Fotografietips: hoe je een te gekke, andere reisfoto maakt

04 november 2016

 klassiek 0073

Wie kent ze niet, de 'standaard' plaatjes van bekende bestemmingen; een snorkeltripje in Thailand, een over the water bungalow op Bora Bora en een zonsondergang in prachtig Afrika. Je hoeft er bijna niet geweest te zijn om te weten hoe het er uit ziet. En toch probeert iedereen die op reis een welbekend hoogtepunt aandoet, die plek zo standaard mogelijk op de foto te krijgen. Including myself Lachen. Want soms loont het ook om een mooie plek "standaard"  mooi op de foto te krijgen, omdat het onderwerp simpelweg zo mooi is dat het weinig creativiteit nodig heeft. Of het gewoon leuk is om te laten zien dat jij op die bekende plek geweest bent. Kan ook. De Taj Mahal vind ik hiervan een mooi voorbeeld. Naast dat je dit gebouw op wel 1001 (mooie) manieren op de foto kunt krijgen, is de "standaard" foto, mits je die goed maakt, ook al erg mooi. Mits....en hier komt 'ie, het licht juist staat. Wanneer je de Taj Mahal bijvoorbeeld "standaard" mooi op de foto wilt krijgen, dan moet je er precies recht voor staan en je moet er op precies het juiste tijdstip zijn. Wanneer het marmer dus een fantastisch gouden kleur krijg van de opkomende zon. Doe je dat niet? Dan is jouw foto onherroepelijk een stuk minder mooi dan alle andere "standaard" foto's van de Taj Mahal...

Een gave reisfoto, maar dan anders. Vaak vind ik het leuker om zo'n bekende plek nét even wat anders in beeld te brengen. Dat je mensen haast verrast doordat ze het beeld vaag wel herkennen, maar even moeten nadenken wat het ook alweer precies is. En het voordeel is dat je hiervoor niet per se de ideale lichtomstandigheden nodig hebt. Het zou natuurlijk wel mooi zijn, want hierdoor wordt je foto nóg mooier, maar het is geen must. Je kunt namelijk je eigen interpretatie geven op hoe jij je omgeving ziet! En dat kan allemaal met behulp van je lens, gezichtspunt en dus die lichtomstandigheden waarin je de foto maakt. Als je een bepaald onderwerp net even anders wilt vast leggen zou ik echt eerst rond gaan lopen, je onderwerp vanuit meerdere invalshoeken bekijken, er zelfs dicht op gaan staan en spelen met je perspectief. Gebruik daarbij iedere keer een andere focale lengte; zoom in, zoom uit. Speel een beetje met je lens. Kun je maar op één tijdstip komen? Kom dan natuurlijk tijdens het gouden uur; dat moment net voor of na zonsopkomst of ondergang wanneer het licht zo mooi staat. Al deze dingen gaan je zeker helpen bij het maken van een betere foto. Maar goed, tijd voor wat voorbeelden van foto's die ik (bewust) vanuit een ander perspectief heb geschoten. Komen ze!

klaagmuur 1721

Tikkie saai. Dit is een foto van de Klaagmuur in Israël. Als je hier bent, wil je zo'n foto maken omdat je hiermee het gehele overzicht kunt geven van deze historische plek. Je laat de mensen thuis zien waar je geweest bent en hoe dat er uit ziet. Een heel spannende foto is het echter niet Onbeslist. Het is een muur en er staan mensen voor die allerlei dingen lijken te doen.

klaagmuur jood 1740

What's happening? Hoeveel leuker is het dan om naar die muur toe te lopen en daar te kijken wat de mensen doen? Je zult zien dat het niet zozeer gaat om de muur, als wel om de mensen die de muur in feite maken. De muur zelf verschilt namelijk niet veel van de andere muren die je ziet in Jeruzalem. Door te focussen op wat zich tegen die muur afspeelt vind je altijd wel interessante objecten. Zoals deze man die de indruk heeft dat hij een geheim bewaart. Misschien wel het boek dat hij zo krampachtig in zijn armen bewaart. En zie je al die papiertjes? Die staan vol met gebeden van mensen die geloven dat ze zo gehoord zullen worden. Prachtig om zo te zien toch? Deze foto had ik niet kunnen maken door op afstand te blijven fotograferen. En geloof me, verreweg de meeste mensen die je er ziet, blijven gewoon achter de hekken staan kijken naar wat zich hier allemaal afspeelt en komen niet eens in de buurt van de muur. Zonde toch?!

Ander voorbeeld:

gletsjer 0317

Dit is de gletsjer Perito Moreno in Patagonië. Genomen vanaf het uitzichtpunt vanaf waar je het kunt bekijken. Het is echt een prachtig gezicht. Rauw en ongepolijst; grote brokken ijs ter grootte van vrachtwagens breken af en veroorzaken luide knallen. Dit is het klassieke beeld van de gletsjer. En hoewel dit best een aardige foto is, is ie wederom niet spannend. En hoewel je er natuurlijk niet naartoe kunt lopen om wat dichterbij te gaan staan, kun je wel wat anders proberen. Namelijk, je telelens tevoorschijn halen. Misschien zul je denken "een telelens?". Klopt. De meeste mensen daar met een camera in hun hand, zie je met een standaard lens...

gletsjer closeup 0378

Zelfde uitzichtpunt, zelfde afstand, maar dan genomen met een telelens. Zo bezien lijkt het wel alsof je op de Noordpool staat, toch? Niet per se dat deze foto mooier is, maar het geeft je wel een heel andere blik op hoe jij die plek hebt ervaren. En een iets spannender blik ook. Ik durf ook te zeggen dat de meeste mensen alleen maar thuis komen met een foto als de eerste. Zonde toch als je niet op zijn minst probeert hierin wat creatiever te zijn?

Kortom, het kan wat mij betreft echt lonen om wat creatiever te kijken als je een op reist bent en die ene gave foto wilt gaan schieten. Durf je perspectief te veranderen en dicht op je onderwerp te kruipen. Ik ben benieuwd of jij nog tips hebt om net even een andere reisfoto te maken?

#reizen #backpacken #fotografie #fotografietips #reisfotografie

4 reacties

 • Jeroen

  04 november 2016 om 08:43

  Ik val ook elke keer in dezelfde val, teveel op de foto willen krijgen.
  Dus ja ook ik pak vaak een tele erbij en probeer er details uit te halen om net even wat anders uit de hoek te komen.
  Ga ook vaak laag zitten met een groothoek om het ene onderwerp voor je neus goed te krijgen maar het met de groothoek ook in de omgeving te plaatsen. Blijft leuke en mooie foto's opleveren. Je hebt er wel weer een onderwerp voor nodig dat zich er voor leent natuurlijk.

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   04 november 2016 om 09:10

   Hoi Jeroen,

   Ja dat klopt wel, niet alles leent zicht er voor. Maar het proberen is al leuk om te doen. En soms is het resultaat te gek, een andere keer valt het iets tegen. Het is gewoon jammer als je een kans gemist hebt. Wanneer je weg bent dat je denk "daar had ik meer uit kunnen halen".

 • Jeroen

  04 november 2016 om 10:01

  Dat is wel het nadeel van reizen... soms heb je maar 1 kans en kun je je niet verdiepen in een onderwerp of makkelijk op een ander tijdstip nog even terug komen. Het moet vaak in 1 keer goed en dan moet je nog geluk hebben met het licht ook.
  Maakt de uitdaging groter maar de frustratie soms ook :-P

  Beantwoorden

  • Gerben Jeroen

   04 november 2016 om 12:19

   Eens. Maar als het lukt dan mag het resultaat er soms ook zijn. Wat is dat fotograferen op reis toch mooi om te doen hé :-)!

   • Jeroen Gerben

    04 november 2016 om 15:04

    Helemaal waar... en het maakt je ook creatiever, je moet alles uit dat ene moment halen en naast het fotograferen ook nog genieten en niet alleen maar door de lens kijken.
    En soms eens een feestje overslaan om in de ochtend toch die mooie foto te maken!

 • christophe

  04 november 2016 om 18:24

  Ik probeer dit ook wel eens maar maak voor mezelf toch ook graag die traditionele overzichtsfoto :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl christophe

   05 november 2016 om 09:57

   Prima toch :-)

 • Louise

  05 november 2016 om 07:54

  Leuk onderwerp! De "standaardfoto" of in elk geval een foto met het hele overzicht wil ik ook altijd wel maken. Juist ook vanwege het herkenbare.
  Daarna inderdaad naar het onderwerp toe lopen of vanuit een andere hoek. Een telelens gaat ook standaard mee, net als een statief waarmee je juist een hoger of heel laag standpunt kunt combineren met een lange sluitertijd.

  Vaak is het lastig om overal in het gouden uur te zijn, aan de andere kant maakt dat je foto ook minder standard vind ik. En je moet creatiever omgaan met het licht zoals het op dat moment is, ook erg leuk!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Louise

   05 november 2016 om 09:59

   Kan ik me voorstellen Louise en inderdaad ook helemaal waar. Juist de foto's waar je echt creatief met de situatie om moet gaan leveren vaak onvergetelijke plaatjes op!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.