10x wat ik het meeste mis aan onze wereldreis

Reismeisje 14 november 2016

Wereldreis missen 1

Voor we op wereldreis gingen, kon ik me er eigenlijk nauwelijks een voorstelling van maken. Van hoe het zou zijn om maanden achter elkaar rond te reizen, niet te hoeven werken en elke dag opnieuw te kunnen bedenken wat je gaat doen. Ik was stiekem ook wel een tikkeltje bang om heimwee te krijgen Knipogen. Hoewel ik dat op bepaalde momenten heus heb gehad, overheerste tijdens de reis vooral een extreem gevoel van vrijheid en blijheid. Nu we weer een paar maandjes terug in Nederland zijn en alles weer back to normal is, ervaar ik zelfs de omgekeerde wereld; ik mis het om langer achter elkaar te reizen! Begrijp me niet verkeerd, het is ook zalig om weer thuis te zijn en familie en vrienden weer om je heen te hebben, maar ik ben zo mogelijk nog meer door het reisvirus besmet. Het laat me gewoon niet los...Wat ik dan vooral mis? Dat vertel ik je vandaag!

1. Vrijheid blijheid. I know, een dikke inkopper, maar dat is wel wat langer reizen nu juist voor mij zo gaaf en bijzonder maakt. Die extreme vrijheid! Om op te staan wanneer je wilt, te gaan doen waar je zin in hebt en te reizen naar de plek die je het allerleukste lijkt. Zalig toch?!

2. Elke dag buiten zijn. Hm, dit klinkt misschien wat triestig. Alsof ik in Nederland nooit buiten kom Tong uitsteken. Natuurlijk wel, maar duidelijk een heel stuk minder. Dat komt zeker ook door mijn baan en het Hollandse klimaat, maar jammer vind ik het wel. Op reis waren we bijna constant buiten. Veel lekkerder eigenlijk.

3. Lekker eten. Ahhhhhh. Love good food! Lang niet alle landen in Zuid-Amerika of de South Pacific hebben een heel goede keuken, maar we hebben over het algemeen heel prima gegeten. En Azië en Iran maakten helemaal alles goed Lachen. In Nederland houd ik ook van lekker eten en koken, maar dat is toch anders. En zeker niet 3x per dag lekker uitgebreid.

Wereldreis Gerben

4. Gerben! Ha! Klinkt wel heel zoet zo. Maar het is wel zo! Als je zo'n lange tijd 24 uur per dag samen bent en dingen onderneemt, is het wel even een koude douche als je vervolgens weer zo'n 50-60 uur per week van elkaar gescheiden bent. Ik ben er nu wel weer aan gewend, maar vind het met Gerben samen wel gezelliger.

5. Diversiteit aan culturen. Ook echt iets wat ik ontzettend gaaf en indrukwekkend vond aan onze wereldreis; de enorme diversiteit aan culturen die we hebben gezien. Dat maakt je echt een heel stuk rijker. Terug in Nederland is het dan maar een wat duffe boel...

6. Afgezonderd van de negativiteit. Toen Gerbens moeder ons in Ecuador op kwam zoeken, nam ze wat Nederlandse kranten en blaadjes mee. We werden gewoon verdrietig van al die negatieve berichten. Bah. Nu we terug zijn, merk ik dat je daar meteen ook minder afstand van kunt bewaren. Van de angst voor aanslagen die mensen voelen, discussies over vluchtelingen, Trump met z'n idiote ideeën. Het liefste zou ik er ver vandaan blijven.

Wereldreis alle tijd

7. Alle tijd hebben. Natuurlijk moesten we wel eens op een vast moment een bepaalde vlucht zien te halen of wilden we op moment X bij bestemming Y zijn, maar echte tijdsdruk heb je tijdens zo'n wereldreis natuurlijk niet. Wat een luxe! Reizen is anders dan vakantie, maar toch wel een heel stuk relaxter dan thuis...Ik merk dat je hier al heel snel weer met je agenda in de hand gaat leven...

8. Spaans praten. Niet dat we fan-tas-tisch Spaans spreken hoor. Dat valt heel erg mee. Maar we spreken wel een redelijk woordje en zeker tijdens de 6 maanden in Zuid-Amerika hebben we er superveel aan gehad. Ik vind het zo'n heerlijke, gepassioneerde en vrolijke taal! Ik mis het inderdaad bijna om die taal te spreken.

Wereldreis geslijkgestemden

9. Andere reizigers om je heen. Het merendeel van onze familie en vrienden kan niet zo veel met al dat gereis van ons Knipogen. Ze vinden het best leuk en willen ook heus wel wat horen, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Begrijp ik ook. Als je echter op reis bent, ontmoet je allerlei gelijkgestemden. Mensen die net zo van reizen houden als jij. Dat schept meteen een band en inspireert me soms ook. Dat mis ik wel.

10. Lekker veel bewegen. We houden allebei van sporten en doen dat in Nederland over 't algemeen zeker wel 4x per week. Maar ja. Wel in een zweterige sportschool veelal. En de rest van de week zitten we toch grotendeels. Op reis beweeg je zo veel meer. Zeker als je backpackt, omdat je dan veel te voet doet. En lekker buiten bent. Heerlijk.

Dat zijn de 10 dingen die ik het meeste mis aan onze wereldreis. Man man, wat is de tijd toch snel gegaan zeg! Ben jij al eens langer weg geweest en herken jij je hier in? 

#wereldreis #RTW #reizen #backpacken

4 reacties

 • Jeroen

  14 november 2016 om 08:12

  Veel dingen zijn zeker herkenbaar. Vooral het veel buiten zijn. Wat ik thuis vaak mis is de energie die je van het reizen krijgt. Hier in Nederland met je werk kom je al snel weer in een sleur terecht. De dagen lijken zich aaneen te rijgen en zonder dat je het door hebt ben je weer een maand verder. Op reis doe je, en ervaar je (hopelijk) iedere dag wat nieuws en dat prikkelt.
  Niet dat je dat niet in NL voor elkaar kunt krijgen maar door het ritme gaat dat toch net wat lastiger.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   14 november 2016 om 13:05

   Ja precies. Het blijft gewoon toch een beetje lastig dat in NL ook geregeld te krijgen.

  • gerben Jeroen

   15 november 2016 om 17:49

   Toch mooi dat je volgend jaar op pad gaat Jeroen :-)

 • Ruud Kok

  14 november 2016 om 09:16

  Die negativiteit is misschien nog wel een van de belangrijkste dingen waar wij tegenaan liepen toen we na een maandenlange reis terug in Nederland kwamen. Enerzijds het eeuwige geklaag over hoe slecht we het wel niet hebben, anderszins het door het journaal geschetste wereldbeeld dat er enkel en alleen maar ellende op de wereld is. Bleh! We hebben het hartstikke goed in Nederland, en hoewel er ook een hoop fout gaat, zijn er minimaal net zoveel plekken waar mensen zielsgelukkig zijn in hun eigen omstandigheden.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ruud Kok

   14 november 2016 om 13:06

   Heeeeeeel herkenbaar!

 • Stephanie

  14 november 2016 om 09:41

  Het is allemaal zeker herkenbaar. In 2010 weg geweest voor een half jaar en sindsdien kijken we weinig nieuws. Het was zo heerlijk om weg te zijn van al het negatieve. Hopelijk gaan we over 1,5 jaar maar nu met twee kinderen...

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Stephanie

   14 november 2016 om 13:07

   Wat gaaf joh! Te gek dat jullie dat gaan doen!

 • Margreet Pruis

  14 november 2016 om 11:51

  Geen druk, heerlijk die vrijheid en altijd lekker buiten ! Ik ben het trouwens met alle punten met je eens, hoewel ik nog nooit langer dan 6 weken weg was. Ik krijg er ook enorm veel energie van. Mijn familie kennissen en vrienden snappen mijn reisverslaving ook niet. Zeggen regelmatig : nu ben he toch wel eens uitgereisd ! Nee dus, ook mede door jouw blog wordt mijn bucketlist alleen maar groter net als de verslaving, het trekt gewoon aan je

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   14 november 2016 om 13:08

   Haha, grappig Margreet ;-). Maar ik herken het zelf ook hoor; hoe meer je reist hoe meer je ook wilt reizen.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.