10 coole weetjes over New York

Reismeisje 12 oktober 2013

New York city

Laatste update: september 2020

New York City. De meest bezongen stad. Naast romantisch Parijs misschien Knipogen. New York appelleert bij veel mensen aan het gevoel van vrijheid. Het droomleven dat je kunt creëren. Ook al is het leven vandaag de dag in New York City voor veel mensen niet bepaald meer een droomleven... Dat viel me tijdens mijn bezoek aan de stad op. Dat veel mensen er 2 of soms zelfs 3 banen hebben om überhaupt in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Wat heb je dan eigenlijk voor leven? Heftig lijkt me dat... Er is zó veel over New York City te vertellen. In dit artikel een aantal coole weetjes over the big apple!

#1 New York City heeft een Nederlandse oorsprong. In 1625 bouwde de West-Indische Compagnie een fort op het eiland Manna Hatta, in de monding van de Hudson rivier. De nederzetting die er ontstond werd Nieuw-Amsterdam genoemd. Rond 1653 groeide de nederzetting uit tot een heuse stad. Als 'hoofdstad' van de kolonie Nieuw-Nederland. Dit duurde voort tot de jaren 70 van de 17de eeuw. Toen namen de Engelsen het gezag daar over en werd Nieuw-Amsterdam hernoemd naar New York. 

#2 Meer inwoners in New York City komen van buiten de Verenigde Staten. De stad New York is een ware smeltkroes van culturen en nationaliteiten. In het straatbeeld is dat al enorm zichtbaar. Maar wist je dat maar liefst 35-36% van de inwoners van New York City afkomstig is van buiten de Verenigde Staten? De totale bevolking van de stad New York bestaat trouwens uit zo'n 9.5 miljoen inwoners. 9.5 miljoen!

#3 New York City is één van de veiligere steden in de Verenigde Staten. Je verwacht het misschien niet, maar sinds ongeveer 2005 neemt het percentage misdrijven in de stad New York gestaag af. Van de grotere steden in de Verenigde Staten is New York City zelfs één van de meest veilige steden (op basis van criminaliteit).

#4 New York City is dé originele pizza stad. De allereerste erkende pizzeria die in de Verenigde Staten werd geopend, bevindt zich in de stad New York. In 1905 opende pizzeria Lombardi's haar deuren. En je kunt er vandaag de dag nog steeds terecht voor een pizza Knipogen.

#5 Veel musea zijn gratis. Iets waar ik tijdens mijn bezoek aan New York spontaan achter kwam. Veel van de musea en exposities die je in New York City vindt, zijn gratis en voor niets te bezoeken. Wel is het zo dat dit veelal voor bepaalde dagen in de week geldt en dat er soms bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Check dat dus goed van tevoren.

#6 Gele taxi's zie je beter. Je kent het bekende plaatje wel; de geel gekleurde taxi's in New York City. Heb je je ooit afgevraagd waarom ze geel zijn? De oprichter van het allereerste taxibedrijf in New York City had ergens gelezen dat het menselijk oog gevoelig is voor de kleur geel. Waarop hij besloot al zijn taxi's in datzelfde geel te laten verven. Tja. 

#7 Het Empire State Building op rennen. Dit iconische gebouw heeft maar liefst 1.576 treden. Het is een enorm gebouw. Elk jaar wordt er een hardloop wedstrijd georganiseerd, waarbij deelnemers zo snel mogelijk die bijna 1.600 treden op moeten zien te rennen. Het record staat op 9 minuten en 33 seconden!

#8 Het Vrijheidsbeeld was een Europees cadeau. Het bekende Vrijheidsbeeld is niet door de Amerikanen zelf gebouwd, maar was een Frans cadeau. In de laatste helft van de 18de eeuw deed de Franse regering het Vrijheidsbeeld aan de Amerikanen cadeau als teken van vriendschap. Niet wetende dat het later zo'n iconisch beeld voor de Amerikaanse cultuur zou worden Knipogen.

#9 Straatmuzikanten doen auditie. Als je wel eens door de metro tunnels in New York City bent gelopen, heb je ongetwijfeld de straatmuzikanten horen spelen. De één nog beter dan de ander. Om hier te mogen spelen moeten de muzikanten zelfs auditie doen. Dat gaat een beetje ver, vind je ook niet?

New York station

Reistips voor New York City

Tot slot nog een aantal reistips voor 'the city that never sleeps':

☛ New York City is eigenlijk leuk in alle jaargetijden. Hoewel de lente en zomer het natuurlijk fijner en gemakkelijker maken om er in de stad op uit te gaan, vind ik de winter in New York bijvoorbeeld ook erg aan te raden. Een magisch sfeertje heeft de stad dan. Plus dat vliegtickets richting New York City in het najaar én de late winter een stuk goedkoper zijn. Je boekt een vliegticket naar New York vanaf 350 euro retour. De beste vliegtickets naar New York vind je hier

☛ Ben je op zoek naar een leuk hotel in New York City? Een gemiddeld middenklasse hotel boek je, in het centrum, al vanaf €85 per nacht. Bekijk hier de hotels in New York

☛ Let op; voor een bezoek aan de Verenigde Staten heb je een visum nodig. Een zogeheten ESTA. Dit dien je vóór je vertrek te regelen en online aan te vragen. Regel je visum voor de VS hier

☛ Zin om je van tevoren wat in te lezen en tijdens je verblijf een goede reisgids bij de hand te hebben? Ik reis altijd met de Lonely Planet; een reisgids bomvol handige tips qua transport, tourtjes, accommodaties en restaurantjes. Je vindt de Lonely Planet van New York City hier

Tot slot: op de landinformatie pagina van de Verenigde Staten vind je allerlei informatie over de beste reistijd, klimaat, feestdagen en reisbudget.

 Bronvermelding weetjes: Wikipedia, Wikikids, NRC, Lombardi's. 

@Verenigde Staten #reizen #New York #verenigde staten #Noord-Amerika #reistips #stedentrip

10 reacties

 • Eva

  30 december 2014 om 13:46

  haha leuke weetjes heb er een paar in mijn spreekbeurt gezet tof!!

  Beantwoorden

 • Nikita

  13 maart 2016 om 20:39

  Leuke weetjes!
  Kan ik goed gebruiken voor mijn insta acc ( :
  Thnx

  Beantwoorden

 • mats

  04 april 2016 om 17:40

  leuke wwetjes heb er een paar gebruikt voor mijn werkstuk

  Beantwoorden

  • loesje mats

   25 april 2018 om 15:50

   ik ook!

 • Shevaun

  04 juni 2016 om 10:48

  Leuke weetjes ik heb er een paar gebruikt voor mijn Engelse spreekbeurt over New York!

  Beantwoorden

 • elano

  03 december 2016 om 11:24

  handig die weetjes ik heb ze goed kunnen gebruiken voor mijn werkstuk.

  Beantwoorden

 • Pablo

  27 maart 2017 om 09:25

  Te gekke weetjes heb een 9 voor mijn presentatie. Thanks

  Beantwoorden

 • Anoniempje

  23 april 2018 om 14:52

  grappige weetjes, ik zet er een paar in mijn werstuk!

  Beantwoorden

 • Fiene

  14 juni 2018 om 13:34

  grappige weetjes! heb de meeste gebruikt in mijn spreekbeurt! :-)

  Beantwoorden

  • biem Fiene

   22 juni 2018 om 08:48

   fijn voor jou je had zeker een 1

 • biem

  22 juni 2018 om 08:46

  biem

  Beantwoorden

 • biem

  22 juni 2018 om 08:46

  biem

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.