4 weetjes over de toekan

30 april 2014

Written by Gerben

Written by Gerben

Een hele kenmerkende vogel deze Toekan met zijn grote, prachtige snavel. En zeker één van de mooiste dieren uit Midden- en Zuid-Amerika. Iedere keer als ik deze foto zie vraag ik me af hoe de natuur zulke prachtige kleuren kan maken. Al moet je natuurlijk wel een beetje mazzel en/of uithoudingsvermogen hebben om er één van zo dichtbij op de foto te kunnen zetten. Hieronder 4 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over een toekan.
1.Lekker koelen! De enorme snavel van de toekan (soms wel de helft van zijn eigen lichaam) fungeert als een enorm koelsysteem. Net als de oren bij olifanten. De temperatuur van de snavel kan worden aangepast naar de omstandigheden.
2.Vliegen is daardoor lastig. De toekan kan juist vanwege zijn grote snavel niet zo goed vliegen. Doordat hij zo’n grote, zware snavel heeft, druk dit gewicht hem omlaag. Daarom maakt hij duikvluchten van boom naar boom.
3.Liefde voor ’t leven! Wanneer toekans een partner vinden, laten ze deze nooit meer gaan. Ze zijn monogaam; daar kunnen wij mensen soms nog wat van leren :-).
4.Inheems beestje. Toekans komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. Van Mexico tot Noord-Argentinië (behalve op de Caribische eilanden). Je weet dus waar je heen moet om er een te kunnen zien.
Reistip Ben je in Costa Rica en wil je een heel goede kans maken een toekan van dichtbij te zien? Boek dan een overnachting in een superleuke Tipi bij Tipi Jungla. Hier kun je ze vanaf het terras iedere ochtend in de bomen zien zitten en met een beetje mazzel komen ze in de bomen zitten boven je tent! Deze foto is daar ook genomen. Ik zat al een poos te speuren naar kolibries, toen opeens deze toekan op 10 meter afstand van ons kwam zitten om wat vruchten uit een boom te pikken. Hij bleef er ongeveer een minuut of vijf zitten en vertrok toen weer. Een beetje mazzel moet je soms hebben :-).  

#reizen #costa rica #dieren #fotografie #reisfotografie #toekan

1 reactie

 • Marcella

  30 april 2014 om 20:08

  Wauwwww onwijs prachtige vogels! Die wil ik nog wel es in 't echt zien! Leuke weetjes!

  Beantwoorden

  • dom Marcella

   10 november 2015 om 14:44

   wtf

   • henkie arnes dom

    10 november 2015 om 14:47

    dom ik hou me hele leven al van je maar eigenlijk ben je een drol
    bye poepert

    • iemand henkie arnes

     16 november 2015 om 14:49

     waarom

    • Geen hater ly toekan henkie arnes

     20 november 2019 om 15:08

     Waarom zo’n haat het is toch leuk

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.