Reisfotografie tips: bracketing en hoe je er gave foto's mee maakt

11 mei 2017

bracketing 3134

Camera's van tegenwoordig zitten bomvol met technische snufjes. Allemaal. Alleen al de manier waarop een camera op de automatische stand een foto neemt, rekening houdend met bepaalde omstandigheden, is iets waarvan veel fotografen vroeger alleen maar konden dromen. Vandaag de dag zit die technologie standaard in iedere camera. Zelfs compactcamera's. En daar maken we ook volop gebruik van. Bijvoorbeeld door zoals gezegd alles op de automatische stand te doen. En dat is natuurlijk helemaal prima wanneer je een compactcamera hebt en eigenlijk niet zo veel geeft om fotografie. Maar wanneer je een DSLR hebt, dan vind ik het persoonlijk toch wel wat zonde als je de camera alles voor je laat bepalen. En dan heb ik het niet alleen over instellingen die te maken hebben met de sluitertijd, diafragma of ISO-waarde. Er zit namelijk zoveel meer in een camera. Allemaal technische snufjes waarvan de meeste mensen niet eens weten dat het in hun camera zit. En als ik heel eerlijk ben; ik gebruik zelf ook meer dan de helft van de mogelijkheden van mijn camera niet. Zo is het ook. Er zit simpelweg gewoon te veel op. Je moet niet alleen weten waartoe al die functies dienen, maar dan moet je het ook nog nodig hebben en kunnen onthouden. En sommige functies zitten verstopt achter de meest ingewikkelde toetsencombinaties Onbeslist. In feite zou je nu prima een camera kunnen kopen van twee of drie jaar oud, in plaats van een nieuwer model. Het is vooral aan slimme marketingcampagnes te danken dat ze je steeds maar weer laten geloven dat je de nieuwste camera nodig hebt. Natuurlijk zitten daar bepaalde functies op die net even iets handiger, of uitgebreider zijn dan op jouw model. Maar de rest van de mogelijkheden die een nieuwe camera biedt...het is de vraag of je dat in de praktijk ook echt allemaal gaat gebruiken.

 bracketing 3006

Dat gezegd hebbende zitten er natuurlijk functies op een camera die je niet dagelijks gewend bent te gebruiken maar wel erg handig kunnen zijn. Daarvan wil ik er vandaag eentje benoemen, dat is de bracketing functie. Ken je die? Geen idee eigenlijk of die functie ook in compactcamera's zit, maar in bijna iedere moderne DSLR kun je deze terug vinden. Wat het is en doet leg ik je hieronder uit.

Met bracketing kun je instellen dat de camera een aantal foto's achter elkaar maakt, maar dan wel op verschillende instellingen. Instellingen die je van tevoren zelf kunt ingeven. Je kunt daarbij zelf ingeven hoeveel foto's de camera maakt, meestal 3 of 5. En met welke waarde je wilt dat de camera gaat experimenteren, bijvoorbeeld diafragma of witbalans. Bracketing is vooral heel nuttig wanneer je weet dat je op een plek gaat komen waar je een foto gaat maken die in potentie echt gaaf kan worden. En dan met name in een omgeving waar het licht moeilijk is. Je kunt in zo'n geval je camera instellen dat wanneer je één keer op de afdrukknop druk, de camera drie foto's neemt met iedere keer een ander diafragma. Bijvoorbeeld 1/125 met f11, 1/125 met f9 en eentje met 1/125 met f13. Met één druk op de knop maakt de camera dan direct achter elkaar drie afdrukken die alled rie iets van kleur verschillen. Eentje daarvan is meestal veel te donker en een ander is iets overbelicht. Maar de hoop is nu dat de derde foto qua belichting helemaal perfect is. Zo voorkom je dat je met bijvoorbeeld Lightroom achteraf te veel moet gaan corrigeren maar het je wel in staat stelt het maximale rendement uit een foto te halen.

Dit ziet er in de praktijk als volgt uit:

Zo...

bracketing 1808

Of zo...

bracketing 1805

Maar er zit ook een nadeel aan bracketing. Namelijk dat het geheugen vreet. Je krijgt van iedere foto die je neemt natuurlijk drie afdrukken. Waarvan je er in feite maar eentje nodig hebt. Dus bracketing pas je bij voorkeur alleen toe op plaatsen waar je het echt denkt nodig te hebben. En wanneer je het hebt toegepast, dan gooi je het beste de foto's die qua belichting niet goed zijn, direct weg. Zo voorkom je dat je geheugenkaartjes binnen no-time vol zitten. Op deze manier is brackting een super handig hulpmiddel dat de standaard fotograaf waarschijnlijk niet, of niet veel, gebruikt, maar je wel echt kan helpen het maximale resultaat uit een foto te halen.

Pas jij bracketing wel eens toe? Misschien heb jij nog goede, aanvullende tips?

#reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie #bracketing

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.