De basis voor het maken van goede reisfoto's

18 augustus 2017

basis reisfotografie 0071

Mensen vragen me wel eens wat de beste tip is die ik ze kan geven voor het nemen van goede reisfoto's. En hoewel je daar natuurlijk over zou kunnen debatteren, zeg ik meestal dat je de foto niet kunt maken als je er niet bent. Klinkt logisch toch Knipogen? Je moet allereerst op de juiste bestemming zijn om mooie foto's te kunnen nemen. En dat hoeft niet per se ook de mooiste bestemming te zijn. Zelfs op de meest lelijke plekken ter wereld kun je mooie foto's maken. Natuurlijk helft het in het geval van reisfotografie wel wanneer je op bijzondere plaatsen komt. De serie foto's van mannen in Papoea Nieuw-Guinea had ik niet gemaakt als ik op de bank was blijven zitten. Maar waar het om gaat is dat je aanwezig moet zijn op het juiste moment. En dat betekent dus niet alleen aanwezig zijn in een ver en interessant land of mooie bestemming. Maar ook dat je op die bestemming het maximale er uit haalt. En soms moet je daarvoor wel iets doen waar je eigenlijk niet zo'n zin in hebt. Bijvoorbeeld vroeg er uit, of met zonsondergang zomaar een stuk gaan wandelen, terwijl je eigenlijk liever een drankje gaat doen bij dat leuke café. Je moet er er op uit, onbekende straatjes in lopen, in contact komen met mensen, ze vragen of er nog festivals zijn tijdens de dagen dat jij er bent, onbekende markten die niet in de Lonely Planet staan op stappen, kleine kerkjes binnen gaan, vroeg in de ochtend. Dat soort dingen. Mijn ervaring is dat dit niet alleen de leukste reismomenten oplevert, maar ook de mooiste foto's.

basis reisfotografie 6875

Wanneer je dit, dus gewoon het er zijn, combineert met een stukje vastberadenheid, het kunnen achten op het juiste moment en het toepassen van pre-visualisatie, dan is het maken van een mooie foto niet meer enkel een kwestie van geluk. Je hebt op dat moment eigenschappen gecreëerd die er voor zorgen dat je op iedere reis minimaal een aantal te gekke foto's maakt. Zie het als die éne goede voetballer die vanwege al die tijd die hij in zijn trainingen heeft gestoken, weet dat hij iedere wedstrijd minimaal 3 of 4 goede kansen krijgt om te scoren. Dat is bij een fotograaf niet anders. De kans is om je kwaliteiten dusdanig op orde te hebben om op het moment dat het er om gaat, ook daadwerkelijk die éne te gekke foto te kunnen maken.

basis reisfotografie 8308

En zoals ik al zei, vastberadenheid is daarbij ook een belangrijk hulpmiddel. Doordat je veel hebt rondgelopen en om je heen hebt gekeken, weet je wat de mogelijkheden zijn op een bepaalde bestemming. Maar dat wil niet zeggen dat dat éne moment zich ook net voordoet op het moment dat jij er bent. Maar als je de foto die jij voor ogen hebt wel hebt gezien op een bepaalde plek, dan moet je er soms voor kiezen om op een later moment terug te komen. Wanneer de zon net wat mooiers staat, het er bijvoorbeeld minder druk is, de tempel net in gebruik is, of ga maar door. Achteraf denk je dan misschien wel eens dat je geluk hebt gehad dat iets net zo uitpakte als jij wilde, of dacht. En voor een deel is dat natuurlijk ook zo, maar voor het andere deel heb jij dat geluk zelf afgedwongen.

basis reisfotografie 9036

Ik denk dan ook dat om een goede reisfotograaf te zijn, je eerst reiziger moet zijn en pas dan fotograaf. Je moet je altijd blijven interesseren voor dingen die je op reis tegen komt, nieuwsgierig zijn, vragen stellen, op onderzoek uit gaan. Als je dat niet hebt, dan kun je nog zo goed je camera beheersen, maar dan geloof ik toch dat je in beginsel een minder goede reisfotograaf bent. Dan wil dus niet zeggen een betere fotograaf Lachen. Maar gelukkig valt dat te leren. Interesse een stuk minder.

Heb jij nog goede tips om de mooiste reisfoto's te maken? Vertel!

#reizen #fotografie #reisfotografie #tips #backpacken

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.