Maximaliseren van het moment

28 juli 2017

maximaliseren 1526

Oké, je bent na een lange vlucht van 18 uur aangekomen op je droombestemming. Je hebt alle gewenste fotoapparatuur, bent goed voorbereid, kent je camera door en door, bent gelijk de eerste nacht opgestaan toen het nog donker was en hebt 6 kilometer door het donker gelopen om een foto te nemen van je onderwerp. Een prachtig gebouw op een geweldige locatie. En net op het moment dat jij daar aan komt, breken de eerste zonnestralen door en beschijnen als enige plek jouw gebouw. Het lijkt wel alsof het uit de omgeving wordt opgelicht voor jou alleen. En als kers op de slagroomtaart loopt er ook nog eens een herdertje voor het gebouw met een kudde schapen. Kan niet mooier allemaal. Wat ga je doen Lachen?

Het spreekt voor zich dat je het maximale er uit wilt halen. Want je hebt meestal maar een paar seconden, tot enkele minuten. Voor je het weet zit er weer een wolk voor de zon en dat moment waarop je had gehoopt al weer weg. En het is maar de vraag of het weer terug komt. Idealiter heb je de plek al een keer eerder bezocht zodat je weet hoe je het ongeveer gaat aanpakken. Wanneer dat niet het geval is dan doe je instinctief je ding. Waarschijnlijk blijf je op dezelfde plek staan en fotografeer je je onderwerp op meerdere manieren. Dus met verschillende focale lengten (ingezoomd, volledig uitgezoomd en wat foto's daar tussenin). Ook neem je enkele foto's vanuit een horizontale en verticale positie.

maximaliseren 6047

Idealiter doe je bovenstaand, maar dan vanuit meerdere posities. Dit zorgt er voor dat je in een korte tijd behoorlijk druk bent. Soms heb je alleen maar oog voor het maken van goede foto's (wat soms ook niet helemaal de bedoeling is) en je loopt van hot naar her. Voor een deel heb je van tevoren misschien al bepaalt waar je wil staan, maar voor een deel is het ook intuïtie of wordt de situatie waar je stat bepaalt door de aanwezigheid van de zon, andere mensen in de omgeving, een auto die net in de weg staat, etc.

maximaliseren 5626

Maar waar het nu om gaat is de kunst net zo langs foto's te nemen vanuit verschillende posities, tot je denkt dat je van ieder van die plaatsen de beste foto hebt. Zodra je dat denkt, moet je verder naar de volgende positie. Dat is makkelijk gezegd dag gedaan. Want hoe weet je nou of je dé ideale foto hebt Verrast? Blijf je te lang staan? Dan vergooi je je kansen op een mooie foto vanuit een andere invalshoek. Je hebt vaak tenslotte maar beperkt de tijd om dat ene goede shot te maken. Best lastig. Ik betrap mezelf er soms ook op dat ik thuis kom en dan toch nog teveel foto's heb vanuit eenzelfde gezichtspunt. En dat achteraf dan blijkt dat dat, ondanks het voorwerk wat ik er in gestoken heb, toch niet de meest interessante plek was. Op dat moment heb ik er dus niet alles uit gehaald. Het vinden van de juiste balans hierin is dus ontzettend belangrijk!

maximaliseren 1738

Een goede voorbereiding helpt je bij het vinden van die balans. Zo kun je bijvoorbeeld al wat bladeren door reisgidsen van bekende reisorganisaties. Daarin staan soms interessante foto's die je kunnen hepen bij het bepalen van een positie. Zo heb je verder nog afbeeldingen op Google images en van andere (reis)fotografen die je kunt raadplegen. Ook kun je met Google Earth al vast wat vooronderzoek doen. Of natuurlijk op www.reismeisje.nl kijken Tong uitsteken. Het kost je bijna geen tijd maar het helt je ongetwijfeld bij het maximaliseren van het moment wanneer je ergens bent. Voor meer tips over het goed voorbereiden van je reis voor wat betreft fotografie, zie dit artikel.

Herken jij dat je soms ook te lang blijft staan bij het nemen van een foto?

#reizen #foto's #fotografie #reisfotografie #backpacken #tips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.