5 budgettips voor je zorgverzekering op reis

Reismeisje 20 oktober 2014

Verzekering op reis

Verzekeringen. Heel vervelend om mee bezig te zijn vind ik zelf, maar ow zo fijn als je er eenmaal een beroep op wilt doen. Zeker als je regelmatig reist en de kans dat je een keer iets verliest, in een hostel laat liggen of een beetje lomp met je spullen om gaat ;-)  toch wat groter wordt. Maar ja, je wilt natuurlijk ook niet dubbel verzekert zijn of de hoofdprijs betalen voor iets waar je 2x per jaar heel misschien gebruik van wilt maken. En vaak, gelukkig, nog niet eens. Ik zet een aantal praktische budgettips voor een reisverzekering voor je op een rijtje.

Vergelijk, vergelijk, vergelijk.

Tegenwoordig kun je alleen nog aan het begin van elk nieuw kalenderjaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Op zich niets mis mee, maar het maakt wel dat je ergens eind november/begin december toch wel wat zaken op een rijtje moet gaan zetten, wil je nog op tijd zijn voor een eventuele overstap. Het loont echt om dan simpelweg een aantal zorgverzekeraars tegen elkaar af te zetten. Bepaal eerst welke zorg je sowieso nodig denkt te hebben en kijk dan welke pakketten de zorgverzekeraars daarin aanbieden. Hoewel de basisverzekering qua zorg bij alle aanbieders hetzelfde dient te zijn, zit er wel degelijk verschil in bijvoorbeeld het aantal keren dat je er gebruik van mag maken. Zet dus echt in je agenda dat je aan het einde van het jaar even een uurtje uit trekt voor een vergelijking ;-) .

Check je vaccinaties!

Één van de duurdere medische kosten voor reizigers zijn vaak de vaccinaties en eventueel malariapillen. Je doet er verstandig aan daar niet mee te rommelen, maar het kan wel aardig in de papieren gaan lopen. Zeker die malariapillen erbij... Elke zorgverzekeraar biedt aanvullende pakketten aan, die zeker de moeite waard zijn om goed te bekijken. Zelf heb ik bijvoorbeeld het laagste pakket, omdat ik veel van de met name lang geldende vaccinaties al jaren heb. Om te voorkomen dat ik hier soms over heen ga, door met name dus die malariapillen, probeer ik de boel altijd een beetje te verdelen. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld nog wat ruimte over. Toen heb ik in overleg met de GGD al vast een pakketje Lariam gekregen voor mijn reis naar Oeganda dit jaar. Blijft toch lang goed en zo maak je optimaal gebruik van je pakket.

Denk goed na over wereldwijde dekking.

Voor mij is er geen enkele twijfel; wereldwijde dekking it is :-) . Maar veel mensen sluiten ten onrechte wereldwijde dekking af, omdat ze dekking binnen Europa letterlijk nemen. Het is ook geen al te beste omschrijving, want Europa dekking geeft dus ook recht op zorg buiten Europa…Denk bijvoorbeeld aan Algerije, Egypte en Tunesië. Geen idee waarom het dan eigenlijk Europa dekking heet ;-) ! Het loont in elk geval wel om even goed de landen te checken die binnen die Europa dekking vallen. Wie weet heb je dan helemaal geen wereldwijde dekking nodig.

Doorlopende reisverzekering of niet?

De regel is eigenlijk dat als je meer dan 21 dagen per jaar op vakantie bent of reist, een doorlopende reisverzekering beter is. Maar ik ben geneigd te zeggen dat het eigenlijk altijd wel een goed idee is. Een doorlopende reisverzekering verzekert namelijk ook tijdens daguitstapjes, een weekendje weg naar Duitsland of een stedentripje naar Brussel. Om nog maar niet over het gemak te spreken. Je sluit ‘m aan het begin van het jaar af en je hebt er geen omkijken meer naar.

Sluit je aan bij een collectieve zorgverzekering.

Heb je misschien wel eens van gehoord; een collectieve zorgverzekering. Makkelijk gezegd; met een grotere groep mensen verenig je je in een collectief bij een specifieke zorgverzekeraar, waardoor je standaard een bepaalde korting krijgt. Er zijn verschillende zorgcollectieven, zowel zakelijk als privé. Kan ook best goed zijn om vanuit kosten eens naar te kijken.   Ik ga binnenkort in elk geval weer eens mijn ziektekosten onder de loep nemen ;-) .

Heb jij nog handige budgettips voor reizigers?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mij geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

#reizen #backpacken #budget #reistips #reisverzekering

3 reacties

  • Sita

    20 oktober 2014 om 10:02

    Let op bij doorlopendereisverzekeringen, als je aaneengesloten 4 maand op reis wilt mag dat niet! Daar zit weer een maximum aan, aaneengeslotendagen. Dus moet je een andere verzekering nemen.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Sita

      20 oktober 2014 om 14:07

      Goede aanvulling, thanks!

  • Ody

    20 oktober 2014 om 16:47

    Nog belangrijker is wat gedekt wordt in de basisverzekering...of beter gezegd wat <b>NIET<b> wordt gedekt in de basisverzekering. In 2014 zijn er een aantal belangrijke dekkingen weggehaald die vooral op reis erg fijn zijn om voor verzekerd te zijn, namelijk:

    - Spoedeisende hulp in het buitenland wordt. ALS het wordt vergoed vanuit je basisverzekering gaat het vaak om niet meer dan het bedrag voor wat je hier in Nederland zou hebben gekost. Overige kosten zijn voor eigen rekening. Een weekje logeren in het ziekenhuis in de VS kost je bijvoorbeeld al snel tienduizenden euro's meer.

    - Repatriëring. Voor het geval je in een ziekenhuis komt te liggen komt en graag terug naar huis gebracht wil worden...dit is niet gedekt in je basisverzekering.

    Kortom... wel handig om vooral nog even je aanvullende verzekeringen te checken gezien het daardoor vaak wel gedekt wordt.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Ody

      21 oktober 2014 om 06:49

      Thanks Ody voor je aanvullingen!

  • Kirsten

    20 oktober 2014 om 20:53

    Volgens mij verschilt dat van die aaneengesloten dagen ook weer per verzekering.. Wij mochten 180 dagen, maar konden dit ook uitbreiden.. Alleen werd de premie dan wel hoger..

    Beantwoorden

    • Sita Kirsten

      24 oktober 2014 om 07:47

      Zou goed kunnen Kirsten, tis net een jungle, die verzekeringen! Goed opletten!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.