Beginnerstips voor reisfotografie

27 september 2015

Reisfotografie is niet eenvoudig.  Sterker nog, het is best een lastig iets.. Om te beginnen is de bestemming van je reis vaak eenmalig. Je reist door een bepaald land en zal daar (meestal) niet snel nog een keer naar terugkeren. En daar waar een studiofotograaf een shot met gemak nog een keer over kan doen, doet een specifieke situatie op reis zich vaak maar eenmalig voor. En dan vaak ook nog eens in een fractie van een seconde. Het is een hele kunst om juist dan, precies op dat moment, een foto te maken die de situatie in jouw ogen goed weergeeft. En je er visueel dan ook nog eens het meeste uit haalt.  Daarom leek het me leuk om een aantal beginnerstips te geven waardoor je op reis de mooiste reisfoto’s maakt.

1. Plaats bij landschapsfoto’s een object op de voorgrond.

Soms kom je op plekken waar je een uitzicht hebt dat zo spectaculair is dat het direct van de foto af knalt. In zulke gevallen kan het maar zo zijn dat je weinig trucs hoeft uit te halen om de foto spannend te maken. Toch kunnen zelfs de meest fascinerende landschappen er op de foto saai en vlak uit zien. Je krijgt geen goed beeld van hoe hoog de bergen zijn of hoe weids het landschap is. In zulke gevallen kan het helpen om een onderwerp op de voorgrond mee te nemen. Bijvoorbeeld door te wachten tot iemand voor je komt staan. Of door een steen of plant toe te voegen aan de foto. Hierdoor kan de kijker zich een beter beeld vormen van de verhoudingen van hetgeen je op de foto hebt gezet. Een goed voorbeeld van deze techniek is onderstaande foto. Zonder de mysterieuze persoon in beeld zou deze foto een stuk saaier zijn en zie je ook minder goed hoe weids het landschap is.

 beginnerstips 5497 

Hieronder zie je min of meer dezelfde foto maar dan zonder de man op de voorgrond in beeld. Dat is toch een stuk minder interessant?

beginnerstips 5389 

 2. Wees niet bang je onderwerp dichtbij te benaderen.

Oké, ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Je bent ver van huis en bevind je in een heel andere cultuur dan je gewend bent. Ook de mensen kennen er heel andere omgangsvormen. Kun je dan zo maar “in your face” een foto maken?  Dat kan zeker, maar ik zou het niet zonder meer aanraden Knipogen. Ik vind dit zelf ook niet netjes, tenzij je het natuurlijk van tevoren gevraagd hebt. Er zijn meerdere manieren om in dit soort situaties te bereiken wat je wilt. Daarover een volgende keer meer. Maar voor nu is de tip: “If your photo isn’t good enough, you’re not close enough”. Onderstaande foto was bijvoorbeeld lang zo mooi niet geweest wanneer ik er niet zo dicht op had gezeten.

beginnerstips 3439 

 3. Regel van derden.

Deze regel is al duizenden keer eerder beschreven, maar ik noem ‘m toch nog een keer: gebruik de regel van derden. Vooral bij landschapsfotografie en wanneer je je vriend of vriendin ergens bij op de foto zet. Wat is de regel van derden precies? Een foto is vaak saai wanneer het onderwerp precies in het midden staat of wanneer de horizon precies in het midden ligt. Dat voorkom je door de regel van derden toe te passen. Je verdeelt de foto als het ware op in negen gelijke vlakken. De meeste nieuwe camera’s (zeker spiegelreflexcamera’s) hebben de mogelijkheid daar een speciaal raster voor aan en uit te zetten. Je heb dus twee horizontale lijnen en twee verticale. Neem je een foto van een landschap, dan plaats je de horizon op de onderste of bovenste van die drie lijnen. Die komt dus op een derde van het beeld te liggen. Is bijvoorbeeld de lucht interessant, dan neem je een derde van de grond in het beeld op en twee derde van de lucht. Is juist een wateroppervlak interessant en de lucht wat minder, dan doe je het tegenovergestelde. Wil je een persoon op de foto zetten, dan doe je er verstandig aan deze op een derde links, of rechts van het scherm te plaatsen. Het onderwerp wordt dan als het ware op een van de vier kruispunten geplaatst. Dus op deze manier:

beginnerstips 3593 

En niet zo:

beginnerstips 3588

Dat zijn mijn eerste 3 tips voor als je met landschapsfotografie wilt beginnen. Binnenkort volgt er meer Lachen. Heb jij nog goede tips om mooie reisfoto's te maken?

#reizen #backpacken #reisfotografie #fotografie

4 reacties

  • Eva - eighty7.nl

    27 september 2015 om 09:20

    Goede tips! Mijn tip is vooral veel oefenen zodat je je camera door en door kent. Zo weet je in alle situaties hoe je je camera het beste in kunt stellen. En nog 1; focus op details. Iedereen kent de borobodur of de verboden stad wel; fotografeer eens hele specifieke dingen, dat levert vaak interessante plaatjes op.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Eva - eighty7.nl

      27 september 2015 om 11:01

      Ja, dat is inderdaad helemaal waar. Je camera echt goed kennen levert flink voordeel op. Iets wat je snel over het hoofd ziet ;-).

  • Serge Van Cauwenbergh

    28 september 2015 om 13:20

    Wil je graag mensen van dichtbij fotograferen, dan kan ik de Fuji Instax SHARE SP-1 aanbevelen: een klein draagbaar printertje waarop je vanaf je smartphone of camera (met ingebouwde wifi) foto's kan printen op een formaat van een visitekaartje. Dit opent veel deuren, zeker als je mooie close-up portretten wilt maken.

    Beantwoorden

  • Jeroen

    29 september 2015 om 09:26

    Is het histogram in de gaten houden nog een beginners tip?
    Dit blijft namelijk altijd mijn leidraad om uitgebeten wit of dichtgelopen schaduwen te voorkomen (tenzij het de opzet is natuurlijk)
    O ja en natuurlijk gebruik maken van de gouden uurtjes in de ochtend en avond.

    Beantwoorden

  • Elisa

    02 oktober 2015 om 21:05

    Dat zijn super tips!
    Dankje wel!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.