Broodbuik?

26 oktober 2013

Broodbuik Als je vaker op Reismeisje te vinden bent, weet je ondertussen wel dat ik nogal geïnteresseerd ben in gezond leven; van sporten tot goede voeding en hoe ons lichaam werkt. Ik vind ’t allemaal even interessant! Ik probeer zelf zo gezond mogelijk te leven, maar lees er ook veel over. Afgelopen week heb ik het boek “Broodbuik”van de Amerikaanse cardioloog William Davis gelezen. Zeker een aanrader als je regelmatig last hebt van een lunchdip, opgezette maag of elke 2 uur zin hebt in een lekker zoetig taartje ;-). Waarom zou ik dit lezen? Allereerst omdat Davis een andere visie op gezonde voeding en de werking van ons metabolisme heeft. Soms vind ik persoonlijk dat hij wat ver gaat, maar de kern van zijn betoog is dat we in het Westen veel te veel (volkoren) tarwe (producten) eten en dat dit de oorzaak is van veel overgewicht, diabetes en als maar meer ‘trek’ krijgen. Klinkt op zich apart toch? Toch zit er logica achter; tarwe kent namelijk een hoge glycemische index (dit is een getal dat, gemeten ten opzichte van pure glucose, weer geeft hoeveel suiker en/of snelle koolhydraten iets bevat), waardoor dat broodje kaas zorgt voor een flinke stijging in je bloedsuikerspiegel. Davis beweert dat dit soort stijgingen resulteert in als maar meer willen eten en snel weer trek krijgen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik überhaupt al weinig tarwe eet, dus wat dat betreft past ’t wel goed bij mijn leefwijze ;-), maar het mag gezegd: Davis weet zijn niet voor de hand liggende betoog erg logisch op te bouwen! En verder? Verder legt hij veel uit over hoe je metabolisme werkt en wat het betekent om minder tarwe te eten. Ook staan er veel handige recepten en voorbeelden in van een ontbijtje zonder honey loops, een lunch zonder broodje kaas en avondeten zonder pasta. Kern: heeeeeeeel veel groenten, beetje fruit (want: suikers), noten, kaas, eieren, vlees en wat zuivel. Oh ja; en rode wijn en pure chocolade zijn onbeperkt toegestaan ;-). Alleen al daarom een leefwijze om te overwegen toch? Ik ben in elk geval begonnen met mijn eerste weekje ‘tarwe vrij’. Niet 100%, want dat vind ik echt te ver gaan, maar ik probeer het goedje zo goed als uit mijn menu te schrappen en brood, pasta, koekjes, gebak enzovoorts echt links te laten liggen. Mijn doel is dit 3 weekjes te proberen en dan te kijken of ik me inderdaad nog fitter en frisser voel. I’ll keep you posted ;-)!

#Good food #Inspiratie #Lekker eten #Gezondheid #lezen

2 reacties

 • Natasja - Watzijzegt.com

  26 oktober 2013 om 11:38

  Hm, heb hier vaker over gehoord ja, maar lijkt me lastig om vol te houden. Ondanks de onbeperkte rode wijn & chocolade ;-) Ik probeer de laatste tijd wel te minderen met koolhydraten maar m'n boterhammen en pastaatjes kan ik toch maar moeilijk missen.

  Beantwoorden

 • Hoe zit ‘t nou met die gluten? | Reismeisje

  29 januari 2014 om 16:09

  […] hele hype die nu rondom gluten is ontstaan, is volgens mij pas echt groot geworden sinds het boek Broodbuik op de markt kwam. Rode draad: we eten tè veel gluten, waardoor we tè zwaar zijn en veel te weinig […]

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.