een daalder wordt als je als dubbeltje bent geboren, het maakt ook weer dat de Indiase cultuur zo intrigerend is. De meest arme sloeber op straat heeft op een bepaalde manier vrede met zijn situatie en de vaste overtuiging dat hij in een volgend leven zal zijn gestegen op de kastenladder…Tja. Supermoeilijk voor ons om te begrijpen, maar tegelijkertijd fascinerend.


India haat liefde 3

4. Indiaas eten is echt mijn old time favorite. Aziatisch eten vind ik in het algemeen al superlekker, maar de Indiase keuken steekt daar toch nog wel weer boven uit. Love it! Toch is het tegelijkertijd een keuken die te goor voor woorden is. Serieus. Hygiëne is nog zo’n concept waar Indiërs toch een lichtelijk ander idee over op na houden. Beetje jammer, want daardoor kan ik toch nooit helemaal genieten van het heerlijke Indiase eten. Ik ben altijd op mijn hoede en vlees is sowieso een no go. En dat terwijl kip korma mijn favoriet is ;-) .


5. Indiers hebben volgens mij moeite met zeggen dat ze iets niet weten. Ken je dat? Je vraagt de weg, ze wiebelen een beetje op die typische manier met hun hoofd, sturen je een bepaalde kant op en later blijkt dat je weer 5 kilometer terug kunt lopen. Heel irritant. Indiërs zijn altijd heel behulpzaam en bereidwillig je te helpen, maar dat gaat nog wel eens ten koste van hun eerlijkheid. Heel vreemd.  

Ben jij wel eens in India geweest? Wat vond je er van?

@Azië @India #reizen #India #backpacken

8 reacties

 • Jeroen

  22 oktober 2014 om 07:10

  Is het toeval dat je dit plaatst op de nagenoeg belangrijkste feestdag van India?
  Happy Diwali!

  Ik heb veel Indiase collega's hier in NL en nog veel meer in India zelf. Erg leuk maar herken wel een aantal dingen in die je schrijft. Toch eet ik met genoegen mee met ze hier hoor. Geweldige keuken! (of ik dat daar ook zo ga doen is een tweede...)
  Waarschijnlijk mag ik in het voorjaar naar Chennai, dat zal dan wel grotendeels voor werk zijn helaas. Maar ga zeker de gelegenheid aangrijpen om zoveel mogelijk te zien buiten kantoor. Ben heel erg benieuwd. Ik hoop heel erg dat het door gaat.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   22 oktober 2014 om 11:43

   Haha, dat is inderdaad toevallig ;-). Wist ik helemaal niet! Grappig. Heerlijk dat je voor je werk naar India mag zeg!

  • gerben Jeroen

   28 oktober 2014 om 15:40

   Mazzelaar! Afgelopen zaterdag werd er in Gambia ook diwali gevierd door de Indiase gemeenschap. Dat betekent ongetwijfeld weer een kleurrijk (en voedselrijk) spektakel!! :-)
   Veel plezier alvast, idd hopen dat het door gaat.

 • Robert | Traveljunks

  22 oktober 2014 om 08:44

  Dit zijn een aantal redenen waarom wij twijfelen m.b.t. een bezoek aan dit fascinerend land. Vooral dat niet hebben van privacy, daar zou ik volgens mij knetter van worden.. Toch is Indiaas eten ook mijn favoriet en zou ik zo een aantal plaatsen en gebouwen kunnen noemen waarom ik wel zou gaan. Zucht.., dilemma's.. ;-)

  Beantwoorden

  • gerben Robert | Traveljunks

   28 oktober 2014 om 15:42

   Ga nou maar gewoon. Denk, voor zover ik jullie kan inschatten, je er absoluut geen spijt van zult krijgen!

 • Kirsten

  22 oktober 2014 om 08:52

  Dit zijn inderdaad de redenen waarom wij India hebben overgeslagen.. Wel in Nepal en Sri Lanka geweest en ik denk dat met name Sri Lanka wel wat op India lijkt, maar dan kleinschaliger.. Met je op de foto, minutenlang naar je staren totdat je je ontzettend ongemakkelijk voelt.. En idd vooral het eten. Mijn maag slaat nogal snel op hol, dus ben bang dat ik in India geen hap door mijn keel krijg. Te bang om ziek te worden! Toch hebben Nepal en Sri Lanka ons wel heel positief verrast en ben ik toch iets nieuwsgieriger geworden naar India. Vooral het zuiden. Wie weet de volgende keer ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten

   22 oktober 2014 om 11:42

   Sri Lanka lijkt er inderdaad dan nog het meeste op. Het is wel stuk viezer en chaotischer, maar desalniettemin heel erg de moeite!

   • Katja Vandeput Reismeisje

    22 oktober 2014 om 12:07

    Is Sri Lanka vuiler en chaotischer dan India?

    • Reismeisje Katja Vandeput

     22 oktober 2014 om 12:51

     Nee hoor. India is wel heftiger!

 • Rondreis Sicilie

  22 oktober 2014 om 09:39

  Ik herken de punten wel, mjaar het blijft een land waar je minimaal één keer heen moet gaan!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rondreis Sicilie

   22 oktober 2014 om 11:41

   Helemaal eens ja :-)!

 • Stephanie

  22 oktober 2014 om 17:56

  Interessant om te lezen :D India lijkt me een bijzonder land!

  Beantwoorden

 • vakantiehuis Toscane

  23 oktober 2014 om 15:00

  goed artikel.

  Beantwoorden

 • Rianne

  23 oktober 2014 om 20:43

  Wat leuk om te lezen! Ik wil graag nog eens naar India!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rianne

   24 oktober 2014 om 07:20

   Thanks. Doen ;-)!

 • Henrieke

  23 november 2014 om 19:28

  Haha heel herkenbaar! Dat laatste puntje komt omdat het onbeleefd is om nee te zeggen. Ben ook regelmatig tegen de lamp gelopen doordat ik er vanuit ging dat 'ja' ook ja betekent. Niet dus ;)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.