Reisfotografie tips: hoe kies je de juiste exposure?

04 mei 2017

belichting 1774

Vandaag wil ik je enkele handige tips geven bij de settings voor je belichting; je exposure settings. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dit kan juist een handige tip zijn voor mensen die op het gebied van fotografie liever niet al teveel de diepte in gaan. Bijvoorbeeld mensen die zich liever niet bezig houden met RAW fotografie en alles wat dat met zich mee brengt. Lees: het verbeteren (of redden Tong uitsteken) van foto's in Lightroom. Dus eigenlijk mensen die foto's schieten in JPEG formaat en daar verder niets mee doen.

En juist wanneer je niets met het ontwikkelen van foto's doet, is het belangrijk dat je je belichting goed hebt, want je doet er immers niets aan dit te verbeteren. Hoe gaat het in z'n werk? Normaal gesproken, wanneer je je camera op de Automatische stand hebt staan, richt je je camera op je onderwerp en de camera meet de hoeveel licht er is (afhankelijk van de settings die je daar voor gekozen hebt) en stelt daar bepaalde waarden voor in. Je kunt die settings gewoon accepteren en in verreweg de meeste gevallen rolt daar dan een foto uit die qua belichting goed is. Nu kun je er voor kiezen deze settings in alle gevallen dat het je wordt voorgesteld te accepteren, maar je kunt ze ook overrulen. En op dat laatste wil ik nog wat dieper in gaan.

belichting 4198

Reizen en licht. Zo nu en dan kom je op reis, met name op reis omdat je daar vaak veel zon hebt (ga ik even van uit Stoer), kom je terecht in situaties waar het licht niet optimaal is. Dat wil zeggen delen waarbij het je onderwerp zich in de buurt bevindt van een scherp contrast tussen licht en donker. Wanneer je de camera laat bepalen hoe de foto er uit komt te zien, dan is dit voor een apparaat dat niet kan indenken hoe jij het eindresultaat voor je ziet, een lastige opgave. Moet het nu juist licht, of donker worden? Wat handig is wanneer je de settings van de camera gaat overrulen, is dat je je camera op spot-meting zet. Dat betekent dat de camera niet van een groot vlak het licht meet, maar slechts een klein deel waarop jij je focust. En dan is het een kwestie van goed richten. Wanneer je een persoon op de foto zet, dan wil je natuurlijk dat het gezicht scherp wordt. dus richt je je met spotmeting op het gezicht. De camera stelt daar dan de belichting op af en zo krijg je een zo goed mogelijk belichte foto. Misschien niet perfect, maar dat blijft lastig met dit soort situaties. Een andere tip zou kunnen zijn door wanneer je schiet met manuele instellingen, maximaal in te zoomen op het gezicht, dan een (spot)meting te doen zodat de belichting optimaal is. Vervolgens zoom je weer uit naar je originele compositie, negeer je de aanbevolen settings en druk je af. Dit vergt iets meer tijd, maar het resultaat kan er naar zijn.

 belichting 5398

Tot slot zou ik de tip kunnen meegeven dat wanneer de omstandigheden qua belichting moeilijk zijn, je een foto beter iets teveel kunt overbelichten, dan onderbelichten. Het is achteraf altijd makkelijker (en het tast de kwaliteit van een foto minder aan) de foto donkerder te maken, dan lichter. Wanneer je een foto van donker naar licht moet ophalen, dan gaat dit vaak ten koste van veel extra ruis dat je ongetwijfeld terug gaat zien op de foto. Toch jammer wanneer je hier met het nemen van je foto rekening mee kunt houden. Dus beter iets te licht schieten, dan te donker. Een voordeel wat hier ook nog bij komt kijken is dat je een snellere sluitertijd hebt en dus minder kans hebt op bewegingsonscherpte Knipogen.

 belichting 1769

Is het je trouwens opgevallen dat de eerste en laatste foto genomen zijn op precies hetzelfde moment en plaats? Alleen de belichtingsinstellingen van mijn camera staan anders ingesteld. Zoals je ziet kun je met belichting (en zoom) een heel andere foto creëren, het hangt er allemaal vanaf wat je wilt overbrengen! Heb jij nog handige tips uit de praktijk als aanvulling?

#reizen #backpacken #reistips #fotografie #reisfotografie

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.