Tips & tricks voor je camera; exposure overrule

16 juni 2017

overexposure 2465

In een vorig artikel heb ik het al gehad over enkele basisinstellingen voor je camera. Denk aan het kiezen van een juiste sluitertijd, ISO-waarde en diafragma. Dat zin toch echt wel de instellingen die je wat mij betreft manueel onder de knie moet zien te krijgen om goede foto's te kunnen nemen. En het liefst ook nog snel en dus op gevoel. Maar er zijn nog meer tips & tricks die je kunnen helpen bij het nemen van een goede foto. Deze trucs gaan je helpen bij bijvoorbeeld een juiste belichting. Want zoals ik ook al heb aangegeven in een eerder artikel, fotobewerkingsprogramma's zijn tegenwoordig super handig en eigenlijk noodzakelijk om echt top foto's af te leveren. Je gebruikt het namelijk altijd wel voor iets kleins. Net iets meer kleur, schaduw of belichting. En dit is ook precies waar dit soort tools voor bedoeld zijn; ze maken een foto beter. Ze zijn dus niet bedoeld om een foto te redden van bijvoorbeeld overbelichting. En dat is precies waar deze tips & tricks wel op inspelen. Benieuwd waar ik het over heb? In dit artikel wil ik het hebben over het manueel overrulen van de settings voor je belichting.

Exposure compensatie. Veel digitale camera's hebben een knopje waarmee de de aangeraden exposure iets kunt aanpassen. Op de Nikon zijn dit een klein plusje en minnetje. Met behulp van deze knoppen kun je de settings van je camera overrulen, meestal met een derde of halve stops. Waarvoor dat handig is? Stel je voor, je bent in een ver land waar de kans groot is dat de zon veel en overdadig schijnt. Je ziet een persoon staan die je wilt fotograferen, maar diegene staat zodanig onder het afdak van het huis dat de zon half over zijn of haar gezicht schijnt. De camera heeft nu ontzettende moeite met deze situatie juist in te schatten. Moet hij nu juist over-, of onderbelichten? Je hebt een grote kans dat als je instelt op het licht, de hemel op de achtergrond veel te wit uitslaat. Kies je voor te donker, dan is de kleur van de hemel juist, maar zie je het gezicht van die persoon weer niet. In zo'n geval kun je de exposure van de camera aanpassen en kiezen voor een wat te donkere exposure, die de camera dan zal overbelichten met het aantal stops dat jij zelf handmatig hebt gekozen. Hierdoor blijft de achtergrond redelijk goed van kleur en worden donkere plekken opgelicht. Dat zorgt er voor dat je, mits je de juiste settings heb gekozen, ook het gezicht van deze persoon goed kunt zien.

Toegegeven, het niet altijd de allermooiste foto's omdat goed en mooi licht bij een foto wat mij betreft vaak veelbepalend is. In dit geval moet je toch heel wat moeite doen om dit goed te krijgen, terwijl je eigenlijk wilt dat het licht van zichzelf al fantastisch is. En bovendien vergt het enige oefening, maar het kan je in sommige gevallen zeker helpen bij het maken van lastige foto's waarbij er sprake is van donkere en lichte partijen. En heel vaak lukken de foto's ook wel goed. Om je een aantal voorbeelden te geven waarbij overexposure compensatie kan helpen, laat ik je hieronder een aantal foto's zien waarbij je de instellingen van je camera redelijk goed moeten staan omdat je anders ergens concessies moet doen. Hier komen ze.

overexposure 2693

Dit is een geval waarbij, wanneer je instellingen niet goed staan, driekwart van de Koran volledig zwart uitslaat. Of anders het witte deel overbelicht wordt en dus veel te licht uitslaat. EN dat hangt vooral ook af van waarop en met welke instellingen je het licht meet met je camera. Richt je je focuspunt op het lichte deel, dan zal je camera aangeven dat je je foto donkerder moet maken. En vice versa. Overexposure kan in dit geval helpen de donkere foto iets lichter te maken zodat zowel donkere als lichte tinten beter bewaard blijven.

overexposure 5092

Zelfde verhaal hier. Qua belichting is dit een erg lastige foto omdat de man half in de schaduw zit en bepaalde delen daardoor donkerder en andere juist lichter uitslaan.

overexposure 2726

Hier hetzelfde verhaal. Je wilt ook hier de donkere delen niet zo donker dat je de ruimte om de persoon heen niet meer ziet.

Pas jij zelf ook wel een overexposure compensatie toe?

#reizen #backpacken #reisfotografie #fotografie

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.