Hoe zit 't nou met die gluten?

29 januari 2014

Gluten

Waar ‘gluten’ nog niet zo lang geleden een bijna exotisch woord was, vliegen de glutenallergieën en glutenvrije koekjes je  nu om de oren. Mijn Albert Heijn heeft zelfs een hele wand met allerlei glutenvrije producten. Het geiten-wollen-sok-imago is er nu wel af ja. De hele hype die nu rondom gluten is ontstaan, is volgens mij pas echt groot geworden sinds het boek Broodbuik op de markt kwam. Rode draad: we eten tè veel gluten, waardoor we tè zwaar zijn en veel te weinig energie hebben. Ik kan een heel eind mee gaan met de auteur van dit goudmijntje; granen zijn tegenwoordig ook niet meer wat ’t waren toen onze voorouders er een plat broodje in de grond van bakten. Maar aan de andere kant: is niet alles waar TE voor staat niet al te best voor je?



Gluten, wat zijn dat precies?
Makkelijk gezegd: gluten zijn een groep eiwitten die je in granen vindt. Hoofdzakelijk tarwe, maar ook andere granen zoals rogge, gerst en haver bevatten gluten. Gluten zorgen er voor dat brood bijvoorbeeld lekker elastisch en stevig is en zonder deze eiwitten zou een brood bijvoorbeeld ook niet rijzen. Best een essentieel goedje dus. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te bedenken dat gluten in heel veel dagelijkse producten te vinden zijn; van brood tot koekjes, pasta, vleeswaren en bijna alle kant en klaar sausjes, soepen enzovoorts.


Hoe zit ’t met een glutenallergie?
Mensen die een glutenallergie hebben, verdragen één van de eiwitten waar gluten uit is opgebouwd niet. Er ontstaat een soort ontsteking in de darmen, waardoor de darmvlokken stuk gaan, met allerlei klachten tot gevolg. Als je echt van de klachten af wilt komen, moet je een volledig glutenvrij dieet gaan gebruiken. Best een uitdaging met al die producten waar gluten in zitten…


En die hype?
Tja. Ik vind ’t persoonlijk wel echt een hype op dit moment. Al die aandacht voor gluten en de ongezonde aspecten er van. Ik denk zelf dat het allemaal gaat om de balans en gewoon niet te veel of te eenzijdig eten. En, het belangrijkste: zo vers mogelijk. Geen blikjes, potjes of kant en klaar pakjes in mijn kastjes :-). Ineens eet iedereen elke ochtend een havermout ontbijt en zijn de Hollandse bammetjes met kaas vervangen door een salade. Op zich natuurlijk prima, maar een volkoren boterham of een gebakje op z’n tijd moet toch kunnen lijkt me. Mijn oma is er in elk geval al erg oud op geworden :-).


Wat vind jij van de hele hype rondom gluten?


#Good food #Lekker eten #gezond #persoonlijk #gluten #broodbuik

1 reactie

  • Michel

    29 januari 2014 om 16:27

    Naast enthousiast reiziger ben ik (hoe toevallig) ook nog eens molenaar. In die hoedanigheid worden over gluten en eiwitten ook veel vragen gesteld in onze molenwinkel. We merken ook toename in de vraag naar ons speltmeel en speltbloem en ook onze (onbehandelde) havervlokken (dit is net even anders dan havermout dat vaak behandeld is) vindt ineens gretig aftrek. Apart, want zowel spelt als haver hebben ook gewoon gluten (net als alle granen). Maar volgens het boek de Voedselzandloper zou dit geen probleem zijn. Hoe dit zit is mij ook een raadsel, maar aangezien ik geen gezondheidsclaims durf te doen zal ik de kennis van de schrijver niet ter discussie stellen. Wel schijnt het zo te zijn dat spelt (en haver) makkelijker te verteren te zijn door de darmen.....

    Het vervelende voor de mensen die nu de hype veroorzaken naar andere granen dan tarwe is natuurlijk dat bijv. spelt en haver hetzelfde lot zullen ondergaan als tarwe: telers zullen het product zo modificeren dat het makkelijker te verbouwen is, hogere opbrengst per m2 heeft etc. Per saldo schieten we er dan dus niks mee op :/

    Er komen nu zelfs al mensen naar de molen die zelfs spelt al niet meer vertrouwen (i.v.m. bovengenoemde reden) en vragen naar de voorloper van spelt: eenkoorn. Helaas nog heel zeer beperkt beschikbaar, maar ik voel een nieuwe hype aankomen ;-)
    Maar ter kennisgeving: ik eet zelf nog gewoon een volkorenbrood hoor (tarwe dus :-) )

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.