10 persoonlijke tips voor het maken van een wereldreis

Reismeisje 28 november 2016

Wereldreis tips 1

Regelmatig schrijf ik artikelen met tips voor het maken van een wereldreis. Specifieke tips veelal over bijvoorbeeld budget en wereldreizen, hoe je de route van je wereldreis bepaalt of waar je qua praktische zaken thuis aan moet denken. Voor wij op wereldreis gingen, had ik zelf veel behoefte aan dit soort informatie. En dus probeer ik, nu we terug zijn, zelf zo veel mogelijk te delen. Ik heb echter nog niet eerder een artikel geschreven over wat wat mij betreft de allerbelangrijkste tips zijn als je van plan bent een wereldreis te gaan maken Lachen. Of überhaupt langer te reizen. Vandaag geef ik je dus 10 van mijn meest belangrijke en handige tips voor als je aan de vooravond van die ene gave, langere reis staat. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

1. Start ruim van tevoren. Natuurlijk zijn er mensen die vrij ad hoc beslissen dat ze een wereldreis gaan maken. En als je een redelijke financiële buffer hebt, niet zo gebonden bent en wel tegen wat onzekerheid kunt, is dit natuurlijk ook een prima manier. Toch zou ik zelf aanraden wat langer naar een wereldreis toe te werken. Het geeft je meer tijd om te sparen, praktische regelzaken in kaart te brengen en al vast wat na te denken over de landen die je wilt gaan bezoeken. Zo is die wereldreis bij ons lange tijd echt een droom gebleven. Iets dat we zeker ooit wilden gaan doen en op een bepaalde manier naar toe werkten, maar langere tijd niet heel concreet werd. Uiteindelijk heeft die langere aanloop bij ons zeker geholpen om de stad daadwerkelijk te zetten.

2. Spaar 20% meer dan je budgetteert. Het ligt een beetje aan de route van je wereldreis, maar over de lijn genomen geef je toch snel meer uit dan je gepland had...Zuid-Amerika sloten we financieel heel ruim in ons jasje af, maar in de South Pacific zijn we er ook weer riant overheen gegaan Onbeslist. Wel bewust overigens. Er waren simpelweg meer eilanden die we wilden bezoeken, we hebben onverwacht al het vervoer in die regio met het vliegtuig gedaan en we besloten een aantal duurdere tourtjes te doen. Uiteindelijk balanceerde het allemaal wel weer uit, maar ik wil er maar mee zeggen dat je tijdens een langere reis altijd in een situatie komt waarin er meer leuks te doen is dan je origineel hebt gebudgetteerd. Keuzes maken moet je toch, maar ik zou ook zeker aanraden zo'n 20% meer te sparen dan je echt denkt uit te gaan geven. Dat reist relaxter en maakt dat je her en der toch die extra gave dingen kunt doen.

Wereldreis tips route

3. Plan je route niet. Of nauwelijks. Natuurlijk hebben we van tevoren wel nagedacht over de landen die we graag wilden gaan bezoeken. Zeker in relatie tot het beste seizoen. En dat het geografisch een beetje logische landen waren Knipogen. Maar daar hield het dan ook wel grotendeels mee op. Die vrijheid om onderweg gewoon te kunnen beslissen waar je heen reist, hoelang je op een plek blijft en welke nieuwe bestemmingen je onverwacht toe wilt voegen, vond ik echt de max! Zo ontzettend luxe! Ik zou dan ook zeker aanraden een reisschema zo veel mogelijk los te laten en te reizen hoe het komt.

4. Boek geen round-the-world-ticket. Een beetje in het verlengde van bovenstaande. Een zogeheten round-the-world-ticket maakt dat je over het algemeen een prima prijsje betaald voor een x aantal vliegtickets. Als je diezelfde tickets los gaat boeken, zul je zeker weten meer betalen. Het probleem met die round-the-world-tickets is echter dat je verplicht bent in een bepaalde richting te vliegen (linksom de wereld over of vice versa), het aantal vluchten vast staat en de plekken van waar je gaat vliegen ook. Dat maakt je dus meteen best inflexibel...Die paar keer dat wij wel een vlucht geboekt hadden staan, was het toch een beetje haasten om ergens te komen en voelde het niet heel relaxt of zo. Ondanks dat je dus wat meer kwijt bent als je losse vliegtickets boekt, weegt de flexibiliteit en vrijheid die je er mee 'koopt' voor mij zwaarder.

Wereldreis tips backpack

5. Neem een backpack van maximaal 65-70 liter mee. Voor we op wereldreis gingen, leek 't me best wel een uitdaging om al mijn spullen in een backpack te krijgen. Een backpack van 65 liter. Niet heel klein, maar ook zeker niet groot. Ik moest heel duidelijk keuzes maken in spullen die ik mee kon krijgen. Zeker ook omdat je als backpacker veel praktische spulletjes mee wilt nemen. Achteraf heb ik echter helemaal niets gemist! Sterker, je raakt zo snel gewend aan relatief weinig kleren, een paar slippers en een minimaal gevulde toilettas. En tijdens al die reisdagen was het bovendien heel fijn om niet met een al te grote, zware tas te hoeven slepen. Heerlijk Lachen! Ik zou dan ook zeker aanraden voor een niet al te grote backpack te gaan en minimalistisch te pakken. It will do.

6. Neem een wat oudere telefoon mee. Gerben en ik hadden beiden een iPhone mee op reis. Een oud besje, met een lichtelijk zwakke batterij, maar verder een prima ding. Bewust ook, omdat we er eigenlijk wel van uit gingen dat 't ding een keer gestolen zou worden of op z'n minst veel te verduren zou gaan krijgen. Dat eerste gebeurde, gelukkig, niet, maar dat tweede inderdaad wel. Ik was echter wel reuze blij dat ik mijn iPhone bij me had, want wat was het leuk om het thuisfront zo overal heel makkelijk op de hoogte te kunnen houden! Zeker in Zuid-Amerika was vrijwel overal wifi en was ik regelmatig aan het Facetimen met familie en vrienden. Superleuk!

7. Zorg dat je altijd wat USD op zak hebt. Vanaf Schiphol hebben we een stapeltje dollars mee genomen. Dat doen we wel vaker als we op reis gaan en met reden. Die dollars hebben ons regelmatig gered! Als we weer eens geen fatsoenlijke pinautomaat konden vinden, een pasje niet werkte of je maar heel beperkt geld op kon nemen. We zijn uit Nederland vertrokken met $700 extra in contanten op zak. Natuurlijk verdeeld over onze geldbuideltjes en her en der wat losse flappen. You never know Knipogen. Gaandeweg waren we door de dollars heen en hebben we dit elke keer, waar we konden, aangevuld. Ergens voelt het niet helemaal lekker om zo veel cash op zak te hebben, maar ik zou 't toch echt aanraden. Dollars worden nu eenmaal vrijwel overal aangenomen.

Wereldreis tips visa

8. Zoek goed uit hoe het zit met visa. Als je weet dat je naar een bepaald land gaat reizen, doe dan even goed onderzoek naar hoe het zit met visa en eventuele andere regeltjes. Soms valt het mee, maar soms kun je ook voor minder leuke verrassingen komen te staan en kost het serieus tijd en moeite om iets geregeld te krijgen. En belangrijker; blijkt aan de grens dat je dat hele proces al voor je het land in wilde had moeten regelen...Zo wisten wij bijvoorbeeld niet dat we een visum voor Suriname nodig hadden. Suriname! Door heel Zuid-Amerika hopten we op de bonnefooi van land naar land en in deze oude Nederlandse kolonie hadden we ineens een visum nodig. Goed om van tevoren uit te zoeken.

9. Reis in het moment. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar ik kan 't niet anders verwoorden. Geniet van de reis die je maakt en leef in het moment zelf. Er waren het afgelopen jaar zeker momenten waarop ik dat zelf niet echt deed. Met mijn hoofd al weer in het volgende land zat of over dingetjes thuis aan het nadenken was. Zonde, want de tijd vliegt voorbij! Voor je het weet ben je weer terug en is die gave reis alleen nog een herinnering. Probeer echt van elk moment te genieten en niet te ver vooruit te kijken.

10. Reis zo veel mogelijk over land. In de South Pacific ging dit natuurlijk niet Tong uitsteken, maar verder hebben we een heel groot deel van onze wereldreis lekker over land gereisd. Uren in hobbelende bussen, in de achterbak van een oude pick up en zelfs wandelend door gebracht. Op dat moment zelf is het niet altijd een feestje, maar het maakt wel echt dat je een land veel meer beleeft. Je ziet het landschap veranderen, de mensen gaan er anders uit zien en je komt heel makkelijk in contact met locals. Een wereldreis is bovendien ideaal om over land te reizen, omdat je niet gebonden bent aan een strikt aantal weken. Maak daar gebruik van!

Dat zijn 10 tips die ik je mee kan geven uit mijn eigen ervaring afgelopen jaar. Man man, wat is de tijd toch voorbij gevlogen. Vertel, heb jij nog handige tips? Heb je hier iets aan voor een eventuele langere reis die gepland staat? Hope so!

#wereldreis #RTW #reizen #reistips #backpacken

6 reacties

 • Jeroen

  28 november 2016 om 14:55

  Was zelf van plan ten alle tijden een ruime buffer te hebben om van waar dan ook ter wereld zo snel mogelijk naar huis te kunnen mocht daar wat gebeuren. Desnoods eerste klas of hoger...

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   29 november 2016 om 07:23

   Hoi Jeroen, check even goed de voorwaarden van je reisverzekering, maar goede kans dat je hierop ook gewoon direct naar huis toe kunt (mogelijk ook wel eerste klas) in het geval van een calamiteit.

   Beantwoorden

   • Jeroen gerben

    29 november 2016 om 11:25

    Hmm goede... Ik ga er eens naar kijken maar ga het er niet op gokken. Als ik het later terug kan krijgen is het alleen maar mooi meegenomen, kan ik daarna weer verder waar ik gebleven was :-)

    Beantwoorden

 • Sanne

  28 november 2016 om 17:22

  Ik volg sinds kort de vlog steps to wander op YouTube. Zij vertalen jou 9e tip als: be where your feet are. Mooie uitspraak, ook als je niet op reis bent!

  Beantwoorden

  • gerben Sanne

   29 november 2016 om 07:24

   Hoi Sanne, leuke tip. Klinkt makkelijk maar dat is het lang niet altijd!

   Beantwoorden

 • Linda | travellersoftheworld

  28 november 2016 om 17:34

  Goede tips! Ga ik zeker meenemen als wij gaan. Wij willen over ruim anderhalf jaar, dus hebben nog lang zat

  Beantwoorden

  • gerben Linda | travellersoftheworld

   29 november 2016 om 07:25

   Hoi Linda, dat duurt nog even maar echt, voor je weet is het o ver! Veel plezier met de voorbereidingen!!

   Beantwoorden

 • John

  28 november 2016 om 17:37

  Ik ben momenteel bezig met de voorbereidingen voor mijn wereldreis, alleen zit ik nog met een vraagje!

  Ik wil graag over land reizen maar bij veel landen heb je een bewijs nodig dat je het land weer verlaat! Hoe hebben jullie dit opgelost? Ik ben van plan naar ZO Azie en Zuid Amerika te reizen.

  In ieder geval bedankt voor de tips!

  Beantwoorden

  • gerben John

   29 november 2016 om 07:28

   Hoi John, In veel gevallen is dit zo wanneer je op de luchthaven aan komt. Wanneer je over land reist dan wordt hier in de praktijk zelden naar gevraagd. Althans, niet in de werelddelen die jij noemt. Mijn tip zou zijn om dit alleen te regelen voor de lanen waarop je vliegt. In deze gevallen kun je een busticket het land uit kopen, dat kost je meestal niet zoveel. Of je boekt een low budget ticket het land uit. Bijvoorbeeld naar een buurland, dat kost je meestal ook niet meer dan twee tientjes. En voor de andere landen kun je dan het beste even rond vragen aan andere reizigers of zij er naar gevraagd werden bij de grens. Dikke kans van niet!

   Beantwoorden

 • Nathalie

  28 november 2016 om 19:25

  Bedankt voor de tips! Ben benieuwd of je ook nog tips hebt over het type schoon? Lees: geen zin om grote wandelschoenen mee te nemen voor maar een aantal heftige hikes... Gaat met namen om reizen naar Azie, maar ook wel landen als Japan, Nepal en de Mongolie Express.

  Thanks!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Nathalie

   29 november 2016 om 08:38

   Zekers. Trailrun schoenen :-). Zoek er maar eens op. Zijn heel licht, klein en lopen perfect!

   Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  28 november 2016 om 22:09

  Goede tips! Zo'n wereldreis zonder plan begint toch wel een beetje te kriebelen - misschien moet ik er toch maar een keer aan gaan geloven :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   29 november 2016 om 08:38

   Ha! Zekers aan te raden Dominique :-)!

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.