Hoe creëer je maximaal scherptediepte in reisfoto's?

14 juli 2017

scherptediepte 6673

Het is weer tijd voor een artikel met reisfotografie tips! Vandaag ga ik je wat meer vertellen over scherptediepte in fotografie. Een onderwerp waar je misschien niet 1-2-3 aan denkt, maar wat je echt helpt nog mooiere foto's te schieten.  Want wanneer je het manueel instellen van scherptediepte eenmaal onder de knie hebt, dan wil je niet anders meer. Het geeft je namelijk zo veel flexibiliteit en creativiteit dat je echt niet meer op de manuele instellingen wilt fotograferen.

scherptediepte 5418

Diafragma speelt zeker een grote rol bij de maximale scherptediepte bepaling, maar ik wil het vandaag juist graag hebben over de andere variabelen die een rol spelen. Dat zijn de focale lengte van je lens, ook wel de brandpuntsafstand genoemd, de afstand tussen de camera en je object en het formaat van je sensor. Deze drie onderwerpen spelen niet in technische, maar wel in optische zin een rol in scherptediepte. Wat je ziet is dat lenzen met een kortere focale lengte, zoals bijvoorbeeld 20mm, met hetzelfde diafragma (dus f-stop) een grotere scherptediepte hebben dan bijvoorbeeld een telelens van 300mm. En wat betekent dit nu? Lachen In mijn vorige artikel heb ik als tip meegegeven dat je scherptediepte kunt lezen als scherpte in de diepte. In dit geval heb je dus meer scherpte in de diepte. Ideaal dus voor bijvoorbeeld bij het maken van een landschapsfoto. Maar minder goed voor portretfotografie. Daarvoor kun je dus weer beter een telelens nemen omdat je dan je onderwerp uit de achtergrond naar voren kunt laten komen met behulp van minder scherptediepte.

scherptediepte 4817

scherptediepte 4317

Ook kun je meer scherptediepte creëren door verder van je onderwerp af te gaan staan. Probeer het maar eens; maak een foto van een onderwerp op 3 meter en één op 20. Je zult zien dat het met dezelfde f-stop veel moeilijker is minder scherptediepte te creëren bij een onderwerp dat verder van je af staat. Maximale scherptediepte kun je dus bereiken door een foto te nemen met, zeg eens diafragma f16 op een groothoeklens op een flinke afstand van je onderwerp. Minimale scherptediepte daarentegen bereik je door met een diafragma van f2 op een telelens op korte afstand van je onderwerp te gaan staan.

Goed spelen met scherptediepte is vanwege de sensor en focale lengte van de camera eigenlijk alleen mogelijk met spiegelreflexcamera's. Compactcamera's lenen zich daar simpelweg veel minder voor. Ik heb zelfs gelezen dat een gemiddelde compactcamera met een stop van f2 gelijk staan aan ongeveer f13 op een DSLR. Niet te doen dus...

Ik ben benieuwd of je hier iets aan hebt? Maak jij gebruik van scherptediepte in je fotografie?

#reizen #backpacken #reistips #fotografie #reisfotografie #scherptediepte

1 reactie

 • Dominique || dominiquetravels.com

  16 juli 2017 om 13:00

  Deze post bevat zoals altijd echt veel goede tips! Je laat het wel weer heel eenvoudig klinken, haha, ik krijg mooie foto's nog steeds niet super voor elkaar maar ik blijf oefenen!

  Beantwoorden

  • gerben Dominique || dominiquetravels.com

   18 juli 2017 om 17:23

   Haha leuk te horen Dominique, maar jouw foto's zijn echt zo slecht nog niet hoor. Je onderschat jezelf :-) Veel succes met oefenen!

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.