Reisfotografietips: hoe werk je met bewegingsonscherpte?

08 februari 2017

bewegingsonscherpte bkk 0894

Natuurlijk is het zo dat in de meeste gevallen een foto scherp moet zijn voordat je kunt zeggen dat je een goede foto hebt gemaakt. Ik heb er genoeg van; foto's die op het schermpje van je camera te gek lijken, maar op je computer onbruikbaar zijn, omdat ze toch niet helemaal scherp zijn. Al is er maar een tikkeltje bewegingsonscherpte te zien, zo'n foto kan bijna altijd in de prullenbak. Omdat je er simpelweg niets mee kunt. Scherpte in een foto is gewoon bijna altijd een must. Des te belangrijker is het om je camera goed te kennen en situaties te kunnen inschatten Lachen. Wanneer je camera op 1/40ste van een seconde staat en je onderwerp op de foto maakt net een beweging met zijn of haar armen, dan heb je een grote kans dat het onderwerp er niet goed op staat. Als je daarom van tevoren weet dat je mensen gaat fotograferen, laten we zeggen kinderen in een schooltje, dan zou ik aanraden de ISO-waarde van je camera iets op te schroeven zodat je een sluitertijd kunt hanteren van minimaal 1/200ste. Dan kun je er redelijk zeker van zijn dat je onderwerp scherp is.

bewegingsonscherpte iran 2781

Maar toch zijn er ook situaties waarbij het juist leuk is om bewegingsonscherpte te creëren Knipogen. Maar dan moet het wel min of meer bewust gebeuren, anders is de kans groot dat de foto mislukt. De bovenste foto is een voorbeeld waarbij ik bewust bewegingsonscherpte heb toegepast. Het is een graffiti op een muur in Bangkok. Als ik alleen een foto genomen had van de graffiti, was er niet zo heel veel aan geweest. Daarom besloot ik te wachten op een monnik die kwam aangelopen en heb ik de sluitertijd van mijn camera ingesteld op 1/20ste. Wanneer je je camera stil houdt en de monnik loopt door, dan krijg je dit effect.

Een ander voorbeeld is de foto hierboven van de moskee in Esfahan. De zon is net onder gegaan en de muezzin heeft de mensen opgeroepen tot gebed. Het grote plein stroomt leeg en de moskee stroomt vol met mensen terwijl de lampen net zijn aangegaan en er een zacht licht hangt rondom de moskee. Het leek mij leuk om de moskee scherp in beeld te krijgen, waarbij de mensen die binnen komen worden samengevoegd tot een waas. Om dit te kunnen doen heb je een statief nodig. Ik heb de sluitertijd verlaagd tot een halve minuut en de ISO een klein beetje opgekrikt. Op deze manier breng je iets meer leven in een foto, waar deze anders iets saaier was geworden. Het leuke aan deze foto vind ik dat de man op het stenen muurtje bij de ingang redelijk stil is blijven zitten en daardoor nog redelijk scherp is. Dit voegt nog een klein tikkeltje extra effect toe.

bewegingsonscherpte 1806

Nog een voorbeeld waarbij in bewegingsonscherpte heb toegepast is deze foto. Ik had deze foto, die gemaakt is in Luca, Italië, al in gedachten voordat de brommer kwam aanrijden. Snel draaide ik de sluitertijd van mijn camera omlaag naar ongeveer 1/10 seconden. Op zo'n moment is het super belangrijk dat je je camera door en door kent zodat je snel kunt handelen. Je moet de knop van de sluitertijd in het donker en op gevoel kunnen bedienen, en dat in een fractie van een seconde. Anders was het niet gelukt deze foto te maken. Wanneer je de instellingen juist hebt staan is het de kunt de camera toch nog zo stil mogelijk te houden zodat de rest van het beeld scherp blijft. Daarom is het ook belangrijk dat je de sluitertijd niet te laag kiest. In dit geval voegt de brommer net iets toe aan een foto die anders een stukje saaier was geweest.

Ook kun je bewegingsonscherpte soms goed gebruiken bij het nemen van dierenfoto's. Denk aan een gazelle of een kudde zebra's dat het op een lopen zet. Je kunt daar soms net eens iets anders mee bereiken. Maar wees er ook op voorbereid dat veel foto's mislukken. Kies je momenten dus zorgvuldig. Je wilt ook weer niet dat net dat éne te gekke fotomoment verpest wordt omdat jij met je camera aan het klooien was Verrast. Gebruik jij dit trucje wel eens om een net wat andere foto te maken?

#reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie

1 reactie

  • Jeroen

    08 februari 2017 om 13:52

    Jazeker gebruik ik dit wel eens. Stromend water is er ook zo 1. Een iets langere sluitertijd pakken om te laten zien dat het ook echt stroomt.
    Blijft leuk hiermee spelen en doe het eigenlijk nog net te weinig ook. Toch maar eens weer wat meer mee experimenteren.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.