2 dagen Oslo on a shoestring

17 september 2015

 Oslo 2

Als je op vakantie gaat naar Noorwegen, dan heb je meer dan genoeg te zien en ontdekken. Het land heeft fantastische bergen, fjorden en gletsjers. Veel en veel meer dan je in één vakantie kunt ontdekken. Maar ook de hoofdstad van Noorwegen, Oslo, is absoluut de moeite waard! Want waar vind je nou een stad waar je een goed nachtleven hebt en je toch ook met een half uurtje middenin de bossen of op een eiland zit? Daarom vandaag een artikel over deze leuke zomer- en winterbestemming! On a shoestring!

Oslo rocks!

Met 520.000 inwoners op een totaal van iets minder dan 5 miljoen in heel Noorwegen, is Oslo best een grote stad. Maar nog steeds een flink stuk kleiner dan bijvoorbeeld onze eigen hoofdstad. En dat voel je. Oslo voelt aan als een groot dorp, met een heel eigen sfeer. En het mooie van alles is dat, in tegensteling wat soms wordt gedacht, het niet per se duur hoeft te zijn! Oké, goedkoop is het niet, maar ook zeker niet superduur. Zolang je maar van de wijn en het bier af blijft tenminste Lachen. In ruim 2 dagen kun je Oslo prima zien en heb je tijd genoeg om ook simpelweg de sfeer van de Noorse hoofdstad op te snuiven.

Dag 1

Bij aankomst op het vliegveld van Gardermoen neem je de trein naar het centrum en check je in bij Anker hostel. Niet het meest fantastische hostel, maar duur is het zeker niet en het is het hele jaar open, in tegenstelling tot sommige andere hotels. En het kost je nog geen €20 voor een dorm! Mocht je een eigen kamer willen, dan ben je zo’n €50 voor een double kwijt. Een heel redelijke prijs, zeker voor Noorse begrippen.

De ochtend kun je verder besteden door te wandelen door het meest bekende park van Noorwegen: Frognerparken, de nationale Gallerij of Akershus Festning, een middeleeuws fort met prachtige uitzichten over de Oslofjorden. Je bezoekt deze plekken het makkelijkste met een dagkaart voor het OV. Dit kost ongeveer €7. Tussendoor eet je wat bij een “bakkerij”; winkeltjes met de meest heerlijke broodjes voor kleine prijsjes. Zaakjes als Apent Bakeri of anders de goedkope eettent Punjab Tandoori. Naan met tandoori curry, heerlijk!

De middag kun je doorbrengen op het schiereiland Bygdoy. Hier heb je een museum met drie originele Viking schepen dat echt de moeite waard is en waar het ook gewoon leuk rondlopen is. Je komt er met een ferrytochtje van 15 minuten. Kosten: €3. In de avond kun je een biertje drinken in één van de vele outdoor cafés op Vigeland park. Of je koopt een biertje of wijntje en gaat ergens langs de waterkant zitten. Je zult zien dat je niet de enige bent. Wil je iets meer besteden, dan is er best een heel behoorlijk uitgaanscentrum, maar dit gaat je wel wat kosten L.

Dag 2

Deze dag staat in het teken van een outdoor activiteit: kajakken! Want Oslo leent zich uitstekend om te verkennen per kajak. En als het weer goed is, dan heb je helemaal een fantastische dag! De Norwegian Trekking Association biedt vanaf Langoyene Island georganiseerde kajaktrips aan. Aan de rand van het centrum vertrek je na een korte instructie om de omgeving en eilanden van Oslo te verkennen. Je paddelt naar omliggende eilanden en kunt daar een duik nemen of lekker relaxen. Superleuk om te doen en je krijgt zo een beetje het gevoel hoe verbonden de Noren zijn met hun geliefde natuur. Neem goed zittende kleding mee en zorg ook voor eigen eten en drinken. Om 13h is het programma afgelopen. Hoe er te komen? Neem ferry 94 van Vippetangen naar Langoyene. 10h  wordt er verzameld, dus zorg dat je op tijd bent! Kosten: €55 per persoon.

Na deze inspannende ochtend haal je wat lekkers bij de supermarkt en eet dit op langs de waterkant of in het park. Picknicken dus eigenlijk Lachen. Voordat je terug bent in je hotel, je hebt omgekleed en misschien ergens een drankje hebt gedaan, is het waarschijnlijk al weer avond. Kies een leuk restaurant uit, bijvoorbeeld Kaffistova, waar ze traditioneel Noors eten serveren en sluit de avond af met een drankje.

De volgende dag neem je de trein terug naar het vliegveld, alvorens terug te vliegen. Als het weer mee zit, heb je met dit programma echt twee hele leuke dagen! Spreekt Oslo als stedentrip jou aan of heb je nog tips voor Oslo als stedentrip?

 

Foto's Shutterstock.com

@Europa @Noorwegen #noorwegen #oslo #budget

5 reacties

 • Jeroen

  17 september 2015 om 07:54

  Al bijna 10 weken in Noorwegen rond gereisd maar nog nooit in Oslo geweest.
  Het moet er toch maar eens van komen als ik dit zo lees.

  Beantwoorden

 • Nouschka

  17 september 2015 om 08:19

  Deze zomer tijdens mijn Interrail door Scandinavië ook 2 dagen in Oslo geweest. Hele leuke stad! Het Nobel Peace Center is ook erg aan te raden. Heel mooi museum over de historie van de Nobelprijs voor de Vrede en een leuk café erbij. En het Opera huis moet je sowieso gezien hebben :)

  Beantwoorden

 • Melissa

  17 september 2015 om 08:46

  Vergeet de Oslo Crawl niet! Een kroegentocht die elke zaterdag (in het voorjaar en zomer) georganiseerd wordt vanuit het Anker Hostel. Ook erg gezellig en gelijk een manier om meerdere mensen te ontmoeten :)

  Beantwoorden

 • Ilse

  17 september 2015 om 09:39

  Wat leuk om te lezen! Ik woon nu al weer bijna een jaar ik Noorwegen, en over een halfjaar gaan mn vriend en ik naar Oslo verhuizen ivm zn werk. Ben er zelf al wel n aantal keer geweest en ken de stad inmiddels aardig goed, maar het is amper te vergelijken met als je als toerist daar komt, idd echt alles is zowat drie keer zo duur als in NL (niet alleen in Oslo, maar Oslo spant daarmee wel de kroon als hoofdstad natuurlijk) , maar de Noren verdienen dan ook drie keer zoveel als de gemiddelde NLder. (Tip: als je met de trein vanaf Oslo naar een andere stad wil reizen: neem je studentenkaart mee, studenten mogen namelijk voor de helft van de normale prijs, en dat scheelt écht)

  Beantwoorden

 • Marcella

  03 oktober 2015 om 11:18

  Wij zijn met de metro de stad uit gereden en hebben om het geweldige Sognsvann meer heen gewandeld. Toffe aanrader!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.