5 vooroordelen over backpacken die niet kloppen

Reismeisje 23 juli 2015

Backpacken vooroordelen Backpacken heeft een bepaald imago. Leven uit een rugzak, in zo goedkoop mogelijke hostels verblijven en rond lopen in kleren waar de rafels aan hangen. Ok, ik chargeer nu natuurlijk een beetje ;-) , maar in de kern is dit meestal wel het beeld dat niet-backpackers van backpackers hebben. Het is ook wel ergens op gebaseerd, maar zoals met alle beeldvorming klopt het toch net niet helemaal. Of soms he-le-maal niet. Het leek me wel eens leuk om een aantal van die vooroordelen, die wat mij betreft NIET kloppen, op een rijtje te zetten. Komen ze!

Backpacken is een cheap ass manier van reizen. Nee, nee, nee. Niet mee eens ;-) . Als je net fris van school of je studie komt en je eerste reis met een rugzak op naar Zuidoost Azië maakt, zal een groot deel van die keuze zeker liggen in het besparen van geld. Backpacken kan namelijk inderdaad spotgoedkoop zijn. Maar dat betekent nog niet dat je per se voor alle cheap ass opties settelt. En al helemaal niet als je wat ouder wordt! Vanaf het moment dat ik met een rugzak op ben gaan reizen, heb ik het niet meer anders gedaan. Ik was gewoon meteen verkocht aan de avontuurlijke, flexibele manier van reizen. Nu geef ik ook niet echt om luxe of comfort, maar om nu te zeggen dat backpacken een cheap ass manier van reizen is…Voor mij staat het backpacken veel meer voor het avontuur!

Backpacken is onveilig. Hoe vaak ik dat al niet heb gehoord. En dan gaat het vooral om de manier waarop je reist als backpacker; voornamelijk met het openbaar vervoer of liftend. Tja. Vooral die laatste is bij ons natuurlijk geen heel gebruikelijke manier van jezelf vervoeren. Het punt is alleen dat we alles beoordelen met onze Westerse bril op. Logisch ook, maar in landen aan de andere kant van de oceaan gelden andere waarden, normen en gebruiken. Daar hebben veel mensen bijvoorbeeld geen auto en dus stappen ze regelmatig bij onbekenden in de laadbak. En dat doen wij dan dus ook. Ik ben van mening dat je tijdens een reis altijd je gezonde verstand moet gebruiken en dan zul je niet snel in een onveilige situatie terecht komen. Sterker, ik denk dat je op een willekeurige, donkere winteravond in Parijs meer risico loopt…

Backpacken vooroordelen 2

Van backpacken word je doodmoe. Haha, dat is er eentje die ik vaak van vriendinnen hoor ;-) . Word je niet helemaal vermoeid van al dat heen en weer gereis?! Uh, nee. Heel soms ben ik het gereis wel eventjes zat, maar dan heeft dat altijd een logische oorzaak. Als ik me niet lekker voel bijvoorbeeld of als we er een paar dagen hiken op hebben zitten. Dan verlang ik echt wel naar een lekker, zacht bed, een zwembadje en een fijn bordje pasta. En daar geef ik dan ook aan toe. Ik moet er echter niet aan denken 3 weken lang op een en dezelfde plek te zitten of alleen maar aan het zwembad te hangen. Niets voor mij. Ik krijg juist energie van actief bezig zijn en nieuwe mensen ontmoeten.

Als vrouw is backpacken extra pittig. Of je bent een halve vent. Nog zo’n apart vooroordeel. Come on! We leven in de 21ste eeuw! Los van het simpele feit dat Gerben letterlijk groter en sterker is dan ik ben, is het backpacken voor hem echt niet makkelijker dan het voor mij is. En nee, ik ben ook geen halve vent :-P . In een land als India kan het reizen voor vrouwen misschien wel wat intenser zijn, omdat de rol van vrouwen lokaal wat anders in elkaar steekt. Dan loop je met 40 graden in bedekkende kleding en staren mannen je nog wel eens onophoudelijk aan. Maar ja, dat is gewoon een cultuurverschil waar je je als toerist dan aan aan te passen hebt toch? Ik ervaar het backpacken in elk geval niet als pittiger of zo.

Backpacken is voor studenten. Het is natuurlijk wel waar dat je met name in Zuidoost Azië erg veel jonge backpackers ziet, dus wat dat betreft begrijp ik wel dat het stereotype beeld van een backpacker nogal jong is. Toch vind ik het wel een onterecht vooroordeel, want het is maar wat je leuk vindt. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik over 10 jaar m’n rugzak aan de wilgen heb gehangen. En ik ben nu toch echt ‘al’ 32 jaar. Het ligt ook aan de bestemmingen waar je heen gaat. Zo zie je in bijvoorbeeld Afrika en de wat meer rauwe bestemmingen een stuk minder echt jonge backpackers. Ik voel me echt het lekkerste bij deze manier van reizen, ook al ben ik al een jaar of 8 student af.

En zo kan ik nog wel eventjes door gaan. Ik ben benieuwd of jij je in deze vooroordelen herkent?

#reizen #backpacken

14 reacties

 • Eva - eighty7

  23 juli 2015 om 07:12

  Haha nee, net als jij herken ik mezelf hier totaal niet in. Tuurlijk is backpacken soms best wel vermoeiend, als je bv lange reisdagen hebt e.d., maar dat is twee weken aan een zwembad in Spanje hangen ook ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Eva - eighty7

   23 juli 2015 om 08:50

   Haha, inderdaad ja. Moet er niet aan denken ;-).

   Beantwoorden

 • Marianne

  23 juli 2015 om 07:32

  Ja hoor!!! Il herken mezelf heel goed hierin. En ik wordt volgend jaar 60! Mijn echtgenoot is nu 62.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marianne

   23 juli 2015 om 08:50

   Echt?! Wat fantastisch Marianne!!!!

   Beantwoorden

  • gerben Marianne

   24 juli 2015 om 08:01

   Fantastisch dat jullie dan nog steeds zo avontuurlijk reizen! Thumbs up!

   Beantwoorden

 • Sieds | Sieds My Travels

  23 juli 2015 om 07:39

  Nou ben ik zelf niet zo'n backpacker maar meer van de georganiseerde reizen, maar ik herken die vooroordelen ook niet hoor. Ik zie een backpacker ook juist als iemand die van avontuur houdt en zich flexibel opstelt. Als je ergens langer of korter wilt blijven is dat geen probleem, dat is wel een nadeel van georganiseerd reizen.. ;-) Backpacken zal heus wel eens vermoeiend en intensief zijn, maar dat heb je met georganiseerde reizen ook, vooral na een paar dagen flink hiken wat je zelf ook zegt.. :-)

  Beantwoorden

  • gerben Sieds | Sieds My Travels

   24 juli 2015 om 08:02

   Eens!

   Beantwoorden

 • Sandra

  23 juli 2015 om 07:50

  Ha leuk! Ik reis dan wel niet met rugzak omdat ik dat lichamelijk niet kan, maar verder is onze manier van reizen volgens mij hetzelfde. Ik hoor ook heel vaak van mensen dat ze het niet snappen haha. Ik verlang ook regelmatig naar een heerlijk zwembad, maar zou dat iets vaker moeten boeken. Daarnaast moet ik zeggen dat ik er soms juist wel heel moe van word van al dat gereis en mis ik soms een basis, maar dat gevoel duurt dan ook maar een dag...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   23 juli 2015 om 08:50

   Ja dat denk ik ook wel ja. Jij bent een backpacker zonder rugzak ;-)!

   Beantwoorden

 • Kim

  23 juli 2015 om 07:57

  Ben je 'al' 31? Haha, ik had je jonger geschat. Oké, dat terzijde... Zelf begon ik wel als student met backpacken (ben ik nog steeds hehe), dus tot nu toe klopt dat wel bij mij, maar ik zie het mezelf nog steeds doen over 10 jaar of zo. En dat het onveilig is of er doodmoe van wordt... Tja als mensen dat zeggen vind ik het echt nergens op slaan en zeker geen reden om niet te gaan. Soms wil ik wel even en relax zwembad en een zacht bed hoor, maar na een tijdje ben ik dat ook weer zat. Moet er niet aan denken 2 weken all-inclusive in Turkije te zitten bijvoorbeeld.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kim

   23 juli 2015 om 08:49

   WHAAAAAA! Je scoort punten Kim ;-).

   Beantwoorden

 • Simone

  23 juli 2015 om 08:03

  Heel leuk om te lezen. Ik moet zeggen dat ik zelf nog nooit een rondreis met een backpack gemaakt heb. Echter denk ik er niet zo bevooroordeeld over. Alleen over de veiligheid wel een beetje. Maar na het lezen van jouw stuk klinkt het al een stuk aangenamer.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Simone

   23 juli 2015 om 08:48

   Goed zo Simone ;-)!

   Beantwoorden

  • gerben Simone

   24 juli 2015 om 08:03

   Hoi Simone,

   Als veiligheid een issue is dan is het misschien een goed idee om het backpacken eerst eens uit te proberen in Zuidoost Azie. Cambodja, Thailand of Laos ofzo. Daar hoef je je helemaal geen zorgen te maken over veiligheid!

   Beantwoorden

 • Melissa

  23 juli 2015 om 08:28

  Ik reis soms ook met m'n backpack alleen. Hoe vaak ik mensen dan wel niet moet uitleggen dat je nooit alleen bent.... En zelfs bij een reis alleen door australie hoor ik: meid, levensgevaarlijk.... Hahahahaha ik lach erom en heb zelfs een beetje medelijden met deze mensen zo wereld vreemd zijn.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Melissa

   23 juli 2015 om 08:48

   ;-)

   Beantwoorden

 • Debby

  23 juli 2015 om 12:30

  Haha, mooi gezegd! Ik vind het op en neer reizen juist heerlijk. Kan maar moeilijk op 1 plek blijven hangen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   24 juli 2015 om 06:17

   Ja toch? Ik ook!

   Beantwoorden

 • Dionne

  23 juli 2015 om 12:32

  Wij reizen momenteel met een backpack en twee jonge kinderen met het openbaar vervoer door Japan. En we slapen regelmatig in een hostel. Maar wel hebben we vooruit alles geboekt.
  Onze kids weten niet beter en willen zelf ook de wijde wereld verkennen. Zij moeten er niet aan denken, 8 en 5 zijn ze om drie weken op een camping te zitten, alhoewel ze een vakantie in een park voor een weekje wel weer leuk vinden. En, na een beetje zoeken, zijn wij echt niet de enigen die het zo aanpakken.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Dionne

   24 juli 2015 om 06:16

   Wat te gek Dionne! Super. Daar word ik heeeeeeeeel blij van ;-).

   Beantwoorden

  • gerben Dionne

   24 juli 2015 om 08:04

   Leuk te lezen Dionne, fantastisch!

   Beantwoorden

 • Kees

  23 juli 2015 om 14:17

  Nog zo'n vooroordeel: als backpacker slaap je 's nachts op bankjes in een park, douche je pas weer bij thuiskomst en je eet 3x per dag noedels uit een pakje. En oh ja, zie je een backpacker in een afritsbroek, grote kans dat het een Nederlandse backpacker is :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kees

   24 juli 2015 om 06:16

   Hahahahaha!!!! Die is goed inderdaad.

   Beantwoorden

 • Jessica

  23 juli 2015 om 19:18

  Leuk geschreven! Vooral dat backpacken alleen voor studenten en pas afgestudeerden is klopt echt niet. Het is jammer dat steeds meer jonkies landen als Thailand gebruiken als het nieuwe Lloret of Cherso, maar ik kan me ook niet voorstellen dat ik over een paar jaar klaar ben met mijn backpack. Het gaat om de manier van reizen die zo`n tas mogelijk maakt. Ik zie mezelf al gaan, met een koffer door de modder, hostel in en uit, bus in en uit... :`)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jessica

   24 juli 2015 om 06:16

   Thanks Jessica!

   Beantwoorden

 • lianne

  23 juli 2015 om 20:05

  Heerlijk stuk... reis jij fulltime? Of doe je af en toe een reis? Liefs

  Beantwoorden

  • Reismeisje lianne

   24 juli 2015 om 06:15

   ;-) Beetje er tussen in Lianne. Ik reis zeker niet fulltime, maar maak wel elke 2 maanden een reisje. En vanaf oktober ga ik samen met mijn vriend voor een jaar reizen!

   Beantwoorden

 • Leonie | Troikatripper

  24 juli 2015 om 18:36

  Ik herken de meeste vooroodelen wel, maar die vierde heb ik echt nog nooit gehoord? Een vrouwelijke backpacker is een halve vent?! :P Haha. Ik ken eigenlijk maar weinig jonge meiden die niet backpacken. En ik vind het stoer dat je in je dertiger jaren gewoon nog lekker met rugzak op gaat reizen, ook al heeft backpacken een studentikoos imago! Hoop dat ik dat dan ook nog gewoon doe. :)

  Beantwoorden

 • Claire

  19 augustus 2015 om 16:19

  Dan moet je eens in België wonen, waar backpacken (en zeker op je eentje, en zéker als vrouw op je eentje) nog helemaal niet zo normaal is als in Nederland. Het begint nu wat te keren, studenten die na hun studie een paar maanden gaan backpacken, maar tot een paar jaar geleden was ik echt een vreemde eend in de bijt. En nu nog krijg ik zò vaak commentaar! "Ben je daar niet wat oud voor" (Ik hoop van niet, ik ben ocharme 30), "Je kan je toch een hotel permitteren" (ja maar dat wil ik niet, hostels zijn veel toffer zeker als je alleen reist) "Waarom zoek je zo'n risico's op" (Ik vertrouw op mijn instincten, België is ook 'gevaarlijk' en vooral:I believe in the kindness of strangers), "Zou je niet een mannelijke reispartner zoeken" (ehh, dat lukt zo ook wel, bedankt). "Ben je niet supereenzaam?" (Ik ben op reis enkel alleen als ik dat zelf wil)
  Dus ja, ongeveer wat jij opsomde :D Erg hé...

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.