Gezonde weetjes

05 juli 2013

Gezonde weetjes

Naast reizen heb ik nog een ‘hobby’. Eten. Wijn. Je kunt mij zeker betichten van een Bourgondische inslag;-). Maar wel the healthy way! Ik verslind boeken over voeding, wat ’t voor je doet (of niet) en hoe je metabolisme op bepaalde voedingsstoffen reageert. Je zou bijna zeggen dat ik mijn roeping heb gemist ;-). Nu heb ik afgelopen weekend weer een FANTASTISCH boek gelezen over het verband tussen ziektes en voeding. Een echt gezellig onderwerp is ’t niet, maar wel superinteressant met veel nice-to-know weetjes. Uiteraard zijn er net zo veel theorieën die waarschijnlijk het tegendeel beweren, maar voor mij klonk het gros wel aannemelijk. Hier wat interessante gezonde weetjes op een rij. Doe er je voordeel mee ;-)!

Broccoli en kool als beschermers. Wat er echt van waar is weet ik eerlijk gezegd niet, maar ’t schijnt dat broccoli en alle (groene) koolsoorten het beste werken in het voorkomen van slechte celmutaties. Oftewel kanker. Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat dit de oplossing is, want dat is ’t natuurlijk niet. Kanker is een enorm complexe ziekte, die door veel verschillende factoren wordt veroorzaakt. Maar ach, van veel broccoli en kool eten wordt je in elk geval niet slechter toch?

Melk is niet voor iedereen de witte motor. Zelf drink ik nooit melk of andere zuivel, omdat mijn maag daar niet lekker op reageert. Nu weet ik ook waarom! Het schijnt dat ik tot het deel van de bevolking behoor dat melk niet goed af kan breken, waardoor mijn maag overuren draait als ’t ook maar melk ruikt. Het heeft met iets ingewikkelds moleculairs te maken ;-), maar ’t komt er op neer dat je geen liters melk achterover moet mikken.

Hoe doen die Japanners dat toch? Japanners behoren verreweg tot de oudste mensen ter wereld. Niet in de laatste plaats omdat in Japan doodsoorzaak nummer 1 en 2 uit ’t Westen (hartkwalen & kanker) vele malen minder voor komen. Uit onderzoek is gebleken dat dit correleert met het supergezonde dieet dat de Japanners er op na houden: 2/3 van hun dagelijkse maaltijd bestaat uit plantaardig voedsel (groenten, groenten, groenten), weinig (rood) vlees, veel vette vis en veel Chi Neng Qigong achtige ‘sporten’. Op naar Hollandse sushi en groentenshakes ;-)!

Leefwijze bepaalt 35% van de kankergevallen. Volgens genoemd boek kan maar liefst 35% van de kankergevallen worden verklaard door een ‘slechte’ leefwijze. Daar kunnen we ons allemaal iets bij voorstellen; lekker shagje draaien, wekelijks langs de snackbar, dagelijks 15 bakken koffie en ’s avonds languit op de bank met een biertje of 5. Zoiets. Daar tegenover staat dat slechts 15% van de gevallen wordt veroorzaakt door ‘erfelijk materiaal’. Die verschillen in percentage vind ik best een openbaring.

Tot je groen of rood ziet.  Je hebt vast wel eens gehoord dat groene thee en rode wijn gezonde drankjes zijn. Maarrrr alleen als je je aan de spelregels houdt! Groene thee met citroen van Pickwick heeft dus geen zin. En die van Lipton of huismerk AH ook niet. Die thee is gefermenteerd en bevat de echt goede stofjes niet meer. Zelf koop ik altijd losse thee bij Kaldi; koop daar de pure groene thee (eventueel met lemon) en je weet niet wat je proeft. Superlekker en dus übergezond! 2-3 koppen per dag zijn al een boost voor je gezondheid.

Met rode wijn ligt ’t anders. Het schijnt op zich niet uit te maken of je nu een Lindemansje of Sant Ecru pakt, maar de hoeveelheid doet er wèl toe. Voor mannen maximaal 2 glazen per dag en vrouwen moeten ‘t (helaas) met 1 glaasje per dag doen. En nee, dit mag je niet bij elkaar optellen en dan in ’t weekend lekker los gaan ;-). Rode wijn is met name goed voor je bloedvaten en daarmee je hart. Toch fijn!

#Good food #Lekker eten

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.