De gaafste stranden in Zuid-Amerika

01 mei 2016

Zuid-Amerika, een enorm continent. Met hoge bergketens, gortdroge woestijnen, ongerepte jungle en uitgestrekte gletsjers. En stranden Lachen. Tijdens onze wereldreis door Zuid-Amerika hebben we veel stranden gezien. Ruig, stil, ongerept, vol gebouwd, zwart, wit, schoon, vies, grenzend aan woestijn of jungle, met mooi water, met vies water, warm of koud. Maar wat vonden wij nou de mooiste strandjes om tijdens de wintermaanden van te kunnen genieten? Je leest het hieronder! Ik tel af naar het gaafste strandje...

6. Ilhabela, Brazilië

Brazilie GvdW 5930

Ilhabela, ofwel mooi eiland, een klein stukje land vlak voor de kust tussen Sao Paulo en Rio de Janeiro. Veel toeristen komen er niet, het wordt vooral bezocht door lokale Paulista’s, mensen uit de metropool van Sao Paulo. De stranden aan de wat dichtbevolkte westkust zijn prima, maar niet fantastisch. Aan de andere kant van het eiland, daar vind je de echt mooie stranden. Met een jeep cross je in ongeveer een uur door de jungle over de top van het eiland. En daar wacht je dit prachtige strandje waar je vis kunt eten op het strand en makkelijk in contact komt met andere Braziliaanse toeristen. Uiteraard met een biertje in je hand Tong uitsteken.

5. Punta del Diablo, Uruguay

Uruguya GvdW 8690

Oké, toegegeven, voor het oog is dit niet één van de meest aansprekende stranden van Zuid-Amerika. Het is er zelfs Noordzee-achtig. Koud, bruin water met soms behoorlijke golfslag. Maar wat Punta del Diablo zo leuk maakt is dat het in Uruguay ligt. Wat weten de meeste mensen uit Europa nou van Uruguay?! Kom je hier in de zomer, dan heb je heerlijk weer, vergelijkbaar met een mooie zonnige dag in Nederland. En een mooi en breed strand met een soort van Woodstock-achtig dorpje. Het is gewoon een heerlijke plek om een paar dagen te chillen en ’s avonds biertjes te drinken bij een kampvuur en te luisteren naar de klanken van een gitaar.

4. Puerto Piramides, Argentinië.

Argentinie GvdW 9338

Dit is er ook eentje in het rijtje dat ik niet zou noemen op basis van uiterlijke verschijning. Verwacht geen hagelwit zand met een turkooizen blauwe zee. Maar in plaats daarvan krijg je een strand met een bijzonder sfeertje. Al wanneer je aankomt in  het dorpje, voel je dat er een apart sfeertje heerst. Alsof je terecht komt in een dorp met walvisvaarders. En eigenlijk is dat ook zo, alleen wordt er nu alleen nog maar op ze gejaagd met een boot vol toeristen. Want dit is één van de beste plekken om walvissen te spotten. In de Argentijnse zomer zwemmen er letterlijke enkele honderden walvissen met jongen in de baai. Wanneer je dus met zonsondergang op het strand ligt en de omliggende rotsen prachtig oranje ziet kleuren, heb je een goede kans dat je vanaf het strand de walvissen ziet spelen. Hoe gaaf is dit?!

3. Playa blanco, Santa Cruz, Galapagos

Galapagos GvdW 8356

Wanneer je denkt aan de Galapagos eilanden dan zul je vooral denken aan cruise schepen en het spotten van wildlife. En dat is ook zo Knipogen. Maar wist je ook dat de Galapagos te gekke stranden heeft? Absoluut een van de mooiste stranden van de eilanden, en van heel Zuid-Amerika, is Playa blanco op het hoofdeiland Santa Cruz. De naam zegt het al: wit strand. En wit is het. En lang en breed! Aan de ene kant vind je een ruige kust met flinke golfslag. En loop je om de punt van het eiland, dan heb je een heel rustige baai waar het water volledig strak is en complete gezinnen zitten te genieten onder overhangende bomen. Echt een topplek om een dag door te brengen!

2. Cabo San Juan, Tayrona, Colombia

Colombia GvdW 984

In park Tayrona, wat een nationaal park is, vind je vele stranden. De één nog mooier dan de ander. Je hebt er enkele prachtige baaien met witte stranden. Maar de topper is toch Cabo San Juan. Dit strand ligt op ongeveer anderhalf uur lopen van de ingang, je moet er dus wel wat voor doen (of je gaat met een bootje vanaf Santa Marta, maar die ritjes schijnen vanwege de hoge golven ook niet heel prettig te zijn). Maar eenmaal daar aangekomen vind je twee prachtige baaien met een hoge, uitstekende rots op de punt tussen de twee baaien. En aan beide uiteinden vind je grote, ronde rotsblokken, wat het een beetje de sfeer geeft van de mooie stranden op de Seychellen. Enige minpunt is dat het er wel erg druk kan worden. In het laagseizoen lopen er al honderden mensen, maar in het hoogseizoen hoef je er eigenlijk niet eens naartoe te gaan. Wees dus gewaarschuwd Knipogen.

1. Puerto, Isla Isabela, Galapagos

Galapagos GvdW 9023

Mijn absolute topper is eigenlijk het minst mooie strand uit deze lijst. Het strand zelf is heeeel erg klein, er zijn twee winkeltjes die soms ook nog behoorlijk wat lawaai produceren en het ligt direct aan de haven waar boten doorheen varen. Maar waarom staat dit strand dan toch op nummer 1? Omdat je er ongetwijfeld een te gekke dag zult hebben! Stel je voor: je ligt op je handdoek. Letterlijk een meter naast je liggen overal groepjes zeeleeuwen te luieren in de zon. Ze jagen toeristen van zitbankjes af om er zelf op te kunnen liggen, ze spelen wat met elkaar, maken ruzie en gaan af en toe vissen. Soms lopen ze (serieus!) bij toeristen over de handdoek heen, zelfs wanneer er iemand op ligt! En wanneer je het prachtig blauwe water in duikt dan kun je er rekening mee houden dat je er voorlopig niet uit komt Tong uitsteken. Er valt zoveel te zien! Je struikelt bijna over de zwemmende pinguïns, die continu op visjes aan het jagen zijn en soms letterlijk tegen je aan botsen. Zeeleeuwen komen langs zwemmen en ook pelikanen duiken zo ongeveer iedere minuut naast je in het water, ook op jacht naar visjes. Verder zie je op sommige dagen enorme scholen visjes, white-tip haaien, Spotted-eagle rays en vele soorten vis. Super gaaf toch?

Tip: sla niet het strandje naar het strand bij de haven over! Je loopt over een loopbrug naar een stuk helder blauw water waar je te gek kunt snorkelen en je tussen lava tunnels door kunt zwemmen. Ik heb hier zelf een half uur met een zeeleeuw in het water gespeeld! Gaafste ervaring ooit!

Heb jij nog tips voor mooie stranden in Zuid-Amerika?

@Zuid-Amerika #stranden #Zuid Amerika #reizen #fotografie #reisfotografie

4 reacties

 • Wilco Schoonderbeek

  01 mei 2016 om 04:33

  Yessss 't strandje op Isla Isabela inderdaad, bizar wat er te zien valt een paar meter van de kust in 't water en inderdaad zelfs op 't strand al! En hoe cool dat ik jullie daar tegenkwam haha.

  Verder, de stranden op San Andrés, een eilandje voor de kust van Nicaragua maar dat bij Colombia hoort heeft heeeeeel mooie stranden! Echt Carribisch, reggae barretjes op t strand, piña colada uit een kokosnoot, zo cool!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Wilco Schoonderbeek

   01 mei 2016 om 21:35

   Ja echt te gek :-). Superleuk!

   Beantwoorden

 • Leonie

  01 mei 2016 om 08:24

  Leuke en verrassende lijst! Stinken die zeeleeuwen van nummer 1 dan niet heel erg? Super gaaf hoor tussen de pinguins:)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Leonie

   01 mei 2016 om 21:35

   Thanks! Die zeeleeuwen kunnen er wel wat van ja ;-). Maar het is gewoon zo leuk om te zien!

   Beantwoorden

 • Suzanne

  01 mei 2016 om 09:26

  Tayrona heeft inderdaad prachtige stranden, maar mijn favorieten zijn toch wel in Chili (lekker rauw, met name in het park Azucar waar je wild kan kamperen en echt lonely bent) en op nummer een Brazilië, noorden van fortaleza, plekje heet Jericoacoara. Hele dorp bestaat uit zandweggetjes, je kunt er fantastisch windsurfen en je moet er wat voor hebben om er te komen. Maar dan kun je ook prachtig paardrijden over de enorme duinen en buggy tours maken over de vele kilometers strand. Mijn paradijs van zuid amerika ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Suzanne

   01 mei 2016 om 21:36

   Klinkt gaaf zeg! Wij zijn er niet geweest, maar het klinkt erg de moeite!

   Beantwoorden

 • Margreet Pruis

  01 mei 2016 om 10:51

  Dat strand in Colombia is echt prachtig ! Wat jammer eigenlijk dat het zo druk geworden is op de Galapagos eilanden. Ik verbaas me daarover, omdat ik in 1997 er helemaal geen toeristen zag ! Geen cruiseschepen en helemaal geen toeristen op het strand op een handdoekje ! Elk strand op een eiland waar we kwamen was verlaten en zag je alleen maar dieren..

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet Pruis

   01 mei 2016 om 21:37

   Ik denk dat het snel gegaan is inderdaad. Er zijn nu best wat toeristen te vinden, al blijft het natuurlijk relatief weinig.

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.