3 dagen reizen in Rwanda

Reismeisje 18 september 2014

Rwanda 1

De titel van dit artikel klinkt waarschijnlijk als een grap ;-) , maar zo is het een week of 8 geleden serieus gegaan. Het idee was om 3,5 week te verdelen over Oeganda en Rwanda, maar uiteindelijk zijn we echt maar ruim 3 dagen in Rwanda geweest. Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar wij vonden Rwanda in vergelijking met Oeganda een stuk minder aansprekend. Het is een heel klein land waar een stuk minder te zien valt en de mensen zijn vrij gesloten en afstandelijk. Een contrast met de vrolijkheid en openheid van Oegandezen. Wat ook weer heel logisch is natuurlijk als je de geschiedenis van de Rwandezen in je achterhoofd houdt. Die vreselijke genocide gebeurde in de jaren 90; nog zo kort geleden relatief. In 100 dagen tijd werden 1 miljoen mensen letterlijk afgeslacht. 1 miljoen mensen. Afschuwelijk. Die geschiedenis dragen de Rwandezen met zich mee en dat merk je. Toch zou ik zeker aanraden Rwanda mee te pakken als je in die regio bent, want met name de memorials en het klein beetje inzicht dat je krijgt in die nabije geschiedenis, laten een indruk achter die je nooit meer vergeet.


Memorials in Kigali.
Normaal gesproken ben ik niet zo van de steden, laat staan hoofdsteden. Kigali in Rwanda is echter een stad die ik zeker niet zou overslaan. Het is een heel uitgestrekte stad geleden op een aantal heuvels, waardoor je op de een of andere manier minder het gevoel hebt in een Afrikaanse hoofdstad te zijn beland. En, hoewel het er druk is, is het niets vergelegen met andere Afrikaanse steden als Nairobi en Dar es Salaam. Bovendien is er tijdens de genocide veel vanuit Kigali gebeurd, waardoor je hier dus ook een aantal gedenkwaardige plekken kunt bezoeken.

Rwanda 2

Een voorbeeld is het Kigali Genocide Memorial Centre. Een bezoek aan Rwanda zou je eigenlijk hier moeten beginnen. Naast een indrukwekkend memorial vind je hier namelijk ook een museum waar bezoekers stap voor stap door de jaren worden mee genomen tot aan dat afschuwelijke moment in 1994. En verder. Want er zijn ook verschillende interviews te zien met overlevenden; heel heftig. Wat mensen elkaar aan kunnen doen hè…Loop na het museum zeker nog even door de tuin en bezoek het memorial. Exact op die plek zijn in 1994 250.000 (!) Rwandezen in massagraven begraven. Een ander, meer dan indrukwekkend memorial vind je op zo’n 35 kilometer van het centrum van Kigali. Nyamata. Nyamata is eigenlijk een kerk waar de Tutsi’s tijdens de genocide hun toevlucht zochten. Ze sloten de kerk hermetisch af en hielden zich schuil. Uiteindelijk werden ze toch ontdekt en stuk voor stuk vermoord. Vandaag de dag hebben ze deze kerk inclusief de overblijfselen van de vluchtelingen in tact gelaten. Bedenk dus goed als je naar Nyamata gaat, dat een bezoekje aan deze kerk je niet bepaald in de koude kleren zal gaan zitten. Echt heftig. Tot slot is een veel bezochte plek in Kigali het Hotel Milles Colinnes, oftewel Hotel Rwanda uit de gelijknamige film. Als je de film nog niet hebt gezien, zou ik dat zeker even doen. Of je nu naar Rwanda gaat of niet. Het is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en in Kigali vind je dus het hotel. Het valt echter behoorlijk tegen…In de film schijnen ze een ander, meer koloniaal ogend hotel te hebben gebruikt. Hotel Rwanda is echter een groot, lelijk, betonnen hotel met weinig charme in werkelijkheid. Prima om even gezien te hebben, maar verwacht er verder niet veel van.

Rwanda 3

Praktisch in Kigali.
In Kigali zou ik me zeker vervoeren met een brommertje. Overal rijden ze rond en het is een heel goedkope, leuke manier om veel van de stad te zien. Qua accommodatie heb ik een te gekke tip voor je! Het Discover Rwanda Youth Hostel :-D . Kigali is verre van goedkoop en dit is een superleuke budgetoptie. Je hebt er dorms, privé kamers en zelfs een kampeer terrein. Zo hebben wij voor een paar euro (inclusief ontbijt!) onze eigen tent gepitched. ’s Avonds lekker met een biertje voor je tent over de heuvels van Kigali uitkijken. Super toch?!

Rwanda 4

Virunga Mountains.
Na Kigali zijn wij weer Noordelijk gegaan naar de Virunga Mountains. Een supermooi stukje natuur in Rwanda, bestaande uit een keten van 8 vulkanen. Nu heb ik sowieso een zwak voor vulkanen ;-) , maar de Virunga’s zijn wel echt helemaal te gek. Je kunt een aantal vulkanen ook beklimmen, waarvan de langste trail rond 8-9 uur is. Helaas heb ik dit uiteindelijk niet kunnen doen dankzij diarree die al 1,5 week steady aan hield :-? , maar ik zou het zeker doen als je er de kans voor krijgt. Het beste kun je dan de dag vóór je wilt lopen aan komen en de volgende ochtend rond 6 uur ’s ochtends bij het information centre aan de voet van de Virunga’s zijn. Je kunt dan ter plekke een gids boeken en de vulkaan op gaan.  

En eigenlijk was dit het dus al. Er waren zeker nog plekken waar we met wat meer tijd nog naar toe kunnen gewild, maar Oeganda lonkte en de klok liep helaas door. Ik ben benieuwd naar jullie mening! Spreekt Rwanda je aan of niet zo? En als je er al eens bent geweest; wat vond je er van?

@Afrika @Rwanda #reizen #backpacken #Afrika #reistips #Rwanda #kigali

2 reacties

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  18 september 2014 om 12:37

  Oef, wat een indrukwekkende plek. Gaaf dat jullie daar hebben gekampeerd, maar zie mezelf nog niet zo snel die kant op gaan ;).

  Beantwoorden

 • Mandy

  18 september 2014 om 13:45

  Ik wist niet dat ze voor Hotel Rwanda een ander huis hadden gebruikt. Het is inderdaad een film die je een keer gezien moet hebben. Ik vond het zo wreed. Logisch ook dat de mensen in Rwanda daardoor afstandelijker zijn. Wat een prachtig uitzicht hadden jullie bij het kamperen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mandy

   19 september 2014 om 06:40

   Ja wreed is echt het juiste woord. Je merkt ook nog steeds dat het echt invloed heeft daar.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.