5 gratis uitjes in Jeruzalem

Reismeisje 12 mei 2014

Jeruzalem gratis uitje 1

Ik ben niet zo’n stadmens. Doe mij maar een gezellig, klein en authentiek dorpje midden in de natuur ;-) . Voor Jeruzalem maak ik echter graag een uitzondering! Wat vind ik dat een gave stad zeg. Tijdens onze trip door Israël en de Palestijnse gebieden zijn we 4 volle dagen in Jeruzalem gebleven. Er is gewoon zo veel te zien en te doen! En ik zou er nog zo weer een week naar toe willen. Enig nadeel is wel dat Jeruzalem niet echt goedkoop is. Het zijn geen echt Westerse prijzen, maar toch wel een heel eind in de buurt. Ik zet 5 gratis uitstapjes in Jeruzalem voor je op een rijtje.


Jeruzalem gratis uitje 2

1.The old city te voet.

Jeruzalem is gróót. Echt groot. Maar het oude centrum is verreweg het meest de moeite waard en bovendien heel goed beloopbaar. Zolang het natuurlijk niet hoost, is het ideaal om de oude stad te voet te verkennen. En het kost je niets :-) . Ik vond het zelf al heerlijk om gewoon door de oude straten en steegjes te dwalen, zonder specifiek doel. Maar er zijn legio gebouwen en plekken die je kunt bezoeken, ook veelal gratis. Denk aan de Klaagmuur, de Rotskoepel, de kerk waar Jezus volgens de overlevering is gekruisigd en de verschillende etnische buurten. Tip voor de Rotskoepel en El Aqsa moskee: probeer ’s ochtends vóór 6 uur in de rij te gaan staan. Dan heb je nog kans dat je er rond 9 uur in kunt…Serieus!

2. Bezoek het Holocaust Museum.

Heel erg de moeite waard. En wat mij betreft sowieso een must see als je een reis door Israël maakt. Ik ben niet zo’n museum type, maar wat vond ik dit indrukwekkend! In Yad Vashem, zoals dit museum in het Hebreeuws heet, vind je echt alles over het Joodse leven, de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna. Het is op een ‘mooie’, respectvolle manier gedaan in een bijzonder gebouw. De toegang is gratis.

3. Struinen over Mahane Yehuda.

Ik houd van lokale markten in andere landen. Al die inheemse kruiden, gerechtjes en gek uitziende vruchten; heerlijk! Midden in het nieuwere centrum van Jeruzalem vind je Mahane Yehuda; een enorme, overdekte markt met echt de meest kleurrijke producten. Van kruiden tot honderden thee soorten en kleine eettentjes die superlekkere verse vis serveren. Je kunt hier rustig een uur of wat rond lopen. Kost je bovendien niets :-) . Maar ja, de kans dat je er geld uit gaat geven is natuurlijk wel weer vrij groot…


Jeruzalem gratis uitje 3

4. Kijkje in de orthodoxe wereld.

Hoewel je overal in Jeruzalem wel orthodoxe Joden ziet lopen, vormen de inwoners van Jeruzalem een bonte mix van verschillende mensen en geloven. Hoe anders ligt dat in de wijk Mea Shearim! Deze heel orthodoxe Joodse wijk ligt op loopafstand van het centrum en je hebt serieus het gevoel in een levend museum te zijn beland. Vrouwen zijn helemaal in het zwart gekleed inclusief doekje om hun haar en lopen met hun 10 kinderen braaf achter hun man. In sommige delen van Mea Shearim is het zelfs niet toegestaan om als man en vrouw aan dezelfde kant te lopen! Ik zou er in elk geval echt een middagje voor uit trekken. Er hangt een ander, wat bizar sfeertje en geeft je een kijkje in de echt Joods orthodoxe wereld. Tip: maak geen foto’s of in elk geval niet te opvallend en loop als stelletje niet hand in hand. Worden ze niet blij van daar ;-).

5. Volg de Bijbel op de Olijfberg.

Of je nu gelovig bent of niet, een bezoekje aan de Olijfberg hoort er echt bij. Er staan een aantal indrukwekkende kerken, je hebt een mooi uitzicht op Jeruzalem en je kunt de tuinen van Getsemane; je weet wel, de plek waar Jezus en zijn discipelen regelmatig te vinden waren. Hier staan zelfs olijfbomen die ouder dan 2.000 jaar zijn. Toch wel een gekke gedachte, vind je niet? Ook al heb je er verder niet veel mee, het is toch de moeite van het bezoeken waard. En wederom: gratis.


Ik hoop dat ik je een extra zetje heb kunnen geven om Jeruzalem te gaan bezoeken 8-) . Het is zo ongelofelijk mooi!! Ben jij al eens in Jeruzalem geweest en wat vond je er van?

@Israël @Midden-Oosten #reizen #bezienswaardigheden #stedentrip #budget #israel #jeruzalem

2 reacties

 • Ellen

  12 mei 2014 om 09:21

  Hoi hoi!

  Mijn vriend en ik zijn afgelopen zaterdag thuis gekomen na twee weken in Israel! Wat een super gave reis hebben we gemaakt zeg! Ik was bang voor de rij voor de Temple Mount, maar wij sloten rond 9u aan en we waren binnen hooguit 20 minuutjes binnen! Ik vrees dat je pech hebt gehad (je was er rond oud op nieuw toch, de afgelopen twee weken was het 'slow season').
  Verder ben ik ook helemaal fan van Jeruzalem!! En ben ik het helemaal eens met je tips! Ik stond er echt van te kijken hoeveel 'attracties' wel niet gratis zijn in Jeruzalem, helemaal leuk! En zolang je niet in een uberhip westers restaurantje gaat eten vallen de prijzen verder ook wel mee vond ik!

  Groetjes, Ellen

  Beantwoorden

 • Ellen

  12 mei 2014 om 09:26

  Zijn de vele vrouwen met een pruik op je niet opgevallen? Orthodox joodse vrouwen is het ook toegestaan om in plaats van een hoofddoekje met een pruik hun haar te bedekken. Echt, zoveel gezien! Het gaat op een gegeven moment echt opvallen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ellen

   12 mei 2014 om 10:20

   Nee eigenlijk niet ;-). Of misschien ben ik er dan gewoon langs heen gelopen. Ja, er is veel gratis in Jeruzalem he? Was ik ook echt verbaasd over inderdaad! Ik wil er graag nog een keer naar terug, mij heeft het echt positief verrast!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.