Hoe leer je je camera het beste te gebruiken op reis?

24 augustus 2016

Ecuador GvdW 7600

Je camera goed kennen voor je er mee gaat werken. Het lijkt zo logisch en simpel. Maar hoeveel mensen denken hun camera te kennen, maar doen dat in feite niet? Lukt het jou bijvoorbeeld in het donker je camera te bedienen? Weet je hoe je in het schemerlicht de knop voor het opklappen van de flitser kunt vinden? Lukt het je om puur op gevoel de knop voor de focusstand te vinden? Misschien toch moeilijker dan je eerst dacht, of niet Tong uitsteken?

Handleiding. Wie kent het niet; je hebt een nieuw product gekocht en bent thuis bezig met het uitpakken van de doos. Eén van de eerste dingen die uit de doos komt, is vaak ook één van de eerste dingen die de prullenbak in gaat; de handleiding. Je kan namelijk niet wachten je nieuwe hebbedingetje uit te proberen. En de handleiding? Die onderbreekt de pret alleen maar. En zo werkt het vaak ook bij een camera. Zeker omdat de meeste mensen wel denken te weten hoe een camera werkt. Want het gaat toch vooral om dat knopje in de rechter bovenhoek Lachen. En dat is jammer. Want een handleiding kan je veel geheimen over je camera verklappen! Opties die je anders nooit had gevonden. Of functies die je onder andere knoppen kunt stoppen dan ze standaard staan ingesteld. Allemaal opties die het voor jou stukken gemakkelijker maken om je camera te gebruiken! Dus lees je handleiding van A tot Z door en neem deze ook mee tijdens de eerste keren dat je de camera (op vakantie) gebruikt.

Galapagos GvdW 9570

Snelheid. Dit is misschien wel het belangrijkst; je wilt snel kunnen werken. Wanneer er zich een situatie voordoet, dan wil je die kunnen vastleggen. Je grijpt je camera en wilt precies kunnen doen wat je in gedachten hebt. Dat kan alleen als je tot in detail weet hoe je je camera kunt bedienen. Het is dus van groot belang dat je weet welke knop waar voor dient en dat je die ook weet te vinden. Hetzelfde geldt voor het menu van je camera. Hoe kun je snel je camera op manuele focus zetten wanneer er onvoldoende licht is om automatisch te kunnen focussen? Hoe schakel je snel tussen het beeldveld van een full-frame camera en een crop beeldveld? Of waar zit ook alweer dat knopje om de zelfontspanner op 20 seconden te zetten? Allemaal opties die je uit je hoofd moet kennen om precies op het juiste moment snel te kunnen schakelen. Want zeker op reis doen sommige momenten zich maar één keer voor.

Papoea nieuw Guinea GvdW 7594

 Tip. Mijn persoonlijke tip zou dan ook zijn om op een regenachtige zondagmiddag eens je camera te pakken en deze beter te gaan leren kennen. Ga geen foto’s maken om het foto’s maken, maar meer om je camera beter te voelen. Boots situaties na en denk na hoe je daar op zou moeten inspelen en welke knoppen je daar voor nodig hebt! Dit gaat je ongetwijfeld helpen een betere fotograaf te worden en daarmee ook betere foto’s te maken!

Vertel, denk jij je camera goed te kennen? En heeft je dat veel tijd gekost?

#fotografie #reisfotografie #tips #backpacken

3 reacties

 • Monique

  24 augustus 2016 om 09:02

  Ik heb mijn camera powershot sc 60 hs nig niet zo lang .
  Dank je voor de tip

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  24 augustus 2016 om 21:34

  Ik ga steeds op reis in eigen land om met mijn camera te oefenen! :) Dat werkt erg goed (zeker nu ik hem weer van de automatische stand gehaald heb ;) )

  Beantwoorden

 • Jeroen

  25 augustus 2016 om 08:09

  Ik heb nog steeds het idee dat ik mijn 1D niet helemaal ken. Maar werken kan ik er zeker wel mee. Helaas anderen niet. Dat uitleggen hoe de backbutton focus werkt is toch wat lastig blijkbaar.
  Maar heerlijk dat een camera helemaal naar eigen wensen is te configureren. Een paar veel gebruikte functies instellen. En ja de handleiding gaat nog steeds mee dus!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.