The story behind the Mennonites

30 maart 2016

fotografie GvdW 5312

Het is maart 2015 en Wendy en ik zijn op vakantie in Belize. We zijn in een klein Maya dorpje om op zoek te gaan naar macaws; je weet wel, van die mooie rood met blauwe ara’ s. De zon gaat langzaam onder en we komen net terug van onze trip en lopen door een klein dorpje met rieten daken, verscholen in de jungle. Dan ineens komt daar een blanke man met rieten hoedje en paard en wagen voorbij. Achterop zitten twee kleine kinderen die ook geschrokken om kijken. Hey, dat lijken wel Amish! Wat doen die hier? Wat blijk!t? Er leven meerdere Mennonieten in Belize, een gemeenschap die sterk lijkt op de Amish. En dus ook hier in de middle of nowhere in centraal Belize leven! Daar willen we meer van weten Lachen.

Op bezoek bij Mennonieten. Dus reizen we af naar Little Belize in het uiterste Noorden van Belize. De Mennonieten zijn een behoorlijk gesloten gemeenschap en dus hebben we een gids nodig om met ze in contact te komen. Dat lukt, want onze gids koopt geregeld meloenen bij ze en heeft wel eens eerder toeristen meegenomen om kennis te maken met hun cultuur. Wij hebben echter onze zinnen gezet op hier een nachtje te slapen. Gaat ons nooit lukken volgens onze gids. Toch blijkt onze opzet al bij de eerste poging te slagen; we worden zelfs uitgenodigd om te overnachten bij een gezin Knipogen. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat we Duits met ze kunnen spreken. De Mennonieten zijn lang geleden uit Nederland verhuisd naar Duitsland. Via Rusland, Canada en Mexico zijn ze uiteindelijk terecht gekomen in Belize. Maar hun taal hebben ze behouden. Het wordt dus een groot succes, voor beide kanten.

Maar dan moet ik er natuurlijk nog een goede foto zien uit te persen. Heel gek hoe dat soms gaat, ik had eigenlijk al een foto in gedachten voordat we het dorp bereikt hadden. Ik stelde me deze “ cowboys”  voor, rijdend op paard en wagen over een verlaten landweggetje terwijl de zon langzaam onder gaat. Ik had niet al te veel tijd want “ onze”  familie zat min of meer op ons te wachten. Dus ben ik gaan posten bij de weg voor hun huis tot zich een geschikt moment zou voordoen. En daar is dus de bovenste foto uit voort gekomen.

Hieronder vind je nog twee foto's die ik heb weten te maken die overeen komen met wat ik in mijn mijn hoofd had. Ik denk de tip die ik sowieso wil meegeven, maar vooral wanneer je weinig tijd hebt: probeer van te voren te bedenken wat voor foto je wilt maken en ga daar voor. Doe wat vooronderzoek en zorg dat je de foto maakt die je wilt maken.

fotografie GvdW 5359

fotografie GvdW 5388

Spreekt het bezoeken van een Mennonieten of Amish gemeenschap jou aan? Of misschien heb je dat al wel eens gedaan?

@Belize @Midden-Amerika #reizen #reisfotografie #belize #little belize #backpacken

2 reacties

 • Margreet Pruis

  30 maart 2016 om 12:33

  Mooie foto's en een bijzonder volk ! Ik zag ze ook in Belize ! Ik mocht ze fotograferen, maar ze waren niet erg spraakzaam...ik probeerde in het engels, duits en nederlands een gesprek te voeren. Ze glimlachten , maar verder geen respons☺☺☺☺

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet Pruis

   30 maart 2016 om 14:46

   Bijzonder he? Het ligt inderdaad heel erg aan de specifieke gemeenschap waar je bent. We zijn ook bij een Mennonieten dorpje geweest waar ze inderdaad erg gesloten waren.

 • Jelena

  15 januari 2017 om 20:50

  Hoi! We zijn nu in Corozal en willen heel erg graag ook een dagje of twee een Mennonietendorpje bezoeken. Weet je toevalig of dan ook vanaf Corozal kan of echt het best vanuit Sarteneja? Hoe heb je het precies geregeld dat je daar ook een nachtje mocht slapen?
  Misschien kun je me een e-mail of zo schrijven. Dat zal ik echt enorm waarderen :) Ik lees je blog echt heel erg graag en krijg er veel inspiratie van voor onze Centraal-Amerika-reis :)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.