10 tips voor het plannen van een wereldreis

Reismeisje 30 juli 2014

Wereldreis tips

Hoe gaaf is ’t om een wereldreis te maken?! Of ’t nu letterlijk een jaar een reis om de wereld is of ‘maar’ een paar maanden intensief rond reizen; als je langer weg gaat, vergt dat wel wat voorbereiding. Er zijn ook best wat zaken waar je zo 1-2-3 misschien niet aan denkt, maar die toch wel goed zijn om te weten of te regelen. Ik zet 10 tips voor een goede planning van die gave wereldreis voor je op een rijtje:

1. Maak een grove route planning.
Als je een langere reis plant, wil je waarschijnlijk het liefste zo min mogelijk vastleggen of regelen. Go with the flow :-) . Je ziet wel. Je ontkomt er alleen niet aan een beetje na te denken over de bestemmingen en de tijd die je er ongeveer wilt blijven. Zeker als je richting Azië, Afrika of het Midden-Oosten gaat, waar je veelal visa nodig hebt om een land binnen te komen. Nu kun je vaak ook wel een visum on arrival krijgen, maar dan moet je wel ongeveer weten hoelang je ergens wilt blijven. Je hoeft dus echt geen compleet uitgewerkte Excel te hebben, maar het is wel handig om een beetje te weten hoe of wat.


2. Budgetteer ruim!
Klinkt misschien logisch, maar er zijn genoeg reizigers die van een minimaal bedrag uit gaan, hun backpack opslingeren en gáán. Toch jammer, want geheid dat je op reis van alles tegen komt dat je niet gebudgetteerd hebt in dat strakke kostenplaatje. En als je één ding toch wilt vermijden op zo’n reis, is het wel dat je iets moet laten schieten omdat het te duur is. Ik zou zelf nog eerder een half jaar langer door sparen dan eerder gaan en budgettair geen lucht hebben.


3. Deel je wachtwoorden en belangrijke papieren.
Ja, niet met de wereld natuurlijk ;-) , maar met bijvoorbeeld je ouders of een goede vriend. Op die manier kan er altijd iemand die je vertrouwt bij bijvoorbeeld je rekening. Je weet maar nooit. Het is ook handig om jezelf kopieën van belangrijke papieren te mailen, zodat je daar altijd bij kunt. Kopie van je paspoort, rijbewijs, verzekeringpasje; dat soort dingen.


4. Check je verzekering.
Als je langer dan 60 dagen buiten Nederland bent, moet je een zogehete ‘lang op reis verzekering’ af sluiten. Inmiddels heb je daar verschillende aanbieders in, dus het loont wel om alles even goed op een rijtje te zetten. Kijk ook goed na wat er gebeurt als je langer dan een jaar weg bent of een beroep op je verzekering moet doen ten gevolge van een extreme sport. Daar zitten we andere voorwaarden en regeltjes aan.


5. Eigen huis perikelen.
Het lijkt haaks op elkaar te staan: een eigen huis hebben en toch een wereldreis willen maken, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt er voor kiezen je huis bijvoorbeeld tijdelijk onder te verhuren. Pas wel goed op met schimmige contracten; beter is het om wat bemiddelingskosten te betalen en de verhuur via een officiële verhuurder te laten lopen. Check wel goed wat het onderverhuren voor jouw persoonlijke situatie betekent; zo kun je in veel gevallen geen aanspraak meer maken op de hypotheekrenteaftrek. Toch goed om te weten.


6. Vaccinaties en malariapillen.
Een wereldreis betekent toch wel vaak flink wat vaccinaties en in veel gebieden ook malaria. Om de kosten nog een beetje binnen de perken te houden, kun je het jaar vóór je vertrekt al vast een aanvullende verzekering afsluiten. Bepaalde vaccinaties zijn jaren geldig, dus die kun je dan mooi declareren ;-) . Malariapillen kunnen duur uit vallen…De meest betaalbare opties zijn Lariam en Doxycycline. Dit tweede middel is eigenlijk een antibioticum, maar wordt ook gebruikt voor malariapreventie. Check wel goed bij de GGD of het geschikt is in de gebieden waar je heen reist, want er zijn bepaalde malariagebieden waar de malariamug resistent is voor Doxycycline.


7. Sla goed in!
Qua handige en praktische spullen bedoel ik. Denk aan een zaklampje, dunne handdoekjes, mesje, gevulde (!) EHBO kit, dompelaar, geïmpregneerd muggennet, poncho’s en voor de ladies onder ons: tampons, wattenschijfjes en andere verzorgingspullen. Het is gewoon in sommige landen echt niet te krijgen.


8. Check je paspoort.
Voor veel verre bestemmingen moet je paspoort nog minimaal 1 jaar geldig zijn. Als je langer weg gaat is het dus wel goed om de verloop datum even te checken. Is dat net binnen het jaar dat je weg gaat, zou ik het risico niet lopen en meteen een nieuwe aanvragen. En ow ja; betaal dan een paar cent meer voor een zakenpaspoort. Dan krijg je meer pagina’s in je paspoort voor alle stempels die je gaat verzamelen 8-).


9. Klimaat.
Ook een goede om van tevoren goed te bekijken. Als je langer weg gaat, heb je heus niet overal stralend mooi weer, maar dat wil je natuurlijk wel het liefste zo veel mogelijk! In bepaalde landen zijn er bijvoorbeeld maar 3 droge maanden en in andere landen is het het hele jaar vrij stabiel qua temperatuur. Goed om globaal van tevoren de route uit te stippelen en uit te rekenen wanneer je waar precies bent. Op die manier kun je toch een beetje rekening houden met het klimaat.


10. Sla beperkt Lonely Planets in.
Als je een jaar weg gaat, doe je misschien wel 20 landen aan of zelfs meer. Om nou 20 Lonely Planets in je backpack te proppen schiet natuurlijk ook niet op. Het ligt een beetje aan de bestemmingen die je kiest, maar meestal kun je op reis ook wel een Lonely Planets komen. Zeker in grotere steden. Ik zou dus maar een paar Lonely Planets van tevoren inslaan en meenemen. De rest komt later wel.  

Heb jij nog een aanvullende tip??

#reizen #backpacken #reistips #wereldreis

6 reacties

  • Tikva

    30 juli 2014 om 08:22

    We hebben in 2007-2008 een wereldreis gemaakt van 9 maanden. Wat betreft budgetteren zou ik zeggen stop je budget in hokjes. Je kunt best wel een krap budget hebben voor je dagelijkse dingen maar heb daarnaast dan een apart potje voor bijzondere ervaringen. Zo voelen mooie dingen zoals duiken, gibbon experience of een keer een gaaf hotel echt als een cadeautje terwijl het anders op dagbasis weinig verschil maakt.

    Andere aanvullende tip lees veel reisblogs, leuke voorpret en zo kom je achter bijzondere plekjes, gave hotels etc. Maar een schriftje of word bestandje om alle leuke dingetjes die je lees vast te leggen en eenmaal in het land kan je daar weer eens naar kijken. Op reis krijg je vaak ook de beste tips van andere reizigers.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Tikva

      30 juli 2014 om 15:14

      Goede aanvullingen!!

  • nancy alexander

    30 juli 2014 om 08:46

    Tegenwoordig zijn lonely planets ook verkrijgbaar als e book. Zet ze in een cloud of een usb stick. Problem solved...en..ze zijn ook nog eens goedkoper dan de normale papieren versie. Je kunt ook kiezen voor bepaalde hoofdstukken ipv het hele boek.

    Beantwoorden

    • Reismeisje nancy alexander

      30 juli 2014 om 15:14

      Das een goede tip inderdaad!!

  • Reizigersblog

    30 juli 2014 om 10:07

    Handige tips. Wat betreft het budget, lijkt het me toch lastig om een budget vast te stellen.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Reizigersblog

      30 juli 2014 om 15:14

      Ja, is ook wel beetje koffiedik kijken ;-), maar met googlen en blogs lezen kom je toch wel een heel eind.

  • Sandra

    30 juli 2014 om 16:01

    Ik ben ook al een hele tijd bezig met sparen. Ik wil een echte reis om de wereld maken, van het noorden van Canada naar het zuiden van Chili en dan via Hawaii naar Australië. Of zoiets. In ieder geval een reis om de wereld! Ik vind alleen het 'eigen huis' nog wel een ding... Ga ik eerst verkopen en dan weg? Of ga ik inderdaad onderverhuren? Houd ik het huis aan en budgetteer ik dat mee in mijn spaarplan.... Lastig!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Sandra

      31 juli 2014 om 07:04

      Jee, wat gaaf joh! Echt te gek. Tja. Hangt een beetje af denk ik van hoe belangrijk je 't vindt om je huis aan te houden...Maar gaaf dat je deze plannen hebt hoor!!

  • Vera

    31 juli 2014 om 04:47

    Goede tips, ook over het wachtwoorden delen met iemand. Wel wil ik aanraden geen inlog gegevens/ pincodes van de bank met iemand te delen. Dit kan voor problemen zorgen mocht er (door iemand anders dan degene met wie je gedeeld hebt) fraude gepleegd worden. Denk aan bijv skimming. Een veiliger manier is een volmacht regelen bij de bank. Je geeft dan bij de bank aan wie er over je rekening mag beschikken in geval van nood!

    Beantwoorden

  • Marcella

    04 augustus 2014 om 11:50

    Leuk om te lezen, goeie tips! Ik was 2x een maand op reis en ik had 5 weken verlof (2011 en 2014), maar ik zou nu wel wat langer weg willen. Ik denk nu eerst aan een week of 8. En dan naar Australië, echt een droombestemming. Wij moeten in februari een nieuw paspoort helaas. Jammer van de stempels!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Marcella

      04 augustus 2014 om 12:13

      Ai dat is jammer ja ;-)

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.