3 highlights in Belize

Reismeisje 16 maart 2015

Een paar dagen geleden postte ik al een klein snapshot verslagje van onze reis door Belize tot nu toe. Inmiddels zijn we weer wat dagen verder en zijn we ondertussen beland in Guatemala. De reis door Belize zit er dus op! Ik moet eerlijk zeggen dat Belize me echt enorm verrast heeft. In positieve zin. Ik had verwacht dat het vooral strand en duiken zou worden, maar Belize heeft echt zo veel meer te bieden! We hebben onderweg best wat andere reizigers gesproken die maar kort in Belize bleven. Het bekende Caye Caulker en dóór. Wat mij betreft echt zonde. Belize is erg klein, maar je kunt je er zeker 1,5-2 weken meer dan prima vermaken. De komende weken zal ik wat meer in detail bloggen over Belize, maar vandaag al vast een post met de 3 highlights die ik echt het meest gaaf vond!

Mennonieten Little Belize

Een nachtje slapen bij de Amish.
Als je wel eens naar TLC kijkt, ken je de Amish ongetwijfeld. De Amish behoren tot een strikte protestante vertakking, die enorm geïsoleerd leven in eigen communities, over het algemeen geen elektriciteit hebben, zich veelal vervoeren met paard en wagen en er een strikte klederdracht op na houden. In Belize zijn een stuk of 7 dorpen waar deze mensen wonen. Of eigenlijk zeg ik dit niet helemaal goed, want officieel zijn het Mennonieten ;-) . Voor ons als buitenstaander ziet het er echter hetzelfde uit en het verschil schijnt vooral te zitten in de striktheid van de regels. Mennonieten zijn een tikkeltje liberaler. Toen we in Belize voor het eerst een paard en wagen met een stel überblanke mensen in ouderwets ogende klederdracht voorbij zagen komen, wisten we niet wat we zeggen. Heel apart. In Belize! We besloten met een gids een kijkje te nemen in één van de dorpjes, Roseville. Helaas kregen we niemand te spreken en bleef het een beetje op een afstand naar elkaar kijken. Het triggerde echter enorm. Ik was meteen heel erg geïnteresseerd in deze levensstijl en dus gingen we wat meer op onderzoek uit. In het Noorden van Belize vind je Little Belize; één van de grootste Mennonieten dorpen in Belize met zo’n 2.700 inwoners. We gingen weer op pad met een gids voor een middagje door Little Belize. En wat verraste ons compleet? De openheid en vriendelijkheid van de mensen! En dat we in het Duits met ze konden praten :-P . De Mennonieten spreken onderling ‘plat Duits’; een taaltje wat een mengeling lijkt van Nederlands en Duits. Bizar toch? We hebben een hele middag door het dorp gereden, met mensen gepraat en alleen maar genoten. En toen brak de avond aan en trokken we de stoute schoenen aan. Of we er mochten blijven slapen. Bij het gezin van meneer Schmit. 12 kinderen, 56 kleinkinderen. De man was meteen enthousiast en bood ons de kamer van zijn jongste dochter aan. Ik kan onmogelijk in één artikel uitleggen hoe TE GEK dit was. We hebben met het hele gezin mee gegeten, foto’s met ze gemaakt, een rondje gemaakt op paard en wagen, overal over gepraat en uiteindelijk adressen uitgewisseld. Dit was zonder meer één van de meest gave reiservaringen die ik überhaupt ooit heb mee gemaakt. To be continued :-) .


Caye Caulker snorkelen

Snorkelen en duiken op Caye Caulker.
Caye Caulker is superpopulair. Bootjes varen af en aan. En terecht weet ik inmiddels. Caye Caulker is een eiland op ongeveer een uurtje varen vanaf Belize City. Je vindt er helaas geen stranden, maar wel een superrelaxte Garafunda vibe, echt vakantiesfeertje en dus een prachtig onderwaterleven. Je hebt verschillende opties voor tourtjes, die ongetwijfeld allemaal gaaf zullen zijn. Wij zijn uiteindelijk een dag gaan varen op een zeilboot inclusief 3 snorkeltochten. Ow my. Dan hoef je serieus niet meer te duiken, zo veel vissen zie je! Tijdens de eerste snorkeltocht hebben we superveel mooie, kleurrijke visjes gezien. Dat was leuk, maar slechts een opwarmertje ;-) . Tijdens de tweede tocht kwamen daar namelijk enorme haaien en mantaroggen bij. De grootste haaien waren zeker wel 2 meter en die roggen hadden een doorsnee van een meter of wat. Groot! Heel mooi om te zien. De derde snorkeltocht was ook weer heel mooi; toen zaten we dicht bij de rand van het rif, waardoor je veel meer diepte hebt. En fantastische leuke zeeschildpadden. Ook al zulke jetsers. Die had ik nog nooit in het wild gezien. Kortom, de snorkeltocht vond ik zeker één van de highlights in Belize!


Belize Cockscomb

Wandelen in Cockscomb National Park.
Hoewel ik het op dat moment zelf soms een beetje spannend vond ;-) , vond ik achteraf de wandelingen door Cockscomb National Park heel erg de moeite. Dit is een behoorlijk groot national park in centraal Belize, waar je onder meer jaguars en puma’s kunt spotten. Van die laatste hebben we een glimp op kunnen vangen, maar helaas geen jaguar. Wel hebben we verschillende kleinere dieren gezien, slangen en een dikke vette Tarantula :-? . Het leuke aan Cockscomb is, dat je op eigen gelegenheid het national park in kunt. Ze hebben routes van verschillende lengte uitgestippeld, die je prima in je eentje kunt lopen. Zelfs als je niet veel wild zou zien, is het wandelen hier al de moeite. Weelderige jungle, mooie uitzichtpunten, watervallen en een rivier waarin je kunt tuben. Absoluut een hoogtepunt van onze reis door Belize!   Zoals ik al zei; to be continued :-) .

Ben jij wel eens in Belize geweest? Wat vond jij het gaafste?

@Belize @Midden-Amerika #reizen #backpacken #highlights #belize #caye caulker #cockscomb #mennonieten #little belize

7 reacties

 • Edith | [travel.create.repeat]

  16 maart 2015 om 08:49

  Wauw wat bijzonder dat jullie bij Mennonieten hebben gelogeerd! Volgens 'de boekjes' is dat echt nergens mogelijk. Maar contact leggen en gewoon vragen opent dus deuren! Supergaaf, ik snap je blijdschap :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Edith | [travel.create.repeat]

   16 maart 2015 om 23:13

   Ja he. We hadden het ook niet verwacht hoor, het scheelde ook wel echt dat we goed met ze konden communiceren in een soort Duits. Echt een te gekke ervaring!

 • Debby

  16 maart 2015 om 09:28

  Aaah wat supervet dat je gewoon bent blijven slapen daar, ben ik heeeel benieuwd naar! Men I miss the Garifuna's. Enjoy Guate want daar werd ik nog veel meer verliefd op <3

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   16 maart 2015 om 23:11

   Thanks Deb!

 • Sieds | Sieds My Travels

  16 maart 2015 om 09:41

  Fijn om te lezen dat het niet alleen maar duiken en op het strand liggen is in Belize, zo'n beeld had ik er dus zelf ook van. En wat supergaaf dat jullie bij Amish hebben geslapen, dat lijkt me echt een bijzondere ervaring. Mooie foto's trouwens.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sieds | Sieds My Travels

   16 maart 2015 om 23:11

   Dank Sieds. Ja, het heeft ons ook echt verrast. Dat was ook wel het beeld dat wij hadden, maar er is zooooo veel meer te zien en te doen. Echt een aanrader!

 • Tessa | 52druppels.nl

  16 maart 2015 om 18:38

  Die foto's! Echt zo mooi! Vooral die eerste met die kar! Dat licht...
  Dat snorkelen klinkt ook waanzinnig zeg, heb je ook onder water gefotografeerd? En zo ja... Die wil ik... ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Tessa | 52druppels.nl

   16 maart 2015 om 23:09

   Ah thanks Tessa. Leuk te horen! Alle credits voor Gerben hoor ;-). We hebben helaas niet onder water gefotografeerd nee.

 • Linda | Meisje van de Wereld

  17 maart 2015 om 00:23

  Wat een bijzondere ervaring dat jullie daar hebben overnacht! Dat maak je niet snel mee. Ik ben wel eens heel kort in Belize geweest, vanuit Mexico onderweg naar Guatemala. Maar zo te lezen, is het wel de moeite om er nog eens langer naar terug te gaan. Leuk!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | Meisje van de Wereld

   17 maart 2015 om 19:42

   Ja heel! Wij hadden het ook niet verwacht moet ik zeggen. Vooral een beeld van strand en duiken, maar Belize is zeker veel meer dan dat!

 • Linda | One Day Trip

  17 maart 2015 om 09:13

  Geweldig dat jullie bij de Mennonieten hebben mogen slapen. Dit soort ervaringen maken je reis pas echt onvergetelijk. Hele mooie foto ook! Dat het jongetje omkijkt maar de foto af...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | One Day Trip

   17 maart 2015 om 19:40

   Thanks Linda. Credits helemaal voor Gerben hoor ;-).

 • Sophie

  24 maart 2015 om 09:48

  Heel leuk om alles over Belize te lezen (wij gaan 1,5 week in april), hele toffe dingen hebben jullie gedaan & meegemaakt. Ik had een klein vraagje; vanuit waar hebben jullie je tour naar Little Belize geboekt/gemaakt? Of wat raden jullie aan in deze?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sophie

   25 maart 2015 om 22:19

   Dank Sophie. En wat leuk dat jullie in april gaan :-). Belize is echt heel erg leuk! Het heeft ons zo positief verrast! We hebben Little Belize zelf geregeld. Sterker nog, iedereen die we het van tevoren vroegen zei dat het ons niet zou gaan lukken. Laat je daar niet door afschrikken hoor! Wij zijn naar Sartanega gegaan in het Noorden van Belize. Daar hebben we geslapen bij Backpackers Hotel; vraag daar aan de eigenaresse Nathalie naar een gids die je mee kan nemen naar Little Belize. Vervolgens zul je in Little Belize zelf even moeten aanvoelen in hoeverre je ergens kunt blijven slapen. Wij hadden een leuke klik met een gezin en durfden het toen te vragen. Maar een middagje Little Belize bezoeken kan dus sowieso. Het is echt TE GEK!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.