Welke focuspunten kies ik op mijn camera bij reisfotografie?

23 juni 2017

focuspunten 2852

In een vorig artikel ben ik dieper ingegaan op vijf redenen die er voor zorgen dat de focus van je camera niet goed is. 5 redenen dus die er voor zorgen dat je uiteindelijk achterblijft met een foto met bewegingsonscherpte. En dat is jammer, vooral als het in potentie een topfoto had kunnen zijn of wanneer je denkt een topfoto te hebben gemaakt maar er naderhand bij het bekijken ervan op een groot beeldscherm achter komt dat de foto toch net niet helemaal scherp is.

Een valstrik bij het toepassen van de regel van derden en autofocus is dat het onderwerp niet helemaal scherp is wanneer je het onderwerp buiten het midden van de camera plaatst (waar dus de focus zit). Wanneer je je onderwerp teveel aan de zijkant plaatst, neemt de camera automatisch een onderwerp in het midden, wat er voor zorgt dat niet je onderwerp, maar iets anders scherp is. En dat is natuurlijk net niet de bedoeling. Veel camera's hebben tegenwoordig een auto-lock functie. Dus een instelling waarmee je je focuspunt kunt instellen op je onderwerp. Wanneer dat onderwerp (of jij zelf) vervolgens beweegt richting de zijkant van het beeld, schuift het focuspunt vervolgens mee. Dit kan heel handig zijn, met name bij bepaalde onderwerpen die heel grillig bewegen, bijvoorbeeld dieren of bij bepaalde sporten. In sommige gevallen kan de camera echt beter en sneller focussen dan jij dat zelf kunt.

focuspunten 6693

Focuspunten

Wanneer je fotografeert met een spiegelreflexcamera, vooral wanneer het een recent model is, kun je kiezen uit meerdere focuspunten. Bijvoorbeeld 1, 5, 7, of 51. Het is aan te raden hier zelf mee te spelen en te kiezen voor het aantal punten waar jij zelf goed mee uit de voeten kunt. Zelf laat ik de camera nooit kiezen. Het gebeurde me te vaak dat de camera het verkeerde onderwerp koos en ik met lege handen achterbleef. De kans is groot dat je het aantal focuspunten gebruikt bij al je fotografie. Zelf heb ik twee voorkeursinstellingen die ik heb weggestopt op een knop op mijn camera waar ik makkelijk bij kan. De eerste is meerdere focuspunten, die ik in veel allround situaties gebruik. Bijvoorbeeld bij landschapsfotografie. De tweede is één focuspunt, die ik gebruik wanneer ik een portretfoto of een foto van een dier wil maken. Ga ik bewust voor vogels, dan kies ik de auto-lock functie. Wanneer de vogel wegvliegt heb ik dankzij dit stukje technologie een betere kans deze alsnog goed in beeld te krijgen.

focuspunten 6910

Autofocus

Uiteraard heb ik de camera bijna altijd op de autofocus stand staan en dan in de continue mode. Dat betekent dat ik in hoog tempo een reeks afdrukken kan maken waarbij de lens zelf focust op het onderwerp dat ik kies. Manueel focussen doe ik eigenlijk nooit op reis. Daarvoor ben je op reis meestal net te laat, althans dat is mijn ervaring. Het zou kunnen dat ik dit onderdeel gewoon onvoldoende onder de knie hebt, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat je alles beter zelf kunt doen. Niet op het gebied van reisfotografie althans. Op bepaalde onderdelen moet je ook op die duur betaalde techniek kunnen vertrouwen. Ik heb alleen wel een uitzondering. En dat is wanneer ik foto's maak van de sterrenhemel. Dan zet ik de focus op oneindig en fotografeer ik er op los. Ik denk dat de single of continu modus in de automatische stand de meest gebruikte optie is voor fotografen en ik je die ook zou aanraden. Het werkt gewoon goed; je hebt zelf alle controle en bent zo snel als je kunt zijn. Wanneer je zelf wilt focussen (dus de lens scherpstellen met behulp van je eigen hand) ben je op reis in veel gevallen simpelweg te laat, het moment is al weg. En met auto-lock kiest de camera te vak het verkeerde onderwerp. Dus mijn tip is: ga voor autofocus in de C of S stand (bij Nikon).

focuspunten 2901

 Op welke stand focus jij altijd met je camera?

#reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.