Waarom krachttraining goed voor je is

15 oktober 2013

Krachttraining


Ik hoor je denken: krachttraining?! Dan moet ik zeker tussen al die opgepompte, kreunende, testosteron schreeuwende mannen gaan staan?! Inderdaad ja ;-). Of je zoekt een rustig hoekje op natuurlijk. Waar het om gaat: krachttraining is goed voor je lichaam en kan je in sommige gevallen zelfs een betere conditie geven dan cardiotraining.


Hoezo?

Allereerst bouw je door structurele krachttraining meer spiermassa op en dat neemt dan mooi de plek van vet in ;-). Spieren hebben energie nodig om te functioneren, dus als je meer spiermassa hebt zul je ook meer verbranden. Zelfs als je niet aan ’t sporten bent! Daarnaast verbruikt je lichaam na een flinke krachttraining relatief veel energie om de spieren weer te herstellen. Bij krachttraining verbrandt je daardoor veel langer calorieën ná de training dan het geval is bij cardiotraining.

Wat?

Als je snel resultaat wilt merken, kun je het beste de grotere spiergroepen trainen. Denk daarbij aan je bovenbenen, hamstrings, rugspieren en borstspieren. Je kent vast de befaamde squat’s wel ;-). Zelf train ik ook altijd mijn buikspieren en kuiten mee, maar voor de algehele fitheid van je lijf hebben deze relatief kleine spiergroepen ‘weinig effect’.

Hoelang?

Het ligt een beetje aan wat je verder doet qua beweging, maar je kunt het beste een klein stukje cardio combineren met een groter deel krachttraining. Bijvoorbeeld 20 minuutjes interval op de loopband om je hartslag flink naar boven te brengen en daarna 35-40 minuten krachttraining. Ik ben zelf niet zo van de apparaten; mijn ervaring is dat je daar sneller blessures van krijgt omdat je de gewichten minder ‘voelt’. Ik train dus altijd met losse dumbells. Belangrijk is trouwens wel dat je je schema af blijft wisselen. Als je elke keer exact hetzelfde programma afwerkt, gaan je spieren daar aan wennen en bouw je geen kracht meer op. Probeer dus oefeningen af te wisselen, series te veranderen en/of meer kilo’s te tillen. Probeer ’t een maandje 2-3x per week en je zult echt verschil merken, zonder dat je meteen Miss Bodybuilding bent ;-).

#Sporty #Sporten #Gezondheid #krachttraining #cardio

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.