5 don'ts voor backpackers

26 september 2013

Donts backpacken

Ben je van plan om je koffer in te ruilen voor een backpack? Doen, doen, doen! Ik ben natuurlijk wat bevooroordeeld, maar backpacken is helemaal fantastisch! Als je ’t ooit een keer doet, ben je geheid verkocht ;-). Als je gaat, doe dan voor al de volgende dingen NIET!

Te veel spullen (lees: kleren) mee nemen. Echt, pak heel minimaal als het om kleding gaat. Het ligt natuurlijk een beetje aan het land waar je heen gaat, maar tijdens mijn laatste reis door India heb ik bijvoorbeeld 2 lange broeken, een ¾ broek, 2 truien en 5 shirtjes mee genomen. Ja en natuurlijk ondergoed, sokken en het setje dat ik aan had ;-). Voor 3 weken lijkt dit misschien erg weinig, maar je kunt onderweg altijd je spullen zelf wassen of laten wassen. Bovendien zul je, zeker in de goedkopere landen, met meer kleding naar huis gaan dan waar je mee bent gekomen!

Verwachten dat alles volgens plan gaat. Om plezier aan backpacken te beleven is het een must dat je flexibel bent en je snel aan kunt passen aan andere situaties. Je kunt van tevoren prima een plannetje maken, maar weet dat dingen waarschijnlijk toch anders gaan lopen. Want ineens blijkt die busverbinding er niet meer te zijn, gaat de boot alleen op dinsdag en is dat leuke hotelletje 3x zo duur geworden. Zelf vind ik dat ook ’t leukste aan backpacken: je weet ’s ochtends nooit hoe de dag eindigt!

Eten bij McDonalds. Of Burger King. Of Kentucky. Ga voor het onbekende eten! Oké, daar zullen soms jammerlijke etentjes bij zitten, maar minstens zo veel fantastische! Zeker bij straattentjes. Daar zijn de meningen nogal over verdeeld moet ik zeggen, maar ik kan ’t alleen maar aanraden. Zolang de doorlooptijd redelijk snel is en je vlees/vis even links laat liggen, kan er niet zo heel veel gebeuren. Eet gewoon lekker lokaal, dat is onderdeel van je backpack ervaring!

Jezelf gedragen als een cheap traveller. Je bent ’t natuurlijk wel als backpacker, maar dat betekent niet dat je je als een zure krent hoeft te gedragen ;-). Zeker in de wat goedkopere hostels vind je altijd een groepje hard core backpackers, die nog liever een biertje delen dan er 5 cent meer voor te betalen. En dat terwijl dat biertje al niet meer kost dan €0.50! Prima om op de centen te letten, maar word alsjeblieft niet één van die verkeerd krenterige backpackers. Backpacken betekent ook genieten!

Je gezond verstand of intuïtie laten varen. Als backpacker ben je nu eenmaal op een bepaalde manier wat kwetsbaar; je verblijft niet in de meest chique hotels, reist als enige toerist met de lokale bus en komt soms in het donker aan bij een grensovergang. Daarom is het belangrijk dat je je gezond verstand blijft gebruiken en op je intuïtie af gaat, zonder dat je daarmee je open houding moet verliezen. Voelt dat ene straatje niet lekker? Loop er dan om heen. Hetzelfde met goedkope dorms en cheap gidsjes; voelt ’t niet oké of lijkt het te goed om waar te zijn? Wegwezen!  

#reizen #backpacken #reistips

4 reacties

 • Debby

  26 september 2013 om 07:39

  Ik vind McDonalds sowieso te smerig voor woorden. Bah. En ik ga zeker genieten :D Ik vind het zo spannend.

  Beantwoorden

 • Mandy

  26 september 2013 om 09:21

  Leuke tips!

  Beantwoorden

 • momamundi

  26 september 2013 om 10:22

  Wij vertrekken in november voor een half jaar backpacken door zuidoost Azië. Met name de tip over het eten in straattentjes vind ik spannend. Verder fijn dat bevestigd wordt wat we eerder zelf al hebben ervaren op onze reizen en op onze recente motortrip van 4 maanden door Europa (www.momamundi.nl)

  Beantwoorden

 • Annika

  26 september 2013 om 18:48

  Mee eens! Ik heb wel 1 uitzondering voor de Mc Donalds. In Antigua, Guatemala zit er een en die heeft zo'n gave tuin, daar moet je echt een kijkje wagen. ;)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.