Reisfotografietips: welke apparatuur neem je mee?

24 februari 2017

artikel camera2 4304

Serieus. Voordat wij op wereldreis gingen heb ik me echt suf gepiekerd en geëxperimenteerd. Alles met als doel om te kijken welke apparatuur ik wel of juist niet moest meenemen in mijn fototas. Want terwijl backpacken je zo lekker flexibel maakt, is de keerzijde dat je ook maar een beperkt aantal spullen kunt meenemen. En in dit geval misschien ook: kopen Onbeslist. Want terwijl je op reis onderweg zo even een extra shirt of broek koopt, wordt het lastiger (en kostbaarder) om een nieuwe lens of andere camera aan te schaffen. Dus is het belangrijk dat je van tevoren de juiste spullen meeneemt.

Ik denk dat het redelijk veilig is te stellen dat een goede fotograaf, ongeacht zijn spullen, overal wel een goede foto maakt. Toch is het ontzettend belangrijk je apparatuur af te stellen op jouw persoonlijke omstandigheden en wensen. De belangrijkste vragen daarbij zijn: hoeveel ben je bereid mee te nemen (en uit te geven) en wat voor type/kwaliteit foto's je wilt (of denkt te willen) maken? Dit zijn wat mij betreft essentiële vragen die helaas soms erg moeilijk te beantwoorden zijn. Toch ga ik mijn best doen deze vragen stap voor stap af te pellen en je in meerdere artikelen tot de kern te laten komen op de vraag welke spullen voor jou van belang zijn. In dit artikel ga ik dieper in op de vraag hoeveel je mee zou moeten nemen.

artikel camera2 4323

Wanneer je backpackt, dan is de eerste stelregel dat je niet te veel meeneemt. Dat betekent dat alle camera-apparatuur past in een medium size rugzak waarmee je gemakkelijk over straat kunt. Voor welke rugzak ik heb gekozen kun je zien onder Mijn Gear. Maar formaat zegt ook niet alles, het gaat net zo goed om gewicht. Want terwijl je een vol gestouwde standaard 30 of 40 liter rugzak gemakkelijk optilt in je woonkamer, is dat anders wanneer je een jaar mee moet rondzeulen. En dan dan heb ik het ook over meerdaagse trekkings. Hikes van 8 á 10 uur per dag over pittige heuvels in Colombia en door moordende temperaturen in de Thar woestijn in de Indiase zomer. En ik geef je op een briefje dat je dit slecht handelt wanneer je slecht geslapen hebt en het gewicht je eigenlijk net wat te zwaar is Lachen. En het zou toch zonde zijn als je de camera of bepaalde lenzen thuis laat naar plekken waar je deze achteraf graag had willen gebruiken. Of dat je besluit die éne kilometer maar net niet meer te lopen omdat je die camera dan weer mee moet nemen. Op zo'n moment is de camera een blok aan je been geworden en is die dure camera die je speciaal voor deze reis hebt aangeschaft, juist een blok aan je been geworden. Dat zou zonde zijn toch?!

En wanneer je de juiste tas en de juiste spullen hebt gevonden, wees dan zelfs op reis nog selectief met wat je wanneer meeneemt. Vraag jezelf af of je je statief wel echt nodig hebt tijdens een stadswandeling rond het middaguur. Goede kans van niet, tenzij je er selfies mee wilt maken Tong uitsteken. Wat je wel of niet meeneemt tijdens een wandeling of een wandeling door de stad, is vooral een kwestie van ervaring. Net als het pakken van je spullen trouwens. Je ervaring van eerdere reizen leert je wat je wel en niet meeneemt op reis en wanneer je iets wel of niet meeneemt. En na voldoende ervaring zit je dan meestal goed. Een enkele keer zul je toch balen als je je statief niet bij je hebt terwijl je wel een mooie foto ziet met zonsondergang, maar dat is het risico van het vak. Omgekeerd geldt je ook niet blij wordt wanneer je iedere keer een tas vol spullen mee zeult terwijl je de helft niet gebruikt.

artikel camera2 4611

Tip: denk trouwens ook goed na wat je wel of niet meeneemt met het oog op veiligheid. En dan heb ik het niet over wat je meeneemt op reis, want vooral op een wereldreis kom je op zoveel verschillende plekken. Sommige daarvan zijn supersafe terwijl anderen dat een stuk minder zijn. Maar aangezien je zeker wilt kunnen fotograferen op die plekken waar het kan, moet je alles dus wel meenemen. Ik heb het meer over wat je op reis wanneer meeneemt. Wanneer je overnacht in veilig hotel, of je de beschikking hebt over een kluisje, dan zou ik bijvoorbeeld altijd je externe harde schijf, met daarop al je foto's van de reis, thuis laten. De kans dat je hotelkamer wordt leeggehaald lijkt me in de meeste gevallen kleiner dan dat je op straat wordt overvallen Lachen.

Wat neem jij allemaal mee aan fotoapparatuur op een lange (wereld)reis?

#reizen #fotografie #reisfotografie #backpacken

4 reacties

 • Cynthia

  24 februari 2017 om 08:06

  Voor mijn reis door Nieuw-Zeeland en Fiji heb ik een compactcamera van Canon met 20mp voor de standaard vakantiekiekjes, maar ook voor het fotograferen van wildlife (10x optische zoom, yeah). Daarnaast is mijn waterdichte gopro hero 4 ook in mijn daypack te vinden. Niet alleen om de waanzinnige natuur vast te leggen voor een video, maar ook om onder water te gebruiken in Fiji en om mijn eerste nachtfoto te maken van de melkweg in NZ met de night lapse functie. Is een actioncam ook niet iets voor jullie?

  Beantwoorden

  • gerben Cynthia

   24 februari 2017 om 19:09

   Hoi Cynthia, lijkt me een prima combinatie :-). Compact, veelzijdig en die zoom is ook niet verkeerd :-). En aan de GoPro zul je ongetwijfeld ook veel plezier beleven! Zeker onderwater. Ben wel erg benieuwd hoe die nachtfoto gaat uitpakken trouwens... Uiteindelijk denk ik niet dat het een combi voor mij zou zijn vanwege de kwaliteit, maar ik ben wel jaloers op het formaat en gewicht. En die actioncam komt er denk ik ook nog wel een keer. We doen het nu met een Nikon compactcamera. Daar kunnen we ook mee onderwater fotograferen en filmen. Veel plezier met de voorbereidingen!!

   Beantwoorden

 • Christ

  24 februari 2017 om 13:37

  Heb een Nikon d5500. Licht compact toestel die ook super mooi kan filmen. Daarbij een 18/300mm lens en een 10/24mm lens. Daar kan ik ook alles mee en gebruiken in alle omstandigheden. Ook een Carbon statief voor het gewicht.

  Beantwoorden

  • gerben Christ

   24 februari 2017 om 19:11

   Hoi Christ, lijkt op een combinatie die ik vroeger ook had. Niks mis mee! Goed dat je ook een statief meeneemt, die zul je toch geregeld nog nodig hebben. En die 18/300 is ook helemaal ok voor op reis! Goede keuze

   Beantwoorden

 • Marie-Lise

  25 februari 2017 om 14:32

  Ik zweer tegenwoordig bij mijn Fuji X-T10 en enkele lichte objectieven. Een verademing tegenover de zware Nikon D810!

  Beantwoorden

  • gerben Marie-Lise

   27 februari 2017 om 07:33

   Hoi Marie-Lise, wat leuk te horen dat jij ook helemaal fan bent van deze camera! Ik heb het inderdaad vaker gehoord.. Toch eens kijken of ik deze camera een keer kan uitproberen. Bedankt voor de tip, ga me er echt eens in verdiepen!

   Beantwoorden

 • Jeroen

  28 februari 2017 om 14:55

  Na jarenlang een volledige DSLR uitrusting te hebben meegezeuld gaat het roer nu echt om. In plaats van 2 body's en diverse lenzen ga ik naar 1 systeemcamera body (Fuji X-T2) en 2 of misschien 3 lenzen. Licht en kwalitatief erg goed!
  Heb mij daarnaast afgelopen dagen verbaasd over de kwaliteit van de foto's uit mijn Samsung telefoon. Echt bijzonder goed, vooral in moeilijke omstandigheden. Ik ga deze toch steeds vaker gebruiken. Nooit gedacht dat ik dat nog een keer zou zeggen maar afgelopen dagen in Parijs gebruikte ik net zo vaak de telefoon als de systeemcamera. Behalve dan als ik wat zoom nodig had.

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   02 maart 2017 om 17:44

   Hoi jeroen, Ik ben erg benieuwd naar je camera en de (on)mogelijkheden daarvan! Laat het me maar een keer zien :-)

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.