3 gouden tips om te leven als een digital nomad

Reismeisje 03 november 2016

Het is weer tijd voor een gastblog Lachen! Dit keer van de hand van Mandy en Pieter; een gezellig stel, dat samen een enorme passie voor reizen heeft en letterlijk een reizend leven leeft. Als digital nomads. Vandaag vertellen ze hoe ze hier toe gekomen zijn en welke tips ze hebben. Superinspirerend!

Digital nomad 2

Meet the bloggers. Hi! Wij zijn Pieter (35) en Mandy (29) en op dit moment eventjes geland in Utrecht. Mandy is professioneel fotograaf en freelancer. Pieter van oorsprong geograaf en op dit moment met verschillende projecten bezig. Beide hebben we twee gezamenlijke passies en dat zijn reizen en motorrijden. We hebben al veel mooie landen mogen bezoeken, maar ons favoriete land is waarschijnlijk toch wel India. India is zo ontzettend divers en onvoorspelbaar! De chaos, de hectiek en de mensen blijven ons aantrekken. Maar ook Tajikistan is door haar ruige natuur één van onze favorieten. Omdat we zo'n 9 maanden in Nepal hebben gewoond heeft dit land tot slot ook een speciaal plekje in ons hart. Je kunt ons en onze reisavonturen volgen via onze website, Instagram en Facebook

Digital nomad 1

Leven als digital nomads. Wij weten niet hoe ons leven er over een paar maanden uit gaat zien. Misschien zijn we in Nederland, misschien zijn we ergens in het buitenland Knipogen. We hebben vrijwel geen bezit en trekken van plek naar plek. Soms snel en soms langzaam. Hoe we daartoe zijn gekomen? Zo'n drie jaar geleden waren we op een korte vakantie in Duitsland. Terwijl we met een biertje op het terras zaten, trokken we de conclusie niet echt gelukkig te zijn met onze vaste banen, stabiele woonplek, te veel spullen en een algehele sleur. We kwamen op het idee om een motorreis van Nederland naar Mongolië te maken. Dat idee werd binnen een maanden werkelijkheid en dit was een startpunt van een nieuw leven. We zeiden ons oude leventje vaarwel en nu leven we al bijna 3 jaar op verschillende plekken op de wereld! Veel mensen zeggen tegen ons 'dat zou ik ook wel willen', maar hoe doe je zo iets? Vanuit onze eigen ervaring hebben we de 3 volgende tips voor je:

1. Gewoon doen! Een inkopper misschien, maar echt zo ontzettend waar. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is ook zeker waar, maar er is nooit een perfect moment en er zullen altijd beren op de weg zijn. Juist die onzekerheden moet je omarmen is onze ervaring; dat maakt het uitdagend en verrassend! Ook wij wisten totaal niet waar we aan begonnen, maar sprongen gewoon in het diepe zonder echt hoge eisen te hebben. We hebben er nooit spijt van gehad en zouden het zo weer doen. Laat je niet afschrikken door wat anderen zeggen of leiden door angsten. Als je het wilt, ga er voor! 

Digital nomad 3

2. Maak het tastbaar en stel een doel. Wat ons erg heeft geholpen is met één doel beginnen. Ons eerste doel was om van Nederland naar Mongolië te rijden. Door met iets soort van extreems te beginnen en nog niet bezig te zijn met het er na, konden we echt een frisse start maken. Toen we met twee motoren aankwamen in Mongolië voelden we ons alsof we de hele wereld aankonden Lachen. Terug naar ons oude leven was toen al snel geen optie meer en daardoor was de stap om het reizende leven door te zetten veel kleiner. Als je begint met een idee van een reizend bestaan, maar het blijft in het begin wat vaag, heb je ook minder handvatten. Maak het dus tastbaar en bijzonder voor jezelf.

3. Wees creatief en flexibel. Het leven wat wij leven vraagt wel wat creativiteit en flexibiliteit. Niet alleen in ons werk, maar in alles. Mandy probeert op verschillende plekken te werken en ook Pieter is flexibel in zijn werk. Er zijn vaak wel tijdelijke klussen te vinden, soms leuk, soms minder leuk. Dat is iets wat je moet kunnen accepteren om deze levenswijze in stand te houden. Toen we terugkwamen in Nederland hebben we bijvoorbeeld voordat we weer op reis gingen op huisdieren gepast wanneer mensen op vakantie waren Knipogen. Dit scheelde ons huur en ook met weinig bezit kun je een superleuk leven hebben. Als je creatief bent en durft te vertrouwen dat het bijna altijd wel goed komt, kom je heel ver.

Dat zijn 3 van onze belangrijkste tips uit eigen ervaring. Als je een reizend bestaan wilt; ga ervoor! Geloof ons, wat heb je te verliezen?! Spreekt een leven als digital nomad jou aan?

#digital nomad #reistips #reizen #backpacken

5 reacties

 • Mylene

  03 november 2016 om 08:13

  Met de ' gastbloggers competitie' in gedachte; ik zou jullie graag vaker terugzien!! Zo anders dan de rest, die overigens ook superleuk waren om te lezen, ik kan niet wachten op jullie avonturen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mylene

   03 november 2016 om 08:27

   Leuk om te horen Mylene ;-).

   Beantwoorden

 • Jeroen

  03 november 2016 om 08:38

  Inspirerend!
  Ook even een kijkje genomen op de website. Erg gaaf!

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   03 november 2016 om 11:17

   Had ook niet anders van jou verwacht :-)

   Beantwoorden

 • Claudia

  03 november 2016 om 15:46

  Super tof om te lezen! Dit artikel motiveert me heel erg, ik zou namelijk ook graag digital nomad willen zijn maar weet nog niet helemaal hoe. Waar ik dan wel benieuwd naar ben; wat voor werk doen Mandy en Peter precies in andere landen? Tijdelijke klussen - maar in welke branche? Horeca bijvoorbeeld, of zijn jullie echt al zelfvoorzienend in wat je verdient aan bijvoorbeeld fotografieklussen? Zelf zoek ik hier nog mogelijkheden in! Hoop dat jullie dit lezen :)

  Beantwoorden

  • Mandy (We Want Adventure) Claudia

   05 november 2016 om 11:29

   Wat leuk om te horen Claudia! Het is inderdaad veelal fotografie, zo heb ik in Nepal Nepalese bruiloften kunnen fotograferen. Maar ook andere fotografieklusjes. Tegen een ander tarief dan in Nederland natuurlijk. Pieter kon aan de slag voor een lokaal bedrijf die wilde gaan exporteren naar Nederland. Genoeg om van rond te komen in het land. Maar iedereen pakt het op een andere manier aan. Sommige reizen ook heel lowbudget (liften, bij mensen thuis slapen, kamperen) om het zo lang mogelijk uit te houden. Voor ons werkt het om in Nederland heel veel te werken, creatief te leven en op reis te gaan wanneer het kan. Maar het is natuurlijk niet altijd even makkelijk!

   Beantwoorden

 • Brendan

  03 november 2016 om 21:05

  Was the first picture taken in the hidden hidden beach roughly 50Kms south of Dawei in Myanmar?

  Beantwoorden

  • Mandy (We Want Adventure) Brendan

   05 november 2016 om 11:24

   Yes! It is one of the lowest beaches in the Peninsula :)

   Beantwoorden

  • Pieter Brendan

   10 november 2016 om 22:31

   It's think it is called Grandfather beach

   Beantwoorden

 • Kim - Kim Around the World

  05 november 2016 om 23:40

  Wauw! Wat een leven hebben jullie. Ik vroeg mij inderdaad ook af hoe jullie het financieel regelen, maar daar wordt hierbiven al antwoord op gegeven. De enige reden waarom ik minder reis dan ik zou willen, zijn de financiën. Maar dat hoeft dus echt geen issue te zijn. Bedankt voor jullie inspiratie! Hopelijk komen jullie vaker!

  Beantwoorden

  • Mandy (We Want Adventure) Kim - Kim Around the World

   07 november 2016 om 09:55

   Dankje Kim! En helemaal begrijpelijk! Zeker als je een vaste baan hebt of huis dan is de stap om een meer onzeker leven te gaan leven heel groot. En dat zal je waarschijnlijk ook in je omgeving horen als je wel die stap neemt! Maar door juist weinig te bezitten kan je ook veel vrijer leven. Het is misschien niet voor iedereen weg gelegd, maar zeker het proberen waard, ik vind het zelf ook erg leerzaam :)

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.