5 bezienswaardigheden op IJsland

Reismeisje 13 december 2013

IJsland in de winter is voor veel mensen niet het meest ideale vakantieplaatje. Kan ik me voorstellen ;-). Het kan er inderdaad freezing zijn en het is maar een paar uur per dag licht. Toch zou ik ’t juist in de wintermaanden aanraden! IJsland is zó uniek en bijzonder, juist als er een dik pak sneeuw licht en je om 2 uur ’s middags de zon weer onder ziet gaan. Het toch al mystieke land krijgt dan op de een of andere manier een nog mysterieuzer gloedje. Misschien kunnen de volgende 5 bezienswaardigheden je overhalen IJsland in de winter toch eens te overwegen :-).

IJsland thingvellir

Ƥingvellir national park. Ƥingvellir is een national park dat op zo’n 50 km van Reykjavik ligt. Het is in de eerste plaats geologisch een superinteressant plekje, want dit is een van de weinige plekken ter wereld waar je de verschuiving van de Euraziatische en Amerikaanse tektonische plaat kunt zien. Met het blote oog! Sterker, je ziet gewoon een dikke scheur in de aardkorst die kilometers diep is. Bijzonder toch? Daarnaast is ƥingvellir voor de IJslanders ook van historische waarde, omdat dit de plek is waar het parlement voor het eerst samen kwam. Dit laatste vind ik zelf niet zo boeiend ;-), maar het geologische aspect is wel echt de moeite waard!

IJsland geysir

Geysir & Strokkur. Het woord ‘geiser’ is afgeleid van de ‘geysir’ op IJsland. Geysir was vroeger één van de sterkst spuwende geisers op IJsland. Tegenwoordig is hij nauwelijks meer actief, maar de buurvrouw des te maar; Strokkur is haar naam. Om de 8 minuten spuit Strokkur een enorme hoeveelheid, heet water naar boven. Je kunt er de klok op gelijk zetten! Echt een fantastisch gezicht. Het enige nadeel is dat die geisers stinken alsof ze dagenlang rotte eieren naar binnen hebben gewerkt. Niet te doen. Maar ja, je moet er iets voor over hebben hè.

IJsland gullfoss

Gullfoss waterval. Samen met ƥingvellir en Geysir/Strokkur vormt deze meer dan mooie waterval ‘the golden circle’. En met recht, want wat een plaatje is Gullfoss. In de winter heeft de waterval natuurlijk wel een stuk minder stromend water, maar het dondert nog steeds met flink geweld ruim 30 meter naar beneden. Met een beetje mazzel zie je ook een regenboog. Het water spat namelijk zo erg op dat er eigenlijk alleen maar een zonnetje voor nodig is om een mooie regenboog te kunnen zien. Sprookjesachtig!

IJsland Vik

Vík. In het Zuiden van IJsland heb je pikzwarte stranden liggen. Het zand is door de vele vulkaanuitbarstingen zwart gekleurd. Een heel bizar en mysterieus gezicht. Bij Vík kun je dit, in combinatie met de eroderende kracht van de zee, het mooiste zien. Vanuit hier kun je trouwens ook makkelijk naar vulkaan Katla reizen; de meest gevaarlijke vulkaan van IJsland, die onder een dikke gletsjer ligt te smeulen.

IJsland blue lagoon

The Blue Lagoon. Tja, zo toeristisch als wat natuurlijk, maar wel leuk ;-). Lekker dobberen in thermaal water, drijvend tussen de zwarte rotsen. Je kunt je hier met gemak een middagje vermaken. Ennnn men zegt dat het water geneeskrachtig werkt voor lichaam en geest!

Kortom, genoeg reden om IJsland te bezoeken in de winter. Helaas heb ik er geen foto van kunnen maken, maar het Noorderlicht is ook alleen in dit jaargetijde zichtbaar op IJsland. Nog een pluspuntje dus! Hoe denk jij over deze bestemming?

 

@Europa @IJsland #reizen #IJsland #reistips

7 reacties

 • Jana Vmh

  13 december 2013 om 18:13

  Ik en mijn vriend willen heel graag eens naar Ijsland. Samen Met Jordanië staat deze bestemming bovenaan onze bucketlist :) Nu enkel nog veel sparen

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jana Vmh

   14 december 2013 om 10:21

   Doen doen doen :-)!

 • Marcella

  13 december 2013 om 23:19

  IJsland lijkt me erg gaaf, staat ook nog op m'n wishlist ;-) Geisers zag ik al in Yellowstone en straks in Nieuw Zeeland, maar ik krijg vast geen genoeg van die bizarre krachten. Het landschap in IJsland lijkt me erg mooi en vooral ook bijzonder. Daar wil ik zeker nog wel eens van genieten! Maar in de winter? Dat weet ik nog niet. Ben nogal een koukleum ;-)

  Beantwoorden

 • Rianne

  14 december 2013 om 11:51

  Ik heb het dus totaal niet op kou en IJsland trok mij ook totaal niet als bestemming. Totdat ik voor mijn werk een reis naar IJsland moest voorbereiden, man wat wil ik hier nu graag een keer heen. Lijkt me erg bijzonder!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rianne

   14 december 2013 om 16:30

   Leuk om te horen ;-).

 • Jessica

  14 december 2013 om 18:59

  Staat op mijn 'ooit zien' lijst, lijkt me heel bijzonder!

  Beantwoorden

 • Evey | Style Spy

  14 december 2013 om 21:01

  Ahh af en toe toeritstiche dingen is niks mis mee hoor! IJsland lijkt me geweldig!

  Beantwoorden

 • Shaun Janssen

  29 augustus 2014 om 08:56

  Interessant artikel! Nu ik terug ben van Thailand heb ik mijn zinnen gezet op IJsland. Landschap lijkt me super mooi!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Shaun Janssen

   29 augustus 2014 om 09:23

   Ow te gek Shaun! IJsland is echt heel erg de moeite. Prachtig rauw, puur en gewoon uniek!

 • Claire

  19 augustus 2015 om 16:22

  Ik ga volgende week voor 10 dagen naar Ijsland. Niet in de winter dus maar ik kijk er enorm naar uit!!!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.