Hoe houd je hardlopen vol?

Reismeisje 23 september 2013

Hardlooptips

Dat is een vraag die ik best vaak hoor; hoe houd je al dat geren nou vol?! Nou gewoon, ik kan niet meer zonder ;-). Rennen maakt mijn hoofd leeg en ik voel me er lekker fit bij. Ik snap alleen wel dat ’t niet voor iedereen een feestje is. Begin jij ook steeds vol frisse moed, maar houd je het nooit lang vol? Misschien heb je iets aan de volgende tips.

Keep it slow. Het klinkt zo logisch, maar dat is ’t niet: rustig aan doen. Dus niet meteen voor de 10 km gaan als je normaal gesproken alleen een sprintje op de trap trekt. Als je te veel te snel van je lichaam vraagt, gaat de lol er snel af. Bovendien wordt de kans op blessures dan veel groter. Niet doen dus. Gewoon met een paar km beginnen en dit rustig op bouwen.

Lekkere playlist. Rennen op muziek, superfijn! Ik heb zelf een hardloop playlist op mijn I-pod staan; van die lekkere knalmuziek waar je flink op door kunt ;-). Een stevig nummer helpt mij altijd weer even over een dipje heen.

Let op je houding. Wist je dat je veel energie kunt verliezen door verkeerd te rennen? Niet eens zo zeer het rennen zelf bedoel ik, maar de houding van je lichaam. Veel vrouwen draaien nogal met hun bovenlichaam van links naar rechts. Met dank aan de heupjes ;-). De meest ideale houding is helemaal rechtsop, armen op 90 graden buigen ter hoogte van je middel en dan van voren naar achteren bewegen met je armen. Probeer het maar eens uit; je zult echt merken dat dit scheelt!

3x op, 3x af. Een soort stelregel met hardlopen is: nooit meer dan 3 dagen achter elkaar rennen en nooit meer dan 3 dagen op de bank blijven zitten. Als je dit in je achterhoofd houdt, zul je voldoende vooruitgang boeken, blijf je beter gemotiveerd en geef je je lichaam genoeg rust.

Eten! Ga niet de deur uit zonder te eten. Ik heb me hier in het verleden ook wel eens schuldig aan gemaakt, maar geloof me: het is geen goed idee. Eet op z’n minst een banaan of een handje nootjes voor je gaat rennen. Je lichaam heeft simpelweg wat nieuwe energie nodig voor je het aan het werk zet. Bovendien verbrand je uiteindelijk meer koolhydraten als je de inname ook op pijl houdt.

Kom op, niet opgeven! Tja, uiteindelijk komt het hier toch wel op neer: gewoon door gaan. We hebben allemaal wel eens geen zin, maar dat wil niet zeggen dat je daar makkelijk aan toe moet geven. Ga dan iets korter hardlopen of maak er een ren-wandel sessie van. Alles beter dan niets doen!

#Sporten #hardlopen

2 reacties

 • Evelien

  24 september 2013 om 09:41

  Ik gebruik altijd Runkeeper, heel stimulerend om na je rensessie lekker veel Facebook-likes in ontvangst te nemen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Evelien

   24 september 2013 om 12:14

   Goeie aanvulling inderdaad ;-)!

   Beantwoorden

 • Hardlopenenafvallen

  01 oktober 2013 om 10:27

  Hoi Reismeisje,

  Helemaal mee eens hoor je merkt vaak dat beginnende hardlopers eerder stoppen omdat ze moeite hebben om enthousiast te blijven. Wat ik heb gemerkt is dat de trainingsprogramma's van Evy hier voor vele wel bij helpen. Wanneer iemand ze nog zoekt stuur even een mailtje bij http://www.hardlopen-en-afvallen.nl/hardlopen-met-evy/ Je kunt ze hier nog vinden zowel de 5 als de 10 kilometer schema's.
  Groetjes,
  Robert-Jan

  Beantwoorden

  • Reismeisje Hardlopenenafvallen

   01 oktober 2013 om 11:14

   Hey Robert-Jan! Zinvolle aanvulling inderdaad! Ik hoor ook veel mensen om me heen over Evy, goed punt!

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.