Marathon schema ready!

03 oktober 2013

Marathonschema 1

Eigenlijk had ik over 3 weken klaar moeten zijn voor de marathon. Sterker; dan had ik er één gelopen. Maar helaas dacht mijn hamstring daar anders over ;-) en was ik de afgelopen tijd te lang geblesseerd om de marathon van Amsterdam een beetje lekker voor te kunnen bereiden. Streep er door dus. Nu ik echter weer lekker aan ’t rennen ben, is ’t tijd voor een nieuwe mijlpaal en wel: de marathon van Rotterdam volgend jaar april. Waarom zo ver weg? Omdat ik een grootste marathon qua aantal deelnemers en publiek wel stimulerend vind. Dan zit je in Rotterdam in elk geval goed! Ik krijg wel eens de vraag ‘Hoeveel train je dan voor een marathon?’. Tja, dat hangt natuurlijk wel een beetje af van je doel en je basisafstand. Ben je bijvoorbeeld een beginnende loper of heb je wel eens eerder minimaal een halve marathon gelopen? En is je doel vooral het simpelweg uit lopen van die ruim 41 km en de bezemwagen voor blijven ;-) of wil je graag een persoonlijk record lopen? Dat zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen vóór je een marathon schema op stelt. Mijn doel is allereerst het uit lopen van de marathon en dat ’t liefste ook wel in een redelijke tijd. Mijn basistempo is ongeveer 9-9.5 km per uur, dus als ik dit als gemiddelde over de hele marathon aan zou weten te houden, ben ik erg tevreden. Daarnaast is mijn basisafstand 15-20 km, wat me al een fijne basis geeft in mijn marathon schema. Hoe ziet dat schema er uiteindelijk dan uit? Nou zo:

 Marathonschema

Dit is dus een marathon schema gebaseerd op mijn persoonlijke situatie. Neem dit gerust over als jouw doel en snelheid ongeveer gelijk zijn, maar neem wel echt jouw persoonlijke situatie als uitgangspunt. D1 staat trouwens voor rennen op 70-75% van je hartslag, bij D2 zit je op 80% (duurloop) en D3 is een interval training op 85-90% om je sterker te maken. Ik train met hartslagmeter, maar als je dit niet prettig vindt, kun je ook een paar keer binnen op de loopband trainen om gevoel te krijgen bij je hartslag in relatie tot rennen. Zoals je ziet begint mijn schema 16 weken voor de marathon, maar ik plan 18 weken. Dat geeft me de ruimte om ook eens een weekje rustig aan te doen ;-).

Wat denk je er van? Doe je met me mee??

#marathon #Sporty #Sporten #hardlopen #gezond

2 reacties

 • cheapest fitflops online

  fitflop slippers

  Beantwoorden

 • Marathon voorbereiding part II | Reismeisje

  03 december 2013 om 08:09

  […] te spelen. Zucht. Sinds onze reis naar India heb ik eigenlijk geen serieuze afstand meer gerend en vooral gefocussed op krachttraining, maar het helpt nog niet fantastisch . Kortom, de komende weekjes dus nog maar wat extra rust […]

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.