4 jaar reisbloggen: do's and dont's

Reismeisje 23 maart 2017

Het is al weer bijna 4 jaar geleden dat ik met Reismeisje begon. Dat een vaag idee eindelijk werd omgezet in iets concreets. In een domeinnaam en een simpele Wordpress site. Ik begon met schrijven en ontdekte dat ik de combinatie met reizen he-le-maal te gek vond Lachen. In het begin schreef ik voor 20 mensen, waarvan 2/3 familie en vrienden waren. Het kon me niet schelen, ik vond het gewoon te leuk! Na een half jaar begon Reismeisje langzaam te groeien. Ik kreeg meer bezoekers, mensen die ik niet kende begonnen me te volgen en ik begon met Facebook, Twitter en Instagram. Ondertussen ben ik dus bijna 4 jaar, een compleet nieuwe site en zo'n 1.200 artikelen verder en heb ik heel wat geleerd. Aangezien ik best vaak vragen krijg over reisbloggen leek het me leuk eens een artikel te schrijven met do's and dont's, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Komen ze!

Reisblog 1

Do's voor reisbloggen

- Helemaal gek zijn van reizen. Klinkt misschien als een inkoppertje, maar geloof me; dat is het niet. Hoe vaak ik geen mailtjes krijg van mensen die letterlijk vragen: hoe kan ik zo snel mogelijk geld verdienen met een reisblog? Vergeet het maar. Dat is echt zo het verkeerde uitgangspunt! Reizen moet echt je passie zijn, anders voelen je bezoekers dat feilloos aan. Bovendien houdt je het anders zelf ook niet vol, want reisbloggen is best flink aanpoten Knipogen .

- Kies je eigen reis niche. Toen ik 4 jaar geleden startte met reisbloggen waren er in Nederland nog niet superveel andere reisblogs. Dat is ondertussen wel anders! Om op te vallen binnen dat geweld zou ik je echt aanraden bij je zelf te blijven en je eigen, bij jou passende, niche te kiezen. Ik blog heel duidelijk over avontuurlijk reizen naar (deels) afgelegen en niet-toeristische gebieden, gecombineerd met wereldreizen. Dat is hoe wij het allerliefste reizen, waar mijn ervaring ligt en wat Reismeisje daarnaast wel onderscheid van de andere reisblogs. Zoek je eigen niche en mensen gaan je weten te vinden.

- Laat de wereld zien door jouw ogen. Heel belangrijk. Mensen bezoeken je blog niet om algemene informatie te lezen, die ze, let's be honest, op tientallen andere plekken online kunnen vinden. Ze willen juist graag weten hoe jij een bepaalde bestemming beleeft. Wat jouw favoriete plekken zijn en wat je af zou raden te bezoeken. Ik vond dit in het begin ook een vreemde gedachte, maar mijn ervaring is echt dat mensen willen weten hoe ik over bepaalde landen denk en wat mijn persoonlijke tips zijn.

- Denk aan beeld. Seriously. Beeld zegt zo veel meer dan woorden alleen! In het begin schoot ik zelf wat fotootjes links en rechts, maar eerlijk is eerlijk; ik heb niet zo'n fotografenoog Knipogen. Ik bof echt enorm met dat Gerben zich gaandeweg steeds meer in fotografie is gaan verdiepen en nu vrijwel al het beeld op Reismeisje voor zijn rekening neemt. Denk ook zeker aan video bijvoorbeeld. Dat doet een bestemming 10x meer leven.

Reisblog 2

 Dont's voor reisbloggen

- Het 1.000ste artikel schrijven over Thailand. Begrijp me niet verkeerd. Thailand is prachtig en ook ik heb er verschillende keren over geschreven. Ik heb echter wel altijd geprobeerd een andere invalshoek te kiezen, want er is al zo onwijs veel over deze superpopulaire bestemming geschreven...Daar heb ik echt weinig aan toe te voegen. Kies je bestemmingen dus zorgvuldig uit en probeer een andere, eigen invalshoek te pakken.

- Voor het snelle geld gaan. Nee, nee, nee. Als je blog een beetje gaat lopen qua bezoekers zul je merken dat opdrachtgevers en adverteerders je en masse weten te vinden. Lijkt te gek, maar er zit een duidelijke keerzijde aan. Niets is makkelijker dan je te laten verleiden tot het aanpakken van geld voor een artikel. Ansich is daar ook niets mis mee, mits het een artikel is waar je 100% achter staat en waarvan het helemaal duidelijk is voor je bezoekers dat het gesponsord is. Blijf bij jezelf en wees transparant.

- Denken dat het makkelijk is. Nu klinkt het net alsof reisbloggen vreselijk is, maar dat is natuurlijk niet zo Knipogen. Verre van. Mijn punt hiermee is echter dat veel mensen er van de buitenkant tegenaan kijken alsof je het met 2 vingers in je neus doet. Al dat gereis, lekker bloggen en ondertussen je inkomen bij elkaar scharrelen. Dat is allemaal te gek, maar het kost ook heel veel tijd, energie en investering. Geloof me. En lange tijd zal het niet in verhouding staan met wat het je oplevert. Juist daarom moet je dit ook alleen doen als het je passie is, anders houd je het niet vol.

Dat zijn mijn do's en dont's voor reisbloggen. Ik hoop dat je er iets aan hebt? Lijkt reisbloggen jou leuk of misschien juist niet?

#reisblog #bloggen #reismeisje

7 reacties

 • Minke Wink / www.wanderwinks.nl

  23 maart 2017 om 07:59

  Hoi! Goeie tips :) sinds kort heb ik samen met mijn zusjes een reisblog en het is echt ontzettend leuk omdat je elkaars verschillende kwaliteiten in kunt zetten zoals jij en Gerben doen met bloggen en foto's maken. Daarnaast zijn er inderdaad al zoveel reisblogs en proberen we die van ons ook heel persoonlijk en uit eigen ervaring te maken. Ik ben benieuwd hoe het er over 4 jaar uitziet :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Minke Wink / www.wanderwinks.nl

   23 maart 2017 om 09:01

   Leuk te horen Minke. En precies de goede reden om te gaan bloggen :-). Veel succes!

   Beantwoorden

   • Minke Wink Reismeisjenl

    23 maart 2017 om 11:59

    Lief! Dankjewel :)

    Beantwoorden

  • gerben Minke Wink / www.wanderwinks.nl

   23 maart 2017 om 12:05

   Leuk Minke, goede zet lijkt me! Ik ga straks gelijk even een kijkje nemen :-)
   Veel succes.

   Beantwoorden

 • Gaby

  23 maart 2017 om 08:19

  Hi! Leuk om te lezen. Jouw blog heeft mij zeker geïnspireerd ook mijn verhalen over reizen (met kinderen) te schrijven en delen (Borntotravel.nl). Puur als hobby. Altijd vanuit hoe ik het heb ervaren of zie. En dus zeker niet perfect in de zin van alle 'eisen' met linkjes en titels. Maar ik leer, want hobby of niet, het is zeker leuk als je steeds weer nieuwe volgers erbij krijgt!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Gaby

   23 maart 2017 om 09:02

   Ow echt?! Wat leuk om te horen Gaby! Thanks! Ga lekker door zou ik zo zeggen :-).

   Beantwoorden

 • Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl

  23 maart 2017 om 10:05

  Wat een leuk artikel! Ik ben in september, na er al lang over te hebben nagedacht, ook begonnen met een blog. Ik heb nu een handjevol lezers, maar het maakt me niet zoveel uit. Ik hoop een beetje te groeien als we straks op reis gaan naar Zuid-Amerika, maar nu focus ik me nog op citytrips.
  Bloggen is inderdaad veel werk, ik doe nu één artikel per week en dat is soms al flink doorwerken, dus ik vind het meer dan logisch dat je niet meer dagelijks post. Stoort me ook niet hoor, ik lees ze graag.
  Soms vind ik mezelf een beetje te veel op je lijken, want ook ik heb een persoonlijk fotograaf in mijn vriend. Maar dat is dan ook weer een gelijkenis waar ik weinig aan kan doen. Ik hoop maar dat je me ziet als iemand die je blog graag leest en niet als kopieerder ofzo, want ik blog over heel andere onderwerpen momenteel.
  Fijn dat je zo duidelijk je eigen ding doet, ik zie andere grote bloggers steeds vaker met gesponsorde dingen komen, vaak zelfs van plekken waar ze (nog) niet zijn geweest.. Vind ik toch jammer.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl

   23 maart 2017 om 10:23

   Superleuke en lieve reactie Manouk, dank! En helemaal eens! Gewoon lekker je ding doen, vanuit je hart en passie. Dan komt de rest vanzelf.

   Beantwoorden

 • Anke

  23 maart 2017 om 14:36

  Heel fijn artikel, nu ik met aan het begin sta van mijn blog over reizen met mijn gezin. Ik ga je advies opvolgen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Anke

   24 maart 2017 om 07:43

   Leuk te horen Anke! Succes!

   Beantwoorden

 • Ilona Annema

  23 maart 2017 om 16:20

  Super gaaf wat je hebt neergezet! En dat door je passie voor reizen te volgen en dat te delen. Er is ook zoveel moois te zien en over te schrijven. Recent gestart met het blog www.thethreeofus.nl. Graag inspireren wij andere gezinnen de wereld met hun kids te ontdekken. Heel veel succes verder! Liefs Ilona

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ilona Annema

   24 maart 2017 om 07:44

   Thanks Ilona, lief! Jij ook heel veel succes en volg je hart!

   Beantwoorden

 • Willemijn Lijnse | www.endlessfreedom.nl

  23 maart 2017 om 19:01

  En dat onderscheid je/jullie!! Jullie durven alles te delen en gunnen anderen ook het geluk! Echt heel mooi! Het inspireert me en sluit helemaal aan bij wie ik ben, waar ik voor sta en waarom ik ben gaan bloggen (toevallig beschreven in mijn blog van vandaag). Bedankt voor jullie inzet tot nu toe en het gewoon zijn wie jullie zijn. Ik ga fijn verder met genieten van jullie realistische en enthousiaste blogs inclusief mooie foto's en fototips ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Willemijn Lijnse | www.endlessfreedom.nl

   24 maart 2017 om 07:45

   Ow echt?! Jeetje, wat superlief van je. Dank! Daar word ik zo blij van :-). Ga ook zeker lekker door met jouw blog! Superleuk!

   Beantwoorden

   • Willemijn Reismeisjenl

    24 maart 2017 om 12:07

    :-)

    Beantwoorden

 • Marianne | Inspireizen.nl

  25 maart 2017 om 17:54

  Wat een enorm leuke en toepasselijke blog! Mijn vriend en ik zijn namelijk vorige maand samen met twee vrienden ook een reisblog begonnen: www.inspireizen.nl. Precies om de eerste 'do' die je noemt, omdat we alle vier helemaal gek zijn van reizen! Het leek ons te gek om onze reiservaringen met anderen te delen en zo ook andere te inspireren om de wereld te gaan ontdekken. Dat is waarom we Inspireizen zijn gestart. Veel mensen vragen ook 'Wat is jullie doel? Er iets aan verdienen?' Alsof dat het enige doel is dat iemand met een blog kan hebben. Dat is het namelijk zeer zeker niet! Lekker alles op 'papier' zetten, anderen helpen en inspireren, ervaringen en foto's delen, maar ook zelf leren van elkaar en deze hele nieuwe wereld van bloggen die je in stapt. Echt zo leuk! Het is elke keer weer een feest om er mee aan de slag te gaan, heerlijk! Jouw blogs hebben mij hier in ieder geval zeker toe geïnspireerd want daar straalt zo veel enthousiasme en energie vanaf. Dus bedankt daar voor en ga vooral door met wat je doet, want ik vind het super leuk om je verhalen en tips te lezen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marianne | Inspireizen.nl

   26 maart 2017 om 13:18

   Dank voor je lieve reactie Marianne :-). Word ik blij van! Ook leuk om je enthousiasme te lezen over het bloggen. Daar gaat het om. Iets doen vanuit je passie en hart. Veel succes!!

   Beantwoorden

   • Marianne | Inspireizen.nl Reismeisjenl

    26 maart 2017 om 20:51

    Dankjewel Wendy! Dat enthousiasme is er zeker :)

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.