5 things to do op een tropisch strand

12 september 2014

Daar zit je dan, met je voeten in het door palmbomen omringde witte strand. Krap een paar dagen geleden aangekomen op dat tijdens kantooruren oh zo gewenste tropische bounty paradijs. Je hebt inmiddels al een aardig kleurtje te pakken, het eerste boek kan de backpack weer in en de omgeving heb je ook wel gezien. Op dat soort momenten word ik toch altijd weer een beetje onrustig ;-)  en ga ik op zoek naar leuke dingen om te doen. Dus voor mensen die ook moeite hebben met stilzitten en nietsdoen op het strand: hier komen 5 tips om je te vermaken op een strandje waar je alles al hebt gezien.

Tropisch strand 1en2

Ga snorkelen.
Sommige mensen vinden het doodeng, maar de meesten vinden het ontzettend leuk. En terecht :-) ! Ik vind snorkelen echt superleuk. Of je nou bivakkeert op een strandje in Kreta, Tunesië of een onbewoond eiland in Frans Polynesië, snorkelen kun je bijna overal. Het kost bijna niets en je kunt je er uren mee vermaken. Vaak kun je vanaf de kant zo het water inlopen en tref je hier vaak al een behoorlijke verscheiden aan vissen en koraal aan. Al is het natuurlijk wel zo dat je met name in Azië waarschijnlijk meer zult zien dan in Europa. Een andere mogelijkheid is het boeken van een snorkelexcursie. Je wordt dan met een bootje meegenomen naar de beste snorkelplekken, waar je dan vaak nèt even wat meer bijzonder onderwaterleven ziet. Nadeel is wel dat je het water waarschijnlijk deelt met een wat grotere groep mensen en dat het soms iets duurder is.

Tip 1: neem je eigen duikbrilletje mee. Die koop je al voor een paar euro hier in de winkel en je kunt gaan snorkelen wanneer je maar wilt. Bovendien weet je dat het goed zit. Het materiaal dat je kunt huren is vaak nogal eens van slechte kwaliteit zodat het water aan alle kanten je bril in loopt. Niet ideaal.

Tip 2: neem s’ morgens van het ontbijt een paar sneetjes brood mee. Die kun je gebruiken om onder water vissen te voeren. Vaak komen ze uit alle hoeken en gaten tevoorschijn. Met name in de plekken waar dit gebruikelijk is, zoals Ko Phi Phi. Hier word je werkelijk omsingeld door duizenden prachtige, gekleurde vissen die het brood zo uit je handen eten. Te gek!

Tropisch strand 3en4

Ga dolfijnen spotten.
Je zou denken dat dit echt iets is wat past bij een ver weg bestemming. Niets is minder waar! Ook in de Middellandse Zee tref je volop dolfijnen aan. Bijvoorbeeld op de Canarische Eilanden, maar ook in een land als Egypte. Vaak kun je bij het hotel wel excursies boeken die dit aanbieden. Of wanneer je door het dorpje loopt zie je vaak ook bordjes hangen met daarop aangeboden excursies. Natuurlijk, je moet een beetje geluk hebben, maar het is echt geweldig om deze fantastische, intelligente dieren onder je bootje door het blauwe water te zien schieten!

Tip: soms word je aangesproken door locals die je willen meenemen op een bootje om dolfijnen te zien. Het kan een heel goede manier zijn om veel te zien voor weinig geld. Maar vraag wel goed door met welke boot je precies op pad gaat en of er een buitenboord motor op zit of niet. Met een motor aan boord kun je grotere afstanden bereiken en dus heb je meer kans dolfijnen aan te trekken. Met een gewone roeiboot is het toch wat bijzonderder om met alleen het geluid van de zee dolfijnen naast je boot aan te treffen. Let er alleen wel op dat, met wie je ook gaat, ze de dolfijnen respecteren en niet opjagen. Dolfijnen zouden naar jou toe moeten komen, niet andersom.

Tropisch strand 5en6

Huur een zeilboot.
Vanaf het water ziet je eilandje er soms toch heel anders uit. Je ziet je eigen huisje tussen het weelderige groen, het strand lijkt nog witter en het water schittert je tegemoet. Huur een zeilboot en laat je een paar uurtjes, liefst s’ morgens in de ochtend of aan het einde van de middag, rondvaren voor de kust. Ik zou gewoon wat rondvragen bij het water en met lokale vissertjes meegaan. De kans is groot dat je met handen en voeten moet communiceren, maar de mensen zijn vaak erg vriendelijk. Ze kunnen je van alles vertellen over het eiland en het leven op zee en je hebt de boot ook nog eens helemaal voor jezelf.

Tropisch strand 7

Play with the locals.
Vooral op de wat ver weg bestemmingen zie je het veel; oude mannetjes die op straat een spelletje aan het spelen zijn. Het bord staat op een kratje midden op straat en eromheen staan stoeltjes voor de spelers. Toeschouwers staan er vaak in een kring omheen gebogen. In Azië wordt veel Mahjong gespeeld en in Afrika houden ze wel van een spelletje met bonen die moeten worden verplaatst in enkele ronde gaten van een uitgehold stuk hout. Blijf eens staan en probeer erachter te komen hoe het spel in zijn werk gaat. De kans is groot dat je snel aanspraak hebt en dat je wordt gevraagd het ook eens te proberen. Het is een geweldig leuke manier om in contact te komen met lokale mensen en voor je het weet ben je een uur verder.

Tropisch strand 8

Ga schelpen zoeken.
Oké, het klinkt misschien een beetje suf, maar ik vind het wel leuk. ‘s Morgens vroeg er op tijd uit om de mooiste schelpen te zoeken. Ik vind het heerlijk met je blote voeten langs de waterrand te lopen, de zon aan een strak blauwe lucht te zien opkomen en een beetje de kustlijn af te struinen. Soms vind je weinig, soms vind je van alles. En met die schelpjes kun je thuis vaak ook weer van alles. Bovendien maak je van alles mee tijdens je wandeling; de vissers komen net terug of de vangst van de nacht ligt alweer te drogen in rekken langs het strand. Of soms wordt de vis al volop verhandeld op marktjes bij de haven. Superleuk om de dag mee te beginnen!

Tip: kijk wel even goed op internet of je alle gevonden spullen wel mee mag nemen. Zelfs afgebroken stukjes koraal mag je bijvoorbeeld niet invoeren in Nederland. Doe je het wel, dan staat je een flinke boete te wachten.  

Heb jij nog leuke tips voor op een tropisch strandje?

#reizen #backpacken #strand #duiken #snorkelen #dolfijnen

3 reacties

 • Mandy

  12 september 2014 om 11:50

  Leuke tips! Ik vermaak me ook altijd uren met snorkelen. En schelpen zoek is leuk! Ik neem altijd een schelp mee van een strand als aandenken van de vakantie.

  Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  13 september 2014 om 11:45

  Ik ga over een maandje naar een tropisch eiland en de snorkels gaan zeker mee :). En schelpen zoeken is ook superleuk, ga ik onthouden want dat doe ik eigenlijk nooit :)

  Beantwoorden

 • Maris

  15 september 2014 om 10:04

  Dit gaat vast heel suf klinken, maar ik speel altijd met zand. Ik graaf kleine geultjes en kijk vervolgens hoe het water er door heen stroomt. Heel ontspannend :D

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.